Bakat, Fika #njuteravlivet, Hembakat, Semlor

De godaste semlorna

Imorgon är det fettisdagen, vilket innebär att då ska man äta semlor. Inte mig emot, jag är barnsligt förtjust i semlor och äter gärna från nyår till de slutar säljas i caféerna (vid påsk?). Jag kommer ihåg när mamma gjorde semlor när jag var barn och då hade hon en grön träbricka där hon radade upp semlorna. En åts på tisdagen och så var det alltid en till onsdagen också. Mums! Jag använder mig av samma recept som mamma hade med enda tillägget att jag har i malda kardemummakärnor i degen, det hade inte hon.
 
För 12-15 st:
100 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
1 ägg
½ tsk hjorthornssalt
1 msk malda kardemummakärnor
ca 1 liter vetemjöl
 
Pensling:
1 ägg
 
Fyllning:
inkråm från bullarna
mald mandel (inkl en bittermandel)
florsocker
mjölk
 
Garnering:
vispad grädde
vaniljpulver
florsocker 
 
Smält smöret och häll i mjölken. Värm till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt degvätskan. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt salt, socker, kardemumma och ägg.  Blanda ner hjorthornssalt och mjöl allt eftersom och knåda i maskin eller för hand tills degen är blank och smidig. Låt jäsa på dragfri plats till dubbel storlek.
 
Stjälp upp på mjölat bakbord och knåda lite till. Baka ut degen till bullar som ställs på bakplåtspappersklädd eller smord plåt. Jäs igen på dragfri plats minst en halvtimme. 
 
Pensla med uppvispat ägg och grädda i 200-225 grader i 7-10 minuter (beroende på ugn). 
 
Ta ut och låt bullarna kallna.
 
Skär av locket och gröp ur inkråmet som läggs i en skål. Mal mandel (svårt att uppskatta men jag brukar fylla en mandelkvarn ända upp och mala för 4 personer) inklusive en bittermandel. Häll på lite mjölk och florsocker efter smak och blanda ihop med en gaffel till en smet. Anpassa mängden mjölk efter hur lös du vill ha fyllningen, börja med någon msk och öka allt eftersom tills det blir lagom. Lägg fyllningen i hålet i bullen.
 
Vispa grädden och klicka eller spritsa på de fyllda bullarna. Lägg på locket och pudra med florsocker.
 
Njut med en kopp kaffe. 
#1 - - Villa Ryttarängen:

Vilket bra recept med inte så många bullar. Måste man ha hjorthornssalt tror du? Kraaam Pia

Svar: Bullarna blir stora som de semlor man köper ute, så det går ju att justera storleken om man vill ha större eller mindre bullar. Nej, man behöver egentligen inte hjorthornssaltet, det är för extra jäsning bara. Det räcker med jästen. Kram Nina
Ninas hus