Frukost/Mellanmål Overnight oats

Overnight oats med lönnsirap och jordnötssmör

Overnight oats är en kall gröt som får stå och svälla över natten i kylen, vilket gör att näringsämnena inte skadas vid upphettning, något de annars görs när man kokar vanlig havregrynsgröt på spisen eller i mikron. Det är ju egentligen busenkelt, det gäller bara att komma ihåg att göra den innan man går till sängs så den finns färdig på morgonen. Det fina med overnight oats är att man kan ha i precis vad man vill i den. Olika kryddor, nötsmör, bär, frukter, smaksatt yoghurt... Man kan också göra den på boveteflingor i stället för havregryn om man vill ha helt glutenfritt. Variationerna är oändliga. Jag gjorde en "basic" gröt med vanilj, och så tillsatte jag en klick jordnötssmör och ringlade över lite lönnsirap. Så himla gott! Jordnötssmör och lönnsirap är så barnsligt gott ihop (just saying...). Sött och salt... Mmm.
 
Overnight oats 1 portion
1 dl havregryn (helt glutenfritt - ta glutenfria gryn eller boveteflingor)
½ dl valfri yoghurt (naturell eller smaksatt - jag tycker det är väldigt gott med yoghurtkvarg tex) 
1½ dl valfri mjölk (jag brukar ha havremjölk)
½ tsk vaniljpulver
1 msk chiafrö
 
Blanda ihop och ställ in i kylen över natten. På morgonen tar du fram din gröt, rör om och tillsätter valfria smaksättare.
 
#1 - - Mösstanten:

Jag har hört att havregrynsgröten blir nyttigare om den får stå och svälla över natten.

Svar: Ja, den bevarar sina näringsämnen så om man ser det ur den synvinkeln så är overnight oats ett hälsosammare alternativ än vanlig kokt gröt.
Ninas hus