Biodling Bidrottning, Bin, Biodling, Honung

Honung på gång

Snart har det gått 3 månader sedan vi köpte våra bin, och det har verkligen givit mersmak. Igår kollade vi igenom kupan igen, och det gör mig så glad att se att vi har lite honung på gång. Här ute i skärgården är det mer kargt än om vi bott längre inåt landet och svårare för bina att få tag i mat på sensommaren, så vi har fått stödmata dem lite med socker för att undvika röveri (alltså att de tar mat från den andra kupan).
Ser du vad det glänser fint i hålen, det är honung som ligger där. Den ska bara få rätt vätskemängd innan bina täcker med vax och "försluter" cellerna.
 
Det är så otroligt häftigt att ha hand om bin. Jag blir lika glad varje gång vi öppnar kupan och kollar läget där.
 
Här ser man vår drottning i ena kupan (hon som har en blå prick på ryggskölden). Hon är född i juni hos oss, och vi har döpt henne till "drottning Amidala", eftersom hela familjen är Star Wars-nördar. Och för den som protesterar över att hon har en blå prick trots att hon är född i år; ja, vi vet att årets färg är grön, men vi hade bara en blå penna att tillgå. Fin är hon hursomhelst, och hon gör sitt jobb.
 
Nu ska vi bara ta reda på hur man slungar honungen (får hyra maskin från lokala biodlarföreningen) och sedan ska vi lära oss hur man invintrar bina. Det blir ett riktigt spännande första år som biodlare.
#1 - - Solstrimmor:

Så härligt att se! Vidarebefordrar ditt inlägg till min dotter som har pratat bin i flera år men ännu inte kommit igång.

Ha en fin dag.
Kramar från Eva-Mari

Svar: Det är det bästa vi gjort att skaffa bin, så hoppas hon får lite inspiration.😊

Ha en härlig dag du med.☀️
Kram Nina
Ninas hus