Saker att rensa ut - rum för rum

Månadsutmaningen för mars var att rensa, men tiden har verkligen inte varit på min sida så jag har inte haft tid att skriva några längre, mer genomtänkta inlägg. Även detta inlägg har jag skrivit på nu i en vecka. Så frustrerande när jag vill så mycket mer än vad jag har tid till. Nåja, det här är ju som sagt ett arbete som ska ligga till grund för mitt dagliga arbete resten av mitt liv så bara för att mars är slut nu så betyder inte det att jag bara ska lägga allt arbete bakom mig och glömma bort vad jag gjort och vad jag ska göra. Nej, det här är ju ett kontinuerligt arbete att jobba för ett hållbart liv och kampen kommer ju ske varje dag i olika situationer.
 
 
När du rensar så är det bra att ha några punkter i huvudet som hjälper dig att avgöra om du ska behålla saken eller ej:
 • Kommer jag att använda den igen?
 • Varför har jag sparat den här? Sentimentala skäl? Minnen? Sparar till barn/barnbarn?
 • Kommer jag VERKLIGEN sakna den om jag slänger/skänker bort den?
 • Kan någon annan få glädje av den istället?
 • Går det att hitta något nytt användningsområde för den?
 Ett tips när du rensar är att ha flera kartonger/lådor/påsar som du märker upp: spara, släng, skänk och vet ej. Då lägger du sakerna direkt i rätt låda på en gång och förenklar för dig själv. I "vet ej"-lådan lägger du saker som du är tveksam till om du ska behålla eller slänga/skänka. Låt den ligga och "mogna" lite i lådan och nästa gång du tittar i lådan så vet du om det är en sak att slänga eller behålla.
 
 
Sovrummet/garderoben:
 • KläderHur många tröjor/skjortor/byxor/klänningar behöver du egentligen? Hur många av alla dina plagg är sådana som du köpt på rea men som blivit hängande med lappen kvar? Kläder som du trott att du ska använda men som bara blir hyllvärmare pga fel storlek, färg, oskön, motsvarade inte förväntningarna på olika sätt? Åtgärd: sälj på Tradera, loppis eller Blocket. Skänk till Myrorna eller liknande. Skänk till organisationer som ger kläder till nyanlända. Trasiga kläder slängs eller så kan man göra fönstertrasor av utslitna t-shirts t ex.
 • UnderkläderBlir man gladare av att äga 30 par trosor och 20 bh:ar?! Det tar ju onödig plats, så skänk/släng om de ändå inte tillför något. Är de slitna så ska de direkt i sophinken.
 • Omaka strumporHur många av oss sparar inte dessa märkliga omaka strumpor (som av någon konstig anledning tappar bort sin partner under tvättning) och låter dem bli liggande i en låda månad efter månad? Jag är en av dem. Eller VAR! Numera slänger vi strumpor som är omaka om vi tvättat igenom tvättkorgarna till botten och strumpan ännu är makalös. Då kommer den förmodligen alltid vara singel, och då blir den förpassad till soporna eller så kan man använda den till att ha tvättnötter i.
 
Badrummet:
 • Badrumsskåpet Här finns det massor att rensa bort! Hudkrämer, after sun, solskyddskrämer, smink, hårmousse, hårspray, parfym... Allt som innehåller fett härsknar med tiden och då luktar det inte så gott. Ingen idé att spara sådant, utan det är bara att slänga. Åtgärd: tryckbehållare lämnas in till återvinning då de inte ska kastas i vanliga sopor. I övrigt kan man slänga resten i soporna eller möjligen skänka/sälja om man har en parfym t ex som fortfarande är fräsch.
 
Köket:
 • HusgerådTitta igenom dina skåp och lådor. Behöver du ha 20 glasskålar och 10 tårtfat? 30 kaffemuggar och 3 uppsättningar ärvt finporslin från faster Agda? Åtgärd: Skänk till behövande eller sälj på loppis/Tradera/Blocket. 
 
Hallen (eller var man nu förvarar saker):
 • "Bra-att-ha-saker" - Det här var min mammas paradgren: att spara allt eftersom det kunde vara bra att ha. Jag kan säga att det var tufft att rensa ur hennes lägenhet när hon gick bort för herregud så mycket pryttlar det kan rymmas i en lägenhet! Troligtvis kommer du aldrig behöva den där snörstumpen, den extra skruven till IKEA-möbeln eller (som vi hittade hos mamma) ett ben till ett badkar från huset vi växte upp i (dvs 25 år tidigare!). Nej, du kommer troligtvis inte behöva dem, och skulle du mot alla odds behöva den där udda skruven så kan du alltid kontakta IKEA. Spara inte, det tar bara onödig plats! En ynka skruv tar förstås inte så mycket plats, men när du sparar allt så blir det en mängd skruvar med tiden! Tro mig, jag vet.
 
