Inspiration, Miljösnällt 2019, Hållbart, Leva hållbart, Miljö, Utmaning, Utmaning 2019

Utmaning 2019: att leva mer hållbart

Jag har som mål nästa år att leva mer och mer hållbart eftersom det är något som behövs, både på det personliga planet såväl som i det stora genom att tänka globalt. "Men jag kan väl inte göra något för att påverka jordens klimat" kanske någon tänker, men jag försöker istället tänka såhär: "Vad bra att jag gör något i mitt lilla hörn av världen, hoppas jag kan få fler med mig så kan vi tillsammans påverka". Jag tror att vi ska försöka tänka på allt positivt vi gör istället för att tänka att min insats inte räcker till och att det är en droppe i det stora havet. I ett längre perspektiv så tänker jag att om jag börjar så kanske jag får in ett nytt tänk hos barnen som sedan sprider det vidare till sina barn som ringar på vattnet, men i nutid så är det väl så att jag vill försöka få in ett nytt tänk hos folk omkring mig såväl som mina kära bloggläsare! Är du redo för en förändring 2019 som är bland det viktigaste du gjort? Läs vidare!
 
 
Men räcker min insats då, särskilt när vi har världsledare idag som anser att miljöhotet är en bluff? Det tycker jag är ett incitament för att kämpa desto mer för att inte jordens krympande resurser ska hinna sina alldeles under de år dessa världsfrånvända personer sitter vid makten och polerar sina foliehattar. Ja, din insats räcker jättebra, för utan dina medvetna val så hade du också bidragit till att jorden utarmas. Vi behöver verkligen stanna upp lite och fundera på hur vi själva kan påverka vår miljö, för vilken jord vill vi lämna över till våra barn och barnbarn?! Men det handlar också om vilken värld vi vill leva i här och nu! Jag tycker det är väldigt positivt att det börjar pratas miljö nu i medierna och att årets julklapp blev det återvunna plagget t ex (jag skriver om det här). Det visar att miljön angår oss alla och nu är en fråga som inte bara s.k. "miljömuppar" bryr sig om. Det är fint och modernt att vara miljömupp idag, för det visar att man bryr sig om något större än en själv och tänker i vidare perspektiv än det rent materiella.
 
En miljömupp? Japp, och en stolt sådan!
 
Det är ju ingen raketforskning jag ska bedriva utan det är ett sätt för mig att bli medveten om vilka val jag gör i vardagen och vad jag kan göra för val som är bättre för miljön. Enkelt, men samtidigt jättesvårt då nya vanor ska brytas och nya fåror ska plöjas i våra inre. Forskningen visar att det tar 66 dagar att skapa en ny vana, så det krävs lite (tanke-)kraft att skapa nya, hållbara vanor då vi är vanemänniskor som hellre lägger vår energi på något annat än att bryta gamla tankemönster och förändra oss.
 
 
Jag kommer alltså att ha olika teman varje månad som jag ska försöka arbeta kring för att nå ett mer miljömedvetet och hållbart tankesätt i vardagen. I begreppet hållbart lägger jag faktiskt in den psykiska hälsan också då den går hand i hand med hur vi tar hand om miljön. Om vi inte mår bra inombords, hur ska vi orka ta hand om det som finns omkring oss?! Det är så viktigt tycker jag eftersom brytandet av gamla vanor handlar i mångt och mycket om psykologi. Dessutom ser man ju i rapport efter rapport att den psykiska hälsan idag (framför allt för de unga) försämras, så det är viktigt att vi vågar prata om det och se på vad vi kan göra för att förbättra vårt mående.
 
 
Jag kommer närmare nyår att skriva en komplett lista på vilka temamånader jag tänker mig att ha med start i januari 2019, och så kommer ett inlägg längre fram om det här med att bryta vanor. 
 
Är det någon mer som kanske är intresserad av att jobba för ett mer hållbart 2019, så kan vi jobba tillsammans och peppa varandra (och andra förstås)? Det vore kul. Häng på vettja och gör en insats för dig själv och för miljön.