DIY, Jul, Tillbehör Inlagd, Jul, Julbak, Saffran

Inlagd saffran - det bästa till julbaket

Saffran är en av de godaste kryddor jag vet. En mustig fiskgryta med saffran, vitt vin och vitlök t ex... mums. Men nu i juletider så är det väl saffransbröd som ligger närmast till hands när vi tänker på saffran. Jag fick tips för några år sedan att göra inlagd saffran och vilken smakskillnad det blir! Saffranssmaken blir mycket mer intensiv och godare, tycker jag, så det här brukar jag göra varje år. Den här inläggningen kan stå i många veckor, det blir godare för varje dag, men har man dåligt med tid (eller glömmer bort att göra i god tid) så blir det bra efter bara någon dag. 

(null)
Använd riktig saffran, alltså pistillerna som går att köpa som torkade "trådar". Lägg 1 g saffran i en mortel med 1 msk strösocker. Mortla tills det blir ett fint pulver. 

(null)
Så här ska det se ut. 

(null)
Häll på 1 msk konjak eller mörk rom och blanda så sockret löser sig. 

(null)
Häll upp i en flaska eller liknande och täck över. Låt stå i rumstemperatur tills det är dags att använda i baket. Alkoholen dunstar när du bakar så det är helt alkoholfria lussebullar. 
(null)

#1 - - Villa Ryttarängen:

Doften av saffran är bara så underbar. Jag skulle kunna äta saffransbröd året om. Smart sätt att lägga in det så där. Borde testa. Vi får se. Kraam Pia

Svar: Visst är saffran ljuvligt?! Jag brukar frysa in saffranslängder så jag har att äta under våren när längtan efter saffransbröd blir för stor.
Ja, jag tycker att det blir mycket godare när man lägger in saffranet. Testa gärna.
Kram!
Ninas hus