Bröd, Hållbarhet, Inspiration, Ta tillvara #minskamatsvinnet, Bröd, Matsvinn

Mitt goda antisvinn-bröd

Till helgfrukost brukar vi i regel dricka hemmagjord juice på billig frukt och grönsaker som är i säsong nu. Det är också bra att kunna göra juice på frukt som ligger i skålen och ser trist ut eller någon halvskrumpen morot. Idag blev det en supergod juice på apelsin och morot. 
 
 
Problemet när man juicar är att det blir en del rester kvar från frukten/grönsakerna. Skalen tas bort så det som blir kvar är fibrerna (beroende på frukt - äpplen har skalet och kärnhusen kvar tex när vi juicar). Det känns så dumt att bara kasta bort, så idag testade jag en ny variant av bröd där jag tillsätter dessa fibrer för att dels minska svinnet men också för att göra brödet nyttigare. Jag tillsatte också resterna av morgongröten av steel cut oats (havrekross) i degen. Ett jättebra sätt att ta vara på svinnet.
 
 
Grunden till brödet hittar du HÄR (klick). Jag tog grahamsmjöl och vetemjöl, jäst förstås, lite rårörsocker, vatten och olja, salt och malda pomeransskal (passar gott med apelsinresterna) och så fibrerna från juicen samt grötresterna. Jäs x 2 och grädda i 200 grader ca 35 minuter. Det blev riktigt bra! Saftigt och underbart gott. Särskilt bra känns det att inte slänga bra mat utan ta vara på resterna på ett lite annat sätt. 
 
#1 - - Mösstanten:

Så bra att ta hand om svinnet. Hemma hos oss hade det blivit biogas av det. Inte helt fel det heller kanske.

Svar: Vi har också en komposttunna där matresterna blir till biogas och det är jättebra tycker jag istället för att slänga i vanliga soporna.
Ninas hus

#2 - - Anonym:

Hej. Gjorde vörtbröd igår. Följde recept och tog ut brödet när 60 min. gått och kanter lossnat. Lät det kallna helt innan jag skar i det. Men det var rått inuti. Har kollat flera ggr men har följt. Nu funderar jag på om du har varmluftsugn så jag ev ska justera graderna. Har en gammal vanlig ugn. Smaken blev bra dock!Tacksam svar.

Svar: Hej. Ja, jag har varmluftsugn så det kan nog vara så att du behöver justera temperaturen. Prova igen och se om det blir bättre. Meddela gärna hur det gick.
Kram och lycka till.
Ninas hus