Bakat, Desserter, Fika Cashewgrädde, Cashewnötter, Choklad, Chokladkaka, Glutenfri, Hälsosam, Kladdkaka, Kola, Kolasås

Glutenfri kladdkaka med kolasås och cashewgrädde

Lite lagom till helgen kommer jag och bjuder på en fantastiskt god, glutenfri kladdkaka med kolasås och en len cashewgrädde till. Jag rekommenderar att man gör kakan en dag i förväg så chokladsmaken kommer fram ännu bättre. Cashewgrädden tycker jag är riktigt god att ha till då den är lite nyttigare än "vanlig" grädde, men den smakar ändå i princip som vanlig vispgrädde. Testa gärna min cashewgrädde, annars kan man förstås ha en klick vispad kokosgrädde eller vanlig grädde till. Vad man nu tycker om.
 
Ca 8 bitar
2 ägg
3/4 dl agavesirap
100 smör 
50 g rismjöl
25 g kakao
1 krm vaniljpulver
½ krm salt
50 g mörk choklad
 
Smöra och bröa en form (ca 22 cm). Använd smör eller kokosolja och bröa med rismjöl, kakao eller kokosflingor. Jag tog rismjöl. Vispa ihop ägg och socker. Smält smöret och vispa ner i äggsmeten. Blanda ihop alla torra ingredienser för sig och rör sedan ner dem. Grovhacka chokladen och tillsätt den sist. Häll smeten i formen och grädda i 175 grader ca 15 minuter (beroende på ugn och hur kladdig du vill ha kakan). Du får känna dig fram lite och tänk på att den "eftergräddas" lite till när du tagit ut den ur ugnen. Ta ut kakan och låt den svalna.
 
Kolasås
2 dl grädde
½ dl agavesirap
3/4 dl ljust muscovadosocker
½ tsk vaniljpulver
1 msk kakao
 
Lägg allt i en kastrull och koka upp under omrörning. Sänk värmen och sjud under ständig omrörning tills såsen tjocknat till lagom konsistens. Låt den svalna lite och bred sedan över kakan.
 
Cashewgrädde
1 dl naturella cashewnötter
vatten
agavesirap
vaniljpulver
 
Lägg nötterna i en skål och häll på vatten så det täcker. Låt dem ligga och dra i 4 timmar. Ta nötterna och en del vatten och mixa ordentligt. Späd ev med mer vatten tills konsistensen blir lagom gräddig. Smaka av med agavesirap och vanilj.
 
Servera med färska bär.