Bakat, Fika Baka, Hallon- och citronrutor, Hembakat

Sötsyrliga och ljuvliga hallon- och citronrutor

Hallon och citron är så otroligt gott tillsammans, så fräscht och somrigt. I väntan på att den riktiga vårvärmen ska komma så får vi hålla till godo med lite frysta hallon som ger lite smak av sommar och sol. Lova att du gör dessa enkla rutor, de är magiskt goda! Går jättebra att frysa och ta fram och tina en stund innan man äter dem.
För en långpanna:
7,5 dl vetemjöl
3,5 dl socker
½ tsk bikarbonat
1 tsk citronzest
250 g kallt smör
1 ägg lätt vispat
 
Fyllning:
ca 350 g hallon (frusna eller färska)
3 dl socker
½ dl vatten
3 msk maizena
1 tsk citronzest
½ tsk vaniljpulver
 
Glasyr:
3 dl florsocker
ett par msk citronsaft
1 msk mjukt smör
 
Värm ugnen till 175 grader. Blanda mjöl, socker, bikarbonat och citronzest i en bunke. Skär ner det kalla smöret och blanda till smuldegskonsistens, antingen för hand eller med elvisp eller matberedare.  Blanda ner det lätt vispade ägget. Spara 5 dl av blandningen och häll sedan resten i en väl smord långpanna. Pressa ihop smulorna till en platt kaka. Grädda i 8 minuter.
 
Gör under tiden fyllningen. Lägg allt i en kastrull och koka på medelvärme (rör om hela tiden så det inte bränns!) tills fyllningen tjocknat lite. Bred fyllningen över botten och sprid sedan resterande smulor över. Grädda 15-20 minuter.
 
Låt svalna lätt och blanda under tiden glasyren. Ta så mycket citronsaft så glasyren blir lite rinnig så den går att ringla över kakan. Låt svalna helt innan du skär i lagom stora bitar.