Säsongsmat sommar, Ta tillvara Blastpesto, Pesto, Rödbetor, Rödbetsblast

Pesto på rödbetsblast

Pesto är ju så vansinnigt enkelt att göra, och den går att variera hur mycket som helst utifrån vad du har hemma i din kyl och ditt skafferi. Pesto är också ett fantastiskt sätt att minska svinnet genom att ta vara på grönsaksblast som t ex från morötter eller - som i det här fallet - rödbetor!
 
Rödbetsblast påminner lite om mangold i smak och utseende, men den innehåller en del nitrat och kan ge magont hos känsliga personer, och ska inte ges till barn under ett år. Egenodlad, ekologisk rödbeta utan bekämpningsmedel är förstås bäst att använda då de innehåller mindre nitrat.
 
När jag gör pesto så har jag sällan något exakt recept, utan gör lite på en höft utifrån vad jag har hemma. Istället för pinjenötter som det "ska" vara, så kan man ta solrosfrön, mandlar eller cashewnötter. Om du inte har någon parmesan hemma, ta den ost du har. Såklart blir det godare med en smakrik ost, men det går bra med vilken ost som helst. Jag har använt mig av såväl prästost som Västerbottenost, och i detta fall tog jag en bit Gruyère och rev ner. Ta vad du har, helt enkelt!
 
 
Pesto på rödbetsblast
 
blasten från ett knippe rödbetor
½ dl solrosfrön (eller mandel)
1 vitlöksklyfta
½ dl riven ost
lite pressad citronsaft
rapsolja eller olivolja
salt och peppar
 
Ta bort blasten från stjälkarna (de är ofta lite hårda och träiga - men släng dem inte, de kan användas som selleri!). Doppa bladen snabbt i en kastrull med kokande vatten och ta upp dem med hålslev. Lägg i ett durkslag och spola kallt vatten över dem. Krama ur överskottsvätskan ut bladen och lägg dem sedan i en mixer tillsammans med övriga ingredienser förutom oljan. Mixa ordentligt och häll sedan ner oljan tills du får en konsistens du är nöjd med. Smaka av med salt och peppar och citronsaft.