Linneskåpet:
 • Lakan och handdukar - Har du lite trådslitna eller trasiga lakan eller handdukar, släng dem inte! Frottéhanddukar kan du göra tvättlappar eller sminkborttagare av. Lakan kan du riva i bitar och ha till fönstertrasor. Lakan och påslakan som är fina kan skänkas t ex till nyanlända. 
 • Filtar - Gamla filtar kan man skänka till exempel till katt- eller hundhärbärgen, de tar tacksamt emot dem.
 
Vardagsrummet:
 • Prydnadssaker/minnessakerÄr det nödvändigt att ha kvar den där fula vasen eller porslinsfigurinen som du ärvde från din fasters mormors katt? Saker du ändå inte vill ha som ändå inte ger dig något eller har något värde för dig. Det som jag tycker är groteskt fult kan i en annan persons hem vara det vackraste de sett. Låt sakerna hitta ett nytt hem där de får ett bättre öde och blir uppskattade istället för att stå oälskade och dammiga i ett hörn eller i en låda på vinden.
 • CD-skivor/DVD/VHSNumera går ju de flesta filmer att hitta på olika streamingtjänster eller liknande, och musik hittas via Spotify t ex. När vi flyttade hit till ön så slängde vi alla CD-skivor/DVD/VHS utom några som vi sparade av nostalgiskäl. Barnfilmer loppades bort.
 
Kontoret:
 • ManualerAlla dessa eländiga manualer till elvispen, spisfläkten och chromecasten. De låg bara i en låda och samlade damm, så de åkte i pappersåtervinningen allihop. Behöver man en manual så finns de på nätet!
 • Teknikprylar inkl. sladdar och laddareHär är ett område som får mig att se rött. Jag blir tokig på alla sladdar och teknikprylar som invaderat huset av mina IT-nördar till make och son, men de har äntligen insett att det blir inte bättre av att ha 4 av samma sladd hemma i en låda. Det räcker med en. Behövs två? Jaha, då får vi köpa en till då. Gamla mobiler och datorer kan rensas och skänkas t ex till nyanlända.
 • Prenumerationer och medlemsskap, digitala och analogaRäck upp en hand alla ni som har ett rullande autogiro på t ex gymkort, viktväktarna, bookbeat, DN eller någon annan prenumeration eller ett medlemsskap som ni inte nyttjar på något sätt utan bara tickar på och kostar pengar? *räcker upp handen* Numera är jag verkligen selektiv och noggrann med vad jag betalar mina surt förvärvade slantar till, men bara för ett halvår sedan rensade jag bort flera sådana abonnemang som jag ändå inte använde mig av. Vips sparade jag en massa pengar varje månad!
 • RäkningarGör räkningarna digitala istället för pappersfakturor så sparar du massor av papper! Risken minskar dessutom att räkningarna kommer bort på posten (som de tyvärr gör alltför ofta där vi bor).
 
Övrigt:
 • VerktygslådanBort med skeva spikar och trasiga skruvmejslar. Ingen blir glad av att hitta en spik som är sned, ett hoptryckt häftstift eller en skruv med trasiga gängor. Sådant skräp är bara att slänga i metallåtervinningen. Se till att ha fräscha grejor i din verktygslåda så blir ditt humör så mycket bättre när du väl ska sätta upp den där tavlan eller vad det nu kan vara.
 • FacebookHär rensar jag med jämna mellanrum också. Varför vara vän med en person som jag inte sympatiserar med på något sätt? Nej, det tar bara onödig energi att bli irriterad på personer som har noll källkritik och pratar sig varma om partier/åsikter som ligger så långt från mina egna värderingar som det bara går att komma. Jag vill omge mig med personer som ger mig något i retur. Gör de inte det? Hejdå!
 • Telefonboken - Samma här. Rensa friskt. Behöver du verkligen ha telefonnumret till din exsvägerska eller gamla klasskamrater eller arbetskamrater om ni ändå inte har någon kontakt? Av nostalgiskäl har jag faktiskt kvar numret till mamma i min telefonbok även om det är någon annan som har det numret numera. I övrigt rensar jag friskt då och då i min telefonbok.
Ja, det här var några saker som jag kom på att man kan rensa ut som kan göra din vardag lite enklare och mer lättöverskådlig. Livet blir inte bättre av att äga massor av samma sak eller massor av olika saker. För mig är det roligare med saker som har en historia, så ärvda och loppade saker är mer värdefulla i mitt hem än nyinköpta.
 
 
Har du något fler tips på saker som kan rensas ut? Jag har förmodligen missat massor, så här kan vi fylla på med tips.
 
#1 - - Mösstanten:

Vi har rensat ut massor med böcker. Skålar och dylikt är jag sämre på. Finskor som du inte längre kan ha därför att dina fötter inte längre klarar av dem är ett tips. Jag kan inte förmå mig till att rensa ut mina än, men jag borde nog.

Svar: Just det ja, böcker är ju något man kan rensa ut. Det gör vi då och då för att få plats med nya. Skor rensar vi också ur skoningslöst. Bra tips!
Ninas hus