Hållbarhet, Inspiration, Miljösnällt #minskaklimatpåverkan, #minskamatsvinnet, Klimatsmart, Ta tillvara

Ät klimatsmart - mina 5 tips

Maten vi äter är en av de större klimatbovarna vi har och då 1/3 av den mat som produceras i världen slängs, så behöver vi fundera kring hur man kan äta mer klimatsmart så miljön påverkas så lite som möjligt. Alla har vi ett ansvar att reflektera över hur vi använder maten och vilken klimatpåverkan vi bidrar till genom vår matkonsumtion. Klimathotet är verkligt (även om många försöker förneka det) och vi måste tänka på vilken jord vi lämnar över till våra barn och kommande generationer. Mitt mål för detta år är att producera så pass mycket grönsaker så vi blir till stor del självförsörjande men jag ska också lära mig mer om vinterodling såväl i växthuset som i kruka på fönsterbrädan. På så sätt hoppas jag kunna minska en del av min klimatpåverkan.
 
Här ger jag mina 5 tips på hur du kan minska din klimatpåverkan genom maten.
 
1. Minska ner på det röda köttet och ät mer vegetariskt.
Till det röda köttet räknas nöt, gris, lamm och vilt. Livsmedelsverket rekommenderar en konsumtion av rött kött till max 500 g/vecka då det minskar risken för cancer i tjocktarmen och ändtarmen. Som hjärtsjuk så fick jag också rekommendationen att minska konsumtionen av rött kött då det är mindre bra för kärlen pga en inflammatorisk process som initieras av köttet. 
 
Bönor, linser, nötter, sojabönor och tofu är jättebra proteinkällor och bättre för miljön än kött, fågel och fisk. Ju mer animaliska produkter man använder desto större miljöpåverkan. Man kan tycka att det bästa för miljön vore att alla blev veganer, men det är ju så också att djuren hjälper till att hålla landskapet öppet så det inte tas över av sly. Som med allt så gäller det att ha en bra balans. Äter man vegetarisk kost bör man vara påläst så man får i sig tillräckligt med järn och B-vitaminer som det finns rikligt av i köttet.
 
2. Ska du äta animaliska produkter: välj bättre kvalitet!
Välj bort den danska fläskfilén eller den Irländska köttfärsen då kvalitén på köttet är sämre. Dels pga sämre djurhållning men också om vi ska tänka transporter som är dåliga för miljön och plågsamt och stressande för djuren. Försök äta så ekologiskt och närproducerat som möjligt. Sök upp gårdar i närheten där du bor som har kött till försäljning, det är bättre för miljön och jag lovar att det är mycket godare kött också! Visst kostar det mer, men om man å andra sidan inte äter kött lika ofta så kan man lägga pengarna på ett kött av bra kvalitet. Har du tur att känna någon som jagar så kan du be att få köpa lite viltkött som älg t ex. Mer ekologiskt kött än så går inte att få.
 
Samma gäller ägg, försök köpa ekologiska närproducerade. Fråga grannarna eller kolla i lokalbladet eller på facebook t ex, där brukar man hitta annonser då och då. 
 
3. Ät säsongsbetonad mat.
Tänk på hur man gjorde förr. Då kunde man inte gå till Ica och köpa jordgubbar i december eller apelsiner i juni, utan då var det att ta vara på den mat som man själva hade odlat och förvarat. Försök hålla koll på vilken mat som är i säsong och ät av den. För visst är det så att de svenska jordgubbarna smakar bättre om vi får längta lite efter dem istället för att vi skulle ha ständig tillgång till dem året om? Nu i januari är det bra att äta potatis och andra rotfrukter, olika kålsorter, svenska äpplen, baljväxter och lök. Perfekt att göra goda soppor, pajer eller gratänger av dessa goda råvaror.
 
4. Ät upp den mat du köper!
Kasta inte fullt fungerande mat, utan ät upp den eller frys in för att ta fram senare. Håll koll i kylen och skafferiet så inte mat gömmer sig bakom något och hinner bli förstört. Lukta och smaka på maten innan du kastar den fastän den passerat bäst före-datum (som bara är en rekommendation). En idé kan vara att göra ett matschema för hela veckan och bara handla mat utifrån det. Inte köpa något som kan vara "bra att ha" utan köp bara det ni verkligen behöver i familjen. När vi började göra matschema så minskade vi både kostnaden och matsvinnet!
 
5. Minska på sockret!
Även om det är gott med socker så är det en bov både för hälsan och för miljön. Vi svenskar äter ca 40 kg socker/person och år (!) och den arealen som vi odlar sockerbetorna på skulle hellre kunna användas till produktion av mat eller biobränsle, enligt en näringsexpert på WWF. Tänkvärt, tycker jag!
 
Har du något mer tips på hur man kan äta klimatsmart?
 
#1 - - Mösstanten:

Bra råd bortsett från att gräsbetande kor och lamm blir en del av kretsloppet. Jag räknar med att vilt också borde vara klimatsmart.

Svar: Precis som jag skriver så kan vi inte ta bort djuren eftersom de har sin del i det ekologiska kretsloppet då de håller betesmarker öppna så inte sly tar över. Samma sak med vilt. Vi ska hellre äta svenskt kött då det är mer kontrollerat och dessutom håller vi nere transporterna samt håller våra marker öppna.
Ninas hus