Bröd, Hållbarhet, Inspiration, Ta tillvara #minskamatsvinnet, Bröd, Matsvinn

Mitt goda antisvinn-bröd

Till helgfrukost brukar vi i regel dricka hemmagjord juice på billig frukt och grönsaker som är i säsong nu. Det är också bra att kunna göra juice på frukt som ligger i skålen och ser trist ut eller någon halvskrumpen morot. Idag blev det en supergod juice på apelsin och morot. 
 
 
Problemet när man juicar är att det blir en del rester kvar från frukten/grönsakerna. Skalen tas bort så det som blir kvar är fibrerna (beroende på frukt - äpplen har skalet och kärnhusen kvar tex när vi juicar). Det känns så dumt att bara kasta bort, så idag testade jag en ny variant av bröd där jag tillsätter dessa fibrer för att dels minska svinnet men också för att göra brödet nyttigare. Jag tillsatte också resterna av morgongröten av steel cut oats (havrekross) i degen. Ett jättebra sätt att ta vara på svinnet.
 
 
Grunden till brödet hittar du HÄR (klick). Jag tog grahamsmjöl och vetemjöl, jäst förstås, lite rårörsocker, vatten och olja, salt och malda pomeransskal (passar gott med apelsinresterna) och så fibrerna från juicen samt grötresterna. Jäs x 2 och grädda i 200 grader ca 35 minuter. Det blev riktigt bra! Saftigt och underbart gott. Särskilt bra känns det att inte slänga bra mat utan ta vara på resterna på ett lite annat sätt. 
 
Odlarlycka #njuteravlivet, Fröer, Frösådder, Odlarlycka

Frösådderna vecka 7

Men vilket väder! Trots lite snålblåst så var det helt underbart att vara ute och greja på i bara en tjockare kofta. Ingen halsduk, ingen mössa, ingen tjock jacka... ljuvligt! Vi satt ute och drack kaffe i solen efter lunchen och bara njöt. 
 
Idag har jag fått så mycket gjort. Jag har skolat om mina frösådder och satt ut dem i stugan där det är lite svalare. Dessutom har vi köpt en extra lampa så de får lite mer ljus under morgon och eftermiddag-kväll då dagsljuset inte riktigt räcker till ännu. På så sätt får vi hoppas att mina små plantor blir knubbiga och fina istället för rangliga och fula.
Det här är bara början...
 
Tomaterna är på gång.
 
Djungelgurkans hjärtblad och första karaktärsblad.
 
Karaktärsbladen har även börjat komma på mina gurkor. Imorgon ska jag ta och binda upp dem lite bättre eftersom de hunnit blir lite krokiga när de växte så snabbt i värmen.
 
Odlarlycka, Vinterodling, Växthus #njuteravlivet, Vinterodling, Växthus, Vår

Vårkänslor i växthuset

Men vilka underbara dagar vi haft nu med flera plusgrader och sol. Vårkänslorna bara spritter i kroppen och jag vill bara vara utomhus och gräva ner fingrarna i jorden och pula på i mina rabatter, krukor och trädgårdsland. 
 
Idag jobbar jag hemma, men tog nyss en liten paus för att gå ut och andas lite frisk luft och kolla läget lite i mitt växthus. Som jag längtar efter att få stoppa ner mina tomater och gurkor och annat spännande som ska få bo där inne i år. Det var så härligt att komma in i växthuset och känna den bekanta jorddoften, känna värmen mot huden och se hur spindlarna börjar vakna och krypa omkring därinne. Inte för att jag är någon spindelälskare, långt ifrån (rys!), men de ger ändå hopp om att våren är på gång.
 
Vår, jag är redo för dig nu!
Min ständiga följeslagare. Jag och Misse var ute tillsammans och inspekterade. En stund stod jag mot husväggen i söderläget och blundade och drömde om sommar. Så otroligt härligt att känna så i mitten av februari.
 
