Inspiration, Utmaning Nyår, Nyårslöfte, Utmaning 2019

Hur du lyckas med nyårslöftet

Brukar du avge nyårslöften? Studier har visat att 55 % av alla svenskar som avger nyårslöften håller dem. Det innebär alltså att hela 45 % misslyckas. Att ständigt misslyckas är inte bra för självförtroendet och självbilden man kanske har som "den som alltid misslyckas" stärks. Vi måste börja jobba på att ändra självbilden. Vill jag vara den som misslyckas eller vill jag vara den som lyckas? Vem av dessa vill jag vara? Det här är väldigt svårt att förändra sig självbild, men viktigt. För hur kan man lyckas om man innerst inne tror att man ändå inte kommer klara det?! Det finns flera förklaringar till vad som avgör om man lyckas eller misslyckas med att hålla sina nyårslöften. Här ska vi kolla på några punkter att tänka på för att kunna gå stärkt ur detta istället för knäckt. 
 
1. Vill du verkligen  detta? Eller är det något som du känner press på dig (från omgivningen?) att du borde ta itu med? Är du inte motiverad på riktigt så är risken större att det inte kommer gå vägen. Fundera på vad du verkligen vill. Är det värt att jobba för ditt mål? För jobb blir det, inget kommer hända av sig själv. Tyvärr.
 
2. Är målet rimligt för dig att uppnå? Kan du verkligen nå ditt mål eller blir det bara en ouppnåelig dröm som aldrig kommer förverkligas? Om det är något som du innerst inne vet aldrig kan hända, då kanske du ska välja ett annat mål som går att uppnå.
 
3. Är målet tydligt och greppbart? Det får inte vara för otydligt eller luddigt, då blir det svårare att veta vad det är du ska jobba med egentligen när man inte kan se målflaggan ordentligt. Specificera målet och skriv ner det för dig själv så det blir tydligt för dig.
 
4. Planering. Att kasta ut ett random löfte strax före tolvslaget är inte så genomtänkt då det kan vara svårt att hålla det dagen efter. Då är risken större att misslyckas eftersom det inte är grundat i ditt inre. Det bör vara ett mål som du har en plan för i ditt inre. Det är ju inte så heller att du ska känna att det är kört bara för att du står där på nyårsafton och inte har en ordentlig plan för ditt mål. Varför inte börja den 20 januari eller 3 februari eller 18 september? Bara du har en ordentlig plan så är datumet oviktigt.
 
5. Dela upp i delmål. Många nyårslöften handlar om ganska stora saker som att gå ner i vikt eller sluta röka t ex, och det är inget man gör på en kafferast. Risken att misslyckas är ganska stor eftersom man har ett stort mål som hägrar långt bort i fjärran. Då är det viktigt att dela upp det stora målet i mindre mål och belöna sig själv när man uppnått delmålen. På så sätt känns det lättare och belöningssystemen i hjärnan blir glada för att du "matar" dem med jämna mellanrum.
 
6. Våga misslyckas. Det är faktiskt otroligt viktigt att våga misslyckas. Du måste tillåta dig att halka av vägen ibland, för det händer. Nyckeln till framgång ligger i att när du halkat av vägen och ligger där i diket kunna resa dig upp, borsta av dammet och gå upp på vägen igen. 
Bildresultat för plan vs reality
Studier har visat att det tar 66 dagar att ändra en vana, något som är bra att ha i bakhuvudet när man kämpar på med att förändra vad man nu har som mål att förändra. 66 dagar, det är 9½ veckor. Sedan ska man ju komma ihåg att alla är vi individer och för vissa går det snabbare medan andra behöver mer tid på sig, så 66 dagar är ett genomsnitt. Men det är ändå bra att veta att det krävs mer än ett par gånger för att få en ny vana inrutad i din vardag.
 
Slutligen ett viktigt råd när man ska jobba med något svårt: Var snäll mot dig själv! Alltid. Alla kan göra fel och misslyckas någon gång. Det är inte ett misslyckande som avgör om du inte uppnår ditt mål eller ej, det är när du ger upp. Om du halkar ner i diket: upp igen bara och acceptera att du halkat av vägen. Straffa dig inte, utan på det igen bara.
 
 
Har du något nyårslöfte i år? Själv har jag två. Dels ska jag jobba med att bli mer hållbar som jag skrev om i det här inlägget, men jag har också skrivit in mig i ett program för att komma igång med träning och förhoppningsvis gå ner i vikt på köpet. Det är mina mål. Det kommer bli kämpigt, men jag kommer kriga för att lyckas.
 
Visa fler inlägg