Drycker, Säsongsmat sommar, Säsongsmat vår Kanel, Rabarber, Rabarbersaft, Saft

Godaste rabarbersaften som finns!

Nu är ju verkligen hög tid att ta vara på den ljuvliga rabarbern vi har i våra trädgårdar. Har du ingen egen, fråga någon granne, vän eller släkting om du kan få några stänger så du kan göra en ljuvlig rabarberpaj, rabarberkaka eller något annat gott bakverk med rabarber. Vi har turen att ha egen rabarber och i år testar jag att göra glasrabarber, alltså jag sätter en tunna över rabarbern och låter den växa i mörker. Då blir den mjällare och godare och har mindre oxalsyra som gör den sträv. Jag tror den är dags att skörda nu så jag ska ut och kolla senare.
 
Det sägs att rabarber ska helst skördas fram till midsommar, sedan blir den träig. Det är faktiskt inget jag har upplevt alls, utan jag brukar skörda rabarber långt in på hösten. Så länge den växer så skördar jag. Är den händelsevis träig så kan man ju koka saft på den!
 
Så här är ett recept på en fantastiskt god saft som jag gör på rabarber och kanel. 
1 kg rabarber
1,5 liter vatten
1 kanelstång
6 dl socker
 
Skär rabarbern i bitar och lägg i en kastrull med vatten och kanelstång. Koka upp och låt småkoka ca 10 minuter. Skumma av vid behov. Sila av saften i silduk eller en ren kökshandduk i en sil och låt det rinna av en halvtimma. Häll tillbaka saften i kastrullen och tillsätt sockret. Koka upp och rör om tills sockret har smält. Häll upp på rena, heta flaskor och korka igen. 
 
Underbart gott en sådan här ljuvlig försommardag i ett vackert glas med klirrande isbitar, eller varför inte med lite kolsyrat vatten så blir det som rabarberläsk!