Drycker DIY, Ekologisk, Gör själv, Kokos, Kokosmjölk

Gör egen ekologisk kokosmjölk

Kokosmjölk är så gott att göra smoothies av eller så brukar jag ha det i mina vegetariska linsgrytor då det blir en oerhört god smak av kokosmjölken. Dock är jag inte så förtjust i att många av kokosmjölkerna på burk eller tetra innehåller stabiliseringsmedel (för att ge en bättre konsistens) eller emulgeringsmedel (för att få vattnet och fettet att blanda sig) och en massa andra tillägg som man inte behöver. Det är ju jätte-enkelt att göra kokosmjölk själv och av "böset" som blir över kan man stoppa i en sockerkaka, chokladbollar eller som jag: göra en granola (kommer recept på den imorgon).
 
 
Här kan man anpassa efter hur mycket man vill göra, men principen lite drygt samma mängd vatten som kokosflingor blir lagom (2 dl kokos och 3 dl vatten). Vill man ha fetare kokosgrädde så kan man ta mindre vatten. 
 
För ca 7 dl kokosmjölk:
1 påse ekologiska kokosflingor à 200 g
7 dl vatten
 
Koka vattnet och häll över kokosflingorna i en bunke. Låt stå 1-2 timmar så det svalnar. Mixa ordentligt och häll i en silduk/handduk och låt rinna av. Krama (med rena händer!) ur det sista ur kokosmassan. Häll upp i en ren flaska eller kanna och kyl mjölken. Bör användas inom 5-7 dagar, men använd lukta-smaka-principen.