Fleece - en miljöbov?

I mitt förra inlägg fick jag en fråga om hur jag gör när jag rensar ut fleeceplagg. Kastar i soporna eller skänker bort, vilket medför att plaggen tvättas ändå och sprider ut mikroplasterna. En berättigad fråga! Jag har funderat ett tag och tänker såhär.
 
 
Fleece är i regel gjort av plast, och ibland är den till och med gjord av återvunna PET-flaskor vilket jag sett är ett argument för att fleece är miljövänligt. Nåväl, det finns olika grader i helvetet som man säger. Fleece är konstruerat så att man väver/stickar öglor som frotté och sedan skär man upp öglorna och ruggar upp ytan så den blir luden och mjuk. Det leder alltså till att plastfibrerna lätt släpper från tyget, och jag läste någonstans att när man tvättar en fleecetröja så släpps 1,7 gram plastfibrer från den, eller 1900 plastpartiklar/tvätt. Problemet med de här plastfibrerna är att de är så små så de inte fastnar i filtren på reningsverken, utan åker rakt igenom ut i haven. Ofta drar de med sig föroreningar och fiskar och skaldjur har svårt att se skillnaden på om fibrerna är mat eller inte så risken är stor att de får i sig miljögifter som de här plastfibrerna drar med sig. I förlängningen så får vi människor i oss dessa miljögifter och föroreningar när vi sedan äter fisken eller skaldjuren.
 
 
Ska man då kasta sina fleeceplagg som man har? Nej, jag tycker inte det. Jag tycker det känns dumt att kasta bort plagg man ändå köpt, det blir ju ett resursslöseri även ekonomiskt. Jag tänker att det är bättre att använda plaggen, men fundera på om man verkligen behöver tvätta plagget så ofta? Ibland räcker det att hänga ut plagg och vädra istället för att tvätta, och då kan man minska utsläppet av mikroplaster i vattnet. Dock lossnar det fibrer från plagget ändå vid användning, även om det inte är lika mycket som vid tvätt. Om man ändå inte vill ha plastfleece så är det bättre att lämna plagget till textilåtervinning istället för att kasta i soporna, något som Naturskyddsföreningen rekommenderar, och investera i ett hållbarare plagg i ull eller bomull istället. Fibrerna från ull och bomull är naturliga och nedbrytbara i naturen till skillnad från fleece, så det gör inget att dessa fibrer hamnar i naturen. Numera finns också ullfleece vilket kan vara ett bättre alternativ än plastfleecen, dock är den förstås lite dyrare. 
 
 
Så istället för att i panik kasta bort ett fullt fungerande plagg så är det bättre att använda det på ett vettigt sätt och sedan återvinna det.
#1 - - Mösstanten:

En sak är säker. Någon mer plastfleecetröja kommer jag inte att köpa.

Svar: Nej, inte jag heller.
Ninas hus

#2 - - ElinB:

Wow! Så bra och viktigt inlägg. Alla borde veta detta. Jag kommer heller aldrig mera köpa mer plastfleece.

Svar: Tack, gumman. Vad bra.
Ninas hus

#3 - - ElinB:

Och så fina bilder förresten! :)

Svar: Tack, hjärtat! <3
Ninas hus