Hållbarhet, Utmaning Hållbart, Leva hållbart, Sustainable living, Utmaning 2019

Ett hållbarare 2019 - månad för månad

Mitt mål för nästa år är att försöka bli ännu mer medveten kring de val jag gör som påverkar såväl mig som min familj och i förlängningen förhoppningsvis även i ett större perspektiv. Visst förstår jag att de val jag gör kanske inte gör något revolutionerande med jorden, men varje liten droppe utgör tillsammans ett stort hav, så om min lilla droppe i havet förändras så kanske fler droppar hänger på och bildar en pöl och vem vet vad den lilla pölen kan bidra med!
 
Jag har tänkt ta ett tema varje månad som jag fokuserar på, och jag kommer se vilka förbättringar jag kan göra för att kunna leva ännu mer hållbart. Här är temana:
 
 
Januari: Såhär efter jul och nyårshelgerna så brukar kontot ofta vara ganska tömt och marginalerna små. Därför tittar vi lite på hur man kan laga bra mat med en mindre budget och se till att ta tillvara på maten vi har så det inte slängs en massa mat i onödan.
 
Februari: Att få bort så mycket plast som möjligt från hemmet är en stor vinst för miljön och för människans hälsa, så vi tittar på vad vi kan göra hemma för att minska plasten.
 
Mars: En månad som ligger lite mitt emellan ute- och inneliv då vädret ännu är ruggigt och slaskigt. Då kan vi passa på att rensa ur hemma och se vad vi verkligen behöver.
 
April: Vintertrött och torr hud kan behöva få lite näring inför vår och sommar. Vi gör egna hudvårdsprodukter som är snälla för miljön och för kroppen.
 
Maj: En månad som innebär mycket stress för många barnfamiljer t ex då det är mycket som ska göras sista veckorna innan sommarlov och semestrar. Vi ser över vad vi kan göra för att minska stressen och må bättre.
 
Juni: Nu grönskar det överallt och vi tittar på vad som kan odlas hemma, oavsett om det är i växthus eller på fönsterbrädan.
 
Juli: Semestertider för många, men hur utvilade blir vi egentligen under semestern? "Ska bara kolla mailen..." "Ska bara kolla Instagram..." "Ska bara ..." Vi tittar på hur vi kan frigöra tid från dator/mobil för att få mer tid åt avkoppling (vilket ju är syftet med semestern).
 
Augusti: Nu börjar skördetiden och vi ser vad vi kan ta tillvara och lär oss hur.
 
September: Vi testar en månad med köpstopp och försöker bli medvetna kring våra shoppingvanor och vad vi egentligen behöver.
 
Oktober: Kemikalierna i hemmet är en stor miljöförstörare och inte så bra för våra känsliga kroppar heller. Därför kikar vi på hur vi kan rensa bort alla farliga kemikalier och vad vi kan ersätta dem med.
 
November: Julstressen börjar närma sig och många känner stor press över alla "måsten" över julen. Men måste vi verkligen göra allt? Vi behöver lära oss att säga nej och sätta gränser för att orka med. 
 
December: Köphysterins och frosseriets månad. Men vad kan vi göra för att andra ska kunna få en bra jul?
 
 
Ja, det här är de teman jag tänkte ta mig an under 2019. Som ni ser så lägger jag även en del fokus på vårt psykiska mående också eftersom det är så viktigt att vi mår bra inombords också. Jag tror att om vi inte mår bra inombords så finns inte ork och energi för att försöka förändra andra saker heller och av den anledningen är det viktigt att inte glömma bort den psykiska hälsan.
 
 
Själv tycker jag att alla teman känns jättespännande att ta tag i, men såklart känner jag lite extra för odlingen då mitt växthus och mitt blivande trädgårdsland ligger mig varmt om hjärtat.
 
Hoppas du också vill följa med på denna resa tillsammans med mig och att vi kan peppa och stötta varandra och ge varandra tips och råd. 
 
#1 - - Mösstanten:

Jättebra planering för bloggen. De här sakerna behöver vi verkligen tänka igenom och se vad vi var och en kan göra. Det är också så bra att du ser på det hela som en helhet, inte bara materiellt. Det ska bli spännande att följa din blogg nästa år.

Svar: Åh, tack för dina fina ord. Jag hoppas att det ska bli en utmaning som lär mig något nytt varje månad som kommer göra något bra i slutändan.
Ninas hus