Mitt älskade växthus! Som jag längtat efter dig, och snart är det du och jag igen. Vintersådden under fiberduken syns längre ner i inlägget. Vindruvsplantan ska vara vinterhärdig så jag hoppas att den klarat sig väl. Grenarna ska få klättra upp mot taket i år, så jag ska fixa till det. Kanske i helgen.
 
Vad är det här för märklig planta? Vit och luden är den och låter konstigt...
 
Tänk att morötterna har klarat av att övervintra i jorden i växthuset trots minusgrader. De hann inte bli så stora, men de är ljuvligt goda.
 
Det är så underbart med växtkraft. Mangolden är på gång. När det blir varmare ute så ska den få planteras ut på friland i år och ge plats i växthuset för annat.
 
Minusgraderna gick hårt åt mangolden som jag glömde täcka med fiberduk. Jaja. Man lär så länge man lever. Men när jag rensat bort alla döda och ruttna blad så kommer nytt fram (se bilden ovan).
 
Vintersådden under fiberduken mådde inte så bra under vintern, men nu är den på gång igen! Här portulak.
 
Machesallat på väg upp.
 
Liksom spenat.
 
Misse försöker kamouflera sig i fiberduken. "Äh, blev jag upptäckt", jamar han surt.
 
Odlarlycka Fröer, Frösådder, Odlarlycka

Frösådderna vecka 6

Mina frösådder är verkligen på gång nu. Så pass bra till och med att jag måste införskaffa en ordentlig växtlampa så de kan få extra ljus. Särskilt gurkan och tomaterna som annars blir långa och taniga, vilket de redan har blivit. De vill ju ha ljus, och nackdelen med att så fröna så här pass tidigt är ju att ljuset inte är tillräckligt för att de ska trivas ordentligt och då blir de långa och rangliga. Trots att de står i ett söderfönster så är ljuset inte tillräckligt så här års. Men jag är så glad ändå när jag ser de spirande små gröna bladen komma upp och så vet jag att om ett par månader så är det dags att börja plantera ut i växthuset. Tomaterna och gurkan är hög tid att skola om i nya krukor och så ska de få flytta ut i stugan där det är lite svalare. 
Många tomatplantor blir det...
 
Väldigt taniga gurkplator. Få se om de går att "rädda".
 
En av mina spännande experiment detta år. Djungelgurka. De ser ut som små vattenmeloner men smakar mer som gurka. Äts färska eller läggs in som ättiksgurkor. Ska bli oerhört spännande.
 
Ursäkta för suddig bild på mina aubergineplantor som äntligen börjat visa sig, men jag är så glad för dem då de verkligen tog tid på sig. Det är väl 2 veckor sedan jag sådde fröna så de behövde visst lite tid.
 
Två små chiliplantor verkar det bli också.
 
Ska ni plantera något spännande i år? Är era sådder på gång? Hur går det för era frön? Nyfiken i en strut är jag...

Fleece - en miljöbov?

I mitt förra inlägg fick jag en fråga om hur jag gör när jag rensar ut fleeceplagg. Kastar i soporna eller skänker bort, vilket medför att plaggen tvättas ändå och sprider ut mikroplasterna. En berättigad fråga! Jag har funderat ett tag och tänker såhär.
 
 
Fleece är i regel gjort av plast, och ibland är den till och med gjord av återvunna PET-flaskor vilket jag sett är ett argument för att fleece är miljövänligt. Nåväl, det finns olika grader i helvetet som man säger. Fleece är konstruerat så att man väver/stickar öglor som frotté och sedan skär man upp öglorna och ruggar upp ytan så den blir luden och mjuk. Det leder alltså till att plastfibrerna lätt släpper från tyget, och jag läste någonstans att när man tvättar en fleecetröja så släpps 1,7 gram plastfibrer från den, eller 1900 plastpartiklar/tvätt. Problemet med de här plastfibrerna är att de är så små så de inte fastnar i filtren på reningsverken, utan åker rakt igenom ut i haven. Ofta drar de med sig föroreningar och fiskar och skaldjur har svårt att se skillnaden på om fibrerna är mat eller inte så risken är stor att de får i sig miljögifter som de här plastfibrerna drar med sig. I förlängningen så får vi människor i oss dessa miljögifter och föroreningar när vi sedan äter fisken eller skaldjuren.
 
