Drycker Blåbär, Blåbärsvin, Fönstervin, Solvin

Fönstervin, blåbärsvin, solvin.

Kärt barn har många namn. Vi kallade det blåbärsvin, men de andra begreppen verkar lika vanliga. Solvin/fönstervin kan man göra egentligen på vilka bär som helst. Vinbär verkar vanliga och jag har hört om hallonvin också, men det verkar vara vanligast med blåbär eller svartvinbär. För mig är blåbärsvin starkt förknippat med barndomens jular, då pappas blåbärsvin blev klart lagom till julbordet. Vi barn fick inte dricka så mycket av det eftersom det innehåller lite alkohol, men ett glas (eller två) till julbordet fick vi (det var ju sjuttiotal och åttiotal - då var det inte lika knussligt).
 
Det här receptet har jag "ärvt" av min far och det är ju inget vin i ordets rätta bemärkelse, utan snarare är det som en ciderdryck. Gott är det hur som helst.
Ta en ren flaska (75 cl) och häll i 3-4 cm bär. Häll på vatten. Skruva inte på korken, utan gör istället en pappersstrut eller sätt gasväv över eller bara locket lite på glänt. Ställ flaskan varmt och ljust, gärna i ett söderfönster. Bären kommer nu flyta för att senare sjunka.  De ska nu växelvis flyta och sjunka 3-4 ggr (tar ca en månad). 
 
Sila drycken och slå tillbaka den i en REN flaska. Häll i socker efter smak, 1 msk - ½ dricksglas per flaska beroende på hur sött man vill ha drycken. Sätt på korken och vänd flaskan ett par gånger så sockret blandas väl med drycken.  Låt stå mörkt och svalt och vänd flaskan någon gång per vecka så sockret löses ordentligt. Lätta gärna på korken ibland så kolsyran kan pysa ut och minska explosionsrisken.
 
Efter ytterligare ca 2 månader är vinet klart att avnjutas.
Visa fler inlägg