Hållbarhet, Utmaning #minskaklimatpåverkan, Leva hållbart, Mikroplast, Miljö, Plast, Plastbanta, Utmaning 2019

Varför plastbanta?

Välkommen februari! Den här månaden ska jag försöka arbeta bort mer plast i mitt hem, vilket kan bli en spännande utmaning då vi omges av plast överallt. Jag ska verkligen försöka bli mer medveten om den "onödiga" plasten och försöka ersätta den med bättre alternativ. 
 
 
Är all plast skadlig då? Nej, det är den inte. Enligt Naturskyddsföreningen  så är det den mjukgjorda plasten som innehåller ämnen som kan vara skadliga för både människa och miljö. Plast som är mjukare än lego ligger i riskzonen för att innehålla mjukgörare. Man har sett i en forskningsrapport från 2011 att plast som legat i destillerat vatten läcker ut ämnen som är skadliga och bland dessa plastprodukter hittar man till exempel badleksaker för barn! Horribelt! Tack och lov är många mjukgörare som det ökända ämnet ftalater förbjudet, men tyvärr finns det säkert kvar ännu i länder som inte har samma hårda krav. Därför bör man vara försiktig med importerade leksaker (vilket de flesta tyvärr är) och granska dem noga innan man låter barnen suga och tugga på dem. Lego och annan hård plast är alltså okej. 
 
 
Mikroplaster är en annan sak som jag tycker är otroligt läskig. Dessa små plastfibrer och plastkorn finns överallt i vår vardag och utan betänklighet hamnar de i våra vattendrag och påverkar vårt ekosystem. mikroplasterna finns bland annat i hudkrämer, tandkräm, hudskrubb och raklödder. I den här listan från 2017 kan man se vilka produkter som innehåller mikroplaster. Nu kanske listan har fått revideras eftersom det ändå är 2 år sedan, men på det stora hela tror jag inte att det hänt så väldigt mycket. Mikroplaster kommer ut i haven även från däckslitage och tvätt av plastprodukter såsom fleece. Jag har nog inte riktigt varit medveten om hur pass dåligt för miljön fleece faktiskt är, för det är en riktig miljöbov. Det är en av de saker jag kommer rensa ut ur mitt hem för att minska belastningen på miljön.
 
 
Hur tänker du kring användandet av plast? Har du börjat plastbanta eller gjort det ett tag? Vilket är ditt bästa tips i så fall?
 
#1 - - Anonym:

Man tänker ju inte ens på att nästan alla kläder innehåller plast nuförtiden. Det är så obehagligt och irriterande, för det är svårt att hitta bra plagg som inte har polyester eller liknande i sig, som inte är svindyra. /ElinB

Svar: Ja, tyvärr är ju kläder av syntetiska fibrer billigare än naturliga plagg av bomull, lin och ylle. Men förhoppningsvis ökar medvetenheten och efterfrågan mer och mer så producenterna övergår från dessa eländiga polyesterplagg till mer hållbara. Fram till dess så får man söka på second hand t ex. 😍
Ninas hus

#2 - - Villa Ryttarängen:

Jag märker hur mycket plast vi skickar till återvinning varje vecka. Skamligt. Jag ska handla frukt och annat i lösvikt men använda papperspåsar eller andra särskilda som man använder om och om igen. Sedan tänker jag aldrig mer köpa plastbunkar, plastslevar och annat onödigt i plast. Fleece har jag aldrig gillat eftersom jag blir elektrisk då. Inte lätt att vara en bra konsument idag. Kram Pia

Svar: Håller med i allt du säger. Vi tömmer en pappkasse med plast i återvinningen varje vecka. Helt galet.
Ja, det är svårt att vara en bra konsument idag, men ju fler som blir medvetna och gör vad de kan för att påverka så tror jag det blir bättre för kommande generationer.
Kram Nina
Ninas hus

#3 - - Mösstanten:

Hur gör du när du rensar ut din fleece? Jag menar i allmänhet så vill jag lämna de kläder till second hand som ser vettiga ut. Men lämnar man fleecen till second hand så håller ju någon annan på med att sprida mikroplaster sedan. Lägger du fleecen i soporna?

Svar: Precis det här spörsmålet brottas jag själv med just nu. Det känns ju dumt att kasta fullt fungerande kläder och filtar och om jag skänker dem så hamnar ju mikroplasterna ändå i vattnet. Så jag har inget svar på den frågan än, men det lutar åt att jag skänker dem till behövande i stället för att kasta. Återkommer med frågan i ett separat inlägg senare.
Ninas hus