DIY, Hygien och hudvård DIY, Gör eget, Hudvård, Ringblomma, Ringblomsolja, Ringblomssalva, Tips

Gör egen ringblomsolja

Jag har massor med ringblommor ute i trädgården just nu, och de blommar för fullt. Så jag går ut och plockar blommorna och torkar bladen så jag kan göra egen ringblomsolja som jag sedan använder till min fina ringblomssalva med bivax. I år ska jag göra salvan med bivax från våra egna kupor, det blir något extra!
Visst är det vackert med ringblommor?! Här lyckades jag få ett av våra (?) bin också in action.
 
Ringblomma är en gammal läkeväxt som används för sin antibakteriella egenskap, vilket gör att den är jättebra att använda till t ex sårig och narig hud på både människor och djur. Den gör också huden mjuk och smidig, så ringblomssalvan som jag använde mig av i vintras var en räddning för mina händer som alltid blir fnasiga och får "elefanthud" under vinterhalvåret. Den är också jättebra för hälsprickor. Smörj in fötterna ordentligt vid sänggåendet och sätt gärna på ett par bomullsstrumpor eftersom det finns risk att salvan färgar av sig på lakanen och kladdar lite. Upprepa varje kväll så ser du resultat bara efter någon vecka! 
 
Plocka ringblommorna mitt på dagen så daggen har torkat upp i blommorna. Skaka dem så eventuella insekter försvinner. Plocka kronbladen försiktigt från blommorna och bred ut dem på ett hushållspapper eller tidningspapper på en stor bricka till exempel. Låt bladen torka ett par dagar. De behöver inte bli knastertorra, men det mesta av fukten ska ha dunstat annars är det risk att det möglar i burken!
 
Lägg de torkade bladen i en burk och häll på valfri växtbaserad eller nötbaserad olja (t ex olivolja, mandelolja eller rapsolja). Antingen kan du ta bara en olja eller blanda någora olika oljor. Jag tog mandelolja och rapsolja till denna "batch". Se till att oljan täcker bladen ordentligt, annars börjar de mögla! Skruva på locket och ställ ljust (inte i full sol i söderfönster) i 3-4 veckor. Skaka burken ett par gånger per vecka eller rör om med en ren sked, men se alltid till att bladen blir täckta med olja. Släpp gärna ut fukten genom att öppna locket lite då och då så minskar risken att det möglar i burken.
 
Sila bort bladen och sedan är din olja redo att användas, antingen som den är eller så gör du min fina salva (länk till receptet finns i början av inlägget).
 
Visst är färgen helt ljuvlig?!
#1 - - Pia:

Ja men woow så vackert. Jag har inga ringblommor i år tyvärr. Men man kan ju köpa torkade har jag sett. Fina bilder. Kraaam Pia

Svar: Tack!🧡 Ja, det går att köpa torkade blad som också kan användas till att göra olja av.
Kram Nina
Ninas hus

#2 - - Anonym:

Hej!
Jag gjorde egen ringblommorna för 3 år sen, sen har den stått! Oöppnad burk. Stått längst in i ett skåp. Innan jag öppnar... vet du om det är något jag kan göra något utav eller är det bara att skicka?
Mvh Tiffany
tif.thomson@gmail.com

Svar: Hej Tiffany. Jag tänker att om den stått mörkt i ett skåp så kan du öppna burken och lukta på oljan. Luktar den illa så är det bara att kasta, då har den härsknat. Om den fortfarande luktar gott så kan du använda oljan, men efter 3 år så är risken stor att den härsknat. Men lukta på den först, den kan ju vara bra ännu. Ringblomsolja är fantastisk att ha på huden. Smörj in torra partier efter dusch tex eller ha någon droppe i hårtopparna efter tvätt. Om du vill kan du köpa bivax och blanda oljan till en underbar bivaxsalva.
Lycka till!
/Nina
Ninas hus