DIY, Hygien och hudvård DIY, Ekologisk, Gör själv, Hudvård, Ringblomma, Ringblomssalva

Gör egen ringblomssalva - läkande och lugnande för torr och sårig hud

Något jag fått upp ögonen mycket för senaste året är att göra egna hudvårdsprodukter. Den gamla devisen att om man inte kan äta det så ska man inte ha det på huden stämmer rätt bra egentligen om man tänker efter. Varför ska man sätta en massa konstiga ämnen på huden - som är vårt största organ - och tro att det är okej?! Huden är väldigt känslig, och den är fenomenal på att ta upp ämnen som läggs på den, och det är därför det finns plåster och salvor med läkemedel i. Samtidigt så köper vi hudvårdsprodukter som är fulla med kemikalier och andra ämnen som man inte ens kan uttala än mindre förstå vad de är för något, och dessa får vi i oss utan att veta vad de gör med våra kroppar. Nej, jag börjar överge kemikalierna allt mer och testar nya saker. Håller just nu på att utvärdera en hemgjord deodorant, återkommer med den. 
 
Här är i alla fall en ringblomssalva som är helt magiskt ljuvlig! Den är enkel att göra, men framför allt så är den rena dunderkuren för huden. Jag brukar alltid få "elefanthud" på händerna på vintern, men den här salvan gör huden len, mjuk och smidig igen. Jag brukar också smörja in fötterna varje kväll med salvan då jag annars får självsprickor på hälarna och eländigt torr hud. Fötterna är numera mjuka och fina, dock med lite sprickor kvar även om de håller på att "läka ut". En riktig mirakelkur!
 
 
Ringblommor har en antiinflammatorisk och bakteriedödande effekt, vilket gör den bra att använda vid sårig och narig hud, akne eller blöjeksem t ex. Men den är även bra för invärtes bruk och sägs lindra magkatarr och gallkramper. Dessutom är den vacker och ätbar och blad från ringblomma kan med fördel läggas i en sallad, en fröjd både för ögat och för magen.
 
Ringblomsolja finns färdig att köpa på hälsokostbutiker om man inte vill göra själv. I år ska jag sätta ringblommor och göra egen olja, men förra året hanns det inte med så jag fick köpa färdig. Annars kan man köpa torkade ringblomsblad och lägga i valfri olja (mandelolja eller olivolja t ex eller en blandning av båda) att dra ett par veckor och sedan sila bort blombladen så har man en fin ringblomsolja.
 
 
För en burk med 100 g salva:
20 g ekologisk bivax
80 g ekologisk ringblomsolja
10-15 droppar eterisk olja lavendel
ev. några droppar naturlig E-vitamin (bevarar salvan längre)
 
Lägg bivaxet och oljan i en värmetålig bunke och smält i vattenbad på spisen. När bivaxet smält tillsätts eterisk olja och eventuellt E-vitamin. Rör om om häll upp i en torr, väl rengjord burk. Salvan stelnar snabbt så man får hälla upp den på en gång. Låt den svalna helt innan locket sätts på. Förvaras gärna mörkt och svalt. 
 
Om man vill göra mindre (eller större) mängd salva så är det bara att räkna om och tänka principen 1/5 bivax och 4/5 ringblomsolja. Lätt som en plätt!
 
#1 - - Anna på Lilla Eken:

Men åh vilket bra recept! Har hur mkt ringblommor som helst i trädgårdslandet, de växer ju som ogräs. Detta ska jag testa i sommar! Hur länge håller den ungefär?

Svar: Gör det, ringblomssalva är ljuvligt! Perfekt till torra trädgårdshänder också... Vad jag förstår så håller bivaxet hur länge som helst, så det är mer oljans hållbarhet som avgör. Ett halvår till ett år, typ? Förstås avgör också hur man förvarar salvan (mörkt och svalt) och att man har rena händer/fingrar när man tar salvan ur burken. Jag tänker att man märker på lukten om fettet härsknat och då får man kasta salvan. Annars är det bara att köra på så länge det går.
Lycka till!
Ninas hus

#2 - - Rost och rädisor:

Har hittills köpt en liten burk varje år för den varar rätt länge, men nån gång ska jag väl komma till skott och göra egen. Ringblommor finns det gott om. Hur gör man oljan?
Ett tips: Använd alltid tops eller spatel, aldrig fingrar i krämen som förorenar så håller den flera år.
Trevlig helg och kram
/Anette

Svar: Torka kronbladen på tidningspapper tills de är torra och lägg sedan i olja i en burk eller flaska och låt stå 2-3 veckor och sila sedan bort bladen.
Tack för tipset med tops eller spatel!

Trevlig helg du med och kram.
/Nina
Ninas hus

#3 - - Johanna Ene:

Hej,
Hittade hit när jag ville länka till någon som hade recept på ringblommesalva. Tog mig friheten att länka till ditt inlägg i mitt eget blogginlägg. Vilken bra sida du har! Fint när man själv skriver om ting och tvingas söka upp annat man inte kan och hittar nya bloggar så här. :)

Detta inlägg som jag länkat till dig från: http://johannaene.se/2019/08/03/drick-bland-blommorna/

Svar: Hej Johanna. Tack, vad gulligt sagt av dig! Det gör mig jätteglad! Tack att du frågar, du får jättegärna länka till min blogg från din fina sida. Vilka fantastiska bilder du tar!
Ha en underbar dag!
/Nina
Ninas hus