 
Ska man då kasta sina fleeceplagg som man har? Nej, jag tycker inte det. Jag tycker det känns dumt att kasta bort plagg man ändå köpt, det blir ju ett resursslöseri även ekonomiskt. Jag tänker att det är bättre att använda plaggen, men fundera på om man verkligen behöver tvätta plagget så ofta? Ibland räcker det att hänga ut plagg och vädra istället för att tvätta, och då kan man minska utsläppet av mikroplaster i vattnet. Dock lossnar det fibrer från plagget ändå vid användning, även om det inte är lika mycket som vid tvätt. Om man ändå inte vill ha plastfleece så är det bättre att lämna plagget till textilåtervinning istället för att kasta i soporna, något som Naturskyddsföreningen rekommenderar, och investera i ett hållbarare plagg i ull eller bomull istället. Fibrerna från ull och bomull är naturliga och nedbrytbara i naturen till skillnad från fleece, så det gör inget att dessa fibrer hamnar i naturen. Numera finns också ullfleece vilket kan vara ett bättre alternativ än plastfleecen, dock är den förstås lite dyrare. 
 
 
Så istället för att i panik kasta bort ett fullt fungerande plagg så är det bättre att använda det på ett vettigt sätt och sedan återvinna det.
Hållbarhet, Utmaning #minskaklimatpåverkan, Leva hållbart, Mikroplast, Miljö, Plast, Plastbanta, Utmaning 2019

Varför plastbanta?

Välkommen februari! Den här månaden ska jag försöka arbeta bort mer plast i mitt hem, vilket kan bli en spännande utmaning då vi omges av plast överallt. Jag ska verkligen försöka bli mer medveten om den "onödiga" plasten och försöka ersätta den med bättre alternativ. 
 
 
Är all plast skadlig då? Nej, det är den inte. Enligt Naturskyddsföreningen  så är det den mjukgjorda plasten som innehåller ämnen som kan vara skadliga för både människa och miljö. Plast som är mjukare än lego ligger i riskzonen för att innehålla mjukgörare. Man har sett i en forskningsrapport från 2011 att plast som legat i destillerat vatten läcker ut ämnen som är skadliga och bland dessa plastprodukter hittar man till exempel badleksaker för barn! Horribelt! Tack och lov är många mjukgörare som det ökända ämnet ftalater förbjudet, men tyvärr finns det säkert kvar ännu i länder som inte har samma hårda krav. Därför bör man vara försiktig med importerade leksaker (vilket de flesta tyvärr är) och granska dem noga innan man låter barnen suga och tugga på dem. Lego och annan hård plast är alltså okej. 
 
 
Mikroplaster är en annan sak som jag tycker är otroligt läskig. Dessa små plastfibrer och plastkorn finns överallt i vår vardag och utan betänklighet hamnar de i våra vattendrag och påverkar vårt ekosystem. mikroplasterna finns bland annat i hudkrämer, tandkräm, hudskrubb och raklödder. I den här listan från 2017 kan man se vilka produkter som innehåller mikroplaster. Nu kanske listan har fått revideras eftersom det ändå är 2 år sedan, men på det stora hela tror jag inte att det hänt så väldigt mycket. Mikroplaster kommer ut i haven även från däckslitage och tvätt av plastprodukter såsom fleece. Jag har nog inte riktigt varit medveten om hur pass dåligt för miljön fleece faktiskt är, för det är en riktig miljöbov. Det är en av de saker jag kommer rensa ut ur mitt hem för att minska belastningen på miljön.
 
 
Hur tänker du kring användandet av plast? Har du börjat plastbanta eller gjort det ett tag? Vilket är ditt bästa tips i så fall?
 
Visa fler inlägg