Ost DIY, Eldost, Gör eget, Halloumi

Egengjord halloumi på komjölk

I dessa tider då halloumin gärna ligger och fräser på grillarna runt om i landet så blev vi alla tagna lite på sängen när det visade sig att halloumin inte är så bra ur miljösynpunkt då bönderna på Cypern ger väldigt mycket antibiotika till sina djur och det kan leda till antibiotikaresistens hos djuren. Halloumin i sig innehåller inte antibiotika, men det är ändå inte så bra att öka antibiotikaresistensen. Djuren på Cypern får 40 ggr mer antibiotika än de svenska djuren, enligt SVT och det är ganska skrämmande siffror tycker jag.
 
Därför är det extra roligt att se att så många är intresserade av att göra egen halloumi eller köpa den svenska motsvarigheten till halloumi som kallas eldost. Jag var så nyfiken på att testa att göra egen halloumi, så nu har jag gjort mitt första försök. Det var verkligen riktigt gott, så det här ska jag göra många gånger.
 
Traditionell halloumi görs på olika blandningar av get- och fårmjölk men den här osten är gjord på enbart komjölk. För bästa resultat ska tydligen ohomogeniserad mjölk användas, även om jag sett recept där man använt "vanlig" mjölk. Homogenisering används för att finfördela fettet, annars lägger det sig som en gräddig hinna överst. Ej homogeniserad mjölk säljs i butikerna under benämningen "lantmjölk", så man behöver inte fråga någon bonde om att få köpa mjölk (även om det förmodligen är det allra godaste). 
 
Börja med att förbereda en ostform om du inte har någon. Det går jättebra med en glassbytta i plast t ex, om man inte har turen att ha en gammal träform från förr. Vad du än tar, tänk på att ha så raka kanter som möjligt då ostmassan kan bli deformerad när du vänder den efter halva tiden. Gör ordentliga hål i botten på byttan där vasslan kan rinna ut. Borra eller spika med grov spik innifrån och ut.
 
Ta också fram något som kan tynga ner massan när den ska rinna av. Klipp t ex av kanterna på locket till byttan så den går att lägga inuti. Sedan kan du ta vad du har hemma som är tungt, t ex socker- eller mjölpåsar (men lägg dem i plastpåse innan så de inte blir blöta av ostmassan om den skulle rinna på sidan om...).
 
När det är klart så kan du starta osttillverkningen.
 
Även om det är många steg och det tar lite tid, så är det helt klart värt det. En egengjord halloumi är fantastiskt god, så jag hoppas du vill testa!
 
För ca 700 g ost
 
4 l ohomogeniserad mjölk
2 tsk löpe
2 msk yoghurt (kan uteslutas)
2 msk grädde (kan uteslutas)
 
Värm mjölken (+ ev yoghurt och grädde) långsamt till den är 35 grader. Ta kastrullen från plattan, tillsätt löpe och rör om. Sätt på ett lock och låt det stå i ca 40 minuter så mjölken stelnar. Ta en lång kniv (så du når ner till botten av grytan) och skär massan i centimeterstora kuber. Skär först åt ena hållet, vänd sedan grytan ett kvarts varv och skär igen. Låt stå och vila 5 minuter så vasslan börjar släppa. Värm ostmassan till 42 grader. Ta av kastrullen från värmen och rör om då och då i 20-30 minuter. 
 
Lägg en ren kökshandduk i ett durkslag och lägg över en bunke. Häll ostmassan i durkslaget och låt det mesta av vasslan rinna av under ca 15 minuter. OBS spara vasslan, den behöver du senare!
 
Lägg ostmassan i din förberedda form med hål och pressa ner den. Lägg på något som tynger ner massan och pressar ut vasslan. Låt stå 2 timmar. Vänd sedan på osten och låt stå med press 1-2 timmar till. Se till att vasslan rinner av, så ställ ostformen på ett galler över en plåt eller liknande.
 
Värm vasslan till 85 grader. Skär osten i lagom stora bitar och lägg ner i den heta vasslan. När de flyter upp (efter ca 30 minuter) så är de klara. Ta upp med hålslev och låt rinna av ca 30 minuter. När de svalnat av lite, gnid in ostarna med lite salt och eventuellt lite torkad mynta. Förvara i kyl.
 

#1 - - Solstrimmor:

Din halloumi ser verkligen läcker ut! Jag är inge fan av den gnissliga köpta men kanske din har mindre gnissel... också?

Trevlig blogg!
Kramar från Eva-Mari

Svar: Hej Eva-Mari. Ja, den har faktiskt lite mindre gnissel även om det gnisslar lite i alla fall. Prova gärna och se vad du tycker. 😊

Tack så mycket, vad glad jag blir!❤

Kramar
Nina
Ninas hus

#2 - - Gabrielle :

Kan man göra halloumi på laktosfri mjölk?
Hälsn Gabrielle

Svar: Hej Gabrielle. Jag har inte testat själv, men eftersom det finns laktosfri halloumi att köpa så borde det gå. Prova, och meddela mig gärna sedan hur det gick. :)
Hälsningar Nina
Ninas hus

#3 - - Anonym:

Hej, har provat ditt recept och det blev jättebra! : ) undrar hur länge det kan hålla sig i kylen? Hälsningar Lotta

Svar: Hej Lotta. Vad roligt att du testade och tyckte om det. Jag blir faktiskt lite osäker på hur länge osten kan hålla i kylen, för vi har ätit upp den så snart vi gjort den. Men några dagar borde den hålla i alla fall. Den går även att frysa så ska du förvara ett längre tag så kan det vara ett alternativ. Lycka till! :)
Hälsningar
/Nina
Ninas hus

#4 - - Erika:

Hej Nina,
Jag kom på att jag sett ditt recept och tänkte att jag skulle testa. En fråga dock, när du skriver nedanstående instruktion:
Värm mjölken (+ ev yoghurt och grädde) långsamt till den är 35 grader. Tillsätt löpe och rör om. Sätt på ett lock och låt det stå i ca 40 minuter så mjölken stelnar.

Det kanske är jag som är trögfattad, men efter att man tillsatt löpen och blandningen ska stå under lock i 40 min, ska kastrullen tas av spisen då? Eller stå på plattan?
Jag gissar att man ska ta av den, men vill helst dubbelkolla med dig.

Tack på förhand!
Erika

Svar: Hej Erika.
Ber om ursäkt att receptet är otydligt, det måste jag förtydliga. Det är inte du som är trögfattad, utan det är jag som glömt att skriva, så tack att du påpekar så jag kan korrigera.🙏 Man tar helt riktigt kastrullen från plattan när ostmassan ska koagulera.😊 Lycka till med din halloumi!

Vänliga hälsningar Nina
Ninas hus

#5 - - Maja:

Jag älskar detta recept och det bli lika goda halloumisar varje gång. Men jag har en fråga, mina ostar brukar flyta upp efter typ 5 min, inte 30. Då brukar jag ta upp dem och de brukar bli bra ändå. Men är det fel i receptet eller är det mina ostar som bara är otroligt snabba..?

Svar: Hej. Visst är det gott med egen halloumi?! Mina brukar flyta upp betydligt tidigare än 30 min också, så det är nog som det ska vara. :)

Kram
Ninas hus