Drycker, Säsongsmat sommar, Ta tillvara Saft, Svartvinbär, Svartvinbärsblad

Saft på svartvinbärsblad

I år har vi fått en väldigt skral skörd av svarta vinbär då buskarna sattes i våras. Det som syns på bilden nedan är alla bär vi fick.
 
Men så såg jag ett inlägg om saft på svartvinbärsblad och eftersom buskarna har växt på sig bra i år så finns mycket blad att ta vara på. Det här är verkligen gott. Till och med min man som inte är en saftälskare tyckte att det var gott. Det smakar lite som flädersaft, så den här saften är riktigt god att dricka nu på sensommaren, gärna med kolsyrat vatten och en citronskiva och massor av is. Mums! Ska också testa att göra en drink av den med mousserande vin, det blir säkert jättegott.
 
1 liter svartvinbärsblad (ganska tätt packade)
1 ekologisk citron
1 liter vatten
1 kg socker
1 påse citronsyra (30 g)
 
Skölj av bladen och låt dem rinna av lite. Tvätta av och skär citronen i tunna skivor. Varva citron och blad i en bunke eller kastrull. Koka upp vatten, socker och citronsyra i en annan kastrull tills sockret löst sig. Häll över bladen. Låt svalna och ställ sedan svalt i 3-5 dagar (jag hade 5 dagar). Rör om varje dag. Sila av och häll i rena flaskor, gärna sköljda med atamon innan. Man kan också hälla upp i mindre flaskor (men fyll bara 3/4) för att frysa in och ta fram vid behov.