Bevara sommaren i en burk!

Passa på att bevara så mycket som möjligt av sommaren i en burk i skafferiet. Nu finns ju en massa fina blad att ta vara på och torka för att ta fram i höst och vinter och drömma om sommaren som var (och sommaren som ska komma). Det finns ett jättestort skafferi ute i våra trädgårdar, och har du ingen egen trädgård så kan du alltid fråga någon granne eller kolla i någon lokal facebookgrupp om någon kan tänka sig att upplåta sina buskar till dig. Hallon kan man dessutom ofta hitta ute på kalhyggen t ex eller i skogen. Tänk bara på att inte plocka varken bär eller blad som växer nära en väg! Då får du med dig en massa onödiga gifter som du inte vill ha!
 
Har sedan tidigare torkat nässlor och pepparmynta som nu ligger i skafferiet och väntar på att användas. Drack faktiskt en kopp te på nässlor och pepparmynta idag, så ljuvligt gott.
 
Det sägs att man ska plocka bladen i början av sommaren då de innehåller mest nyttigheter, och så är det ju förstås. Men för den skull så behöver man inte tänka att loppet är kört bara för att det är början av augusti nu. Det är bara att plocka och torka eftersom bladen fortfarande innehåller nyttigheter, om än i något mindre mängd. Plocka ända fram till bladen börjar gulna och vissna, det är nästan enklare att plocka i omgångar såhär än att plocka allt på en gång.
 
Jag har faktisk investerat i en sådan här torkmaskin. Jag har fått för mig att ju snabbare bladen torkar desto mer nyttigheter bevaras i dem. Visst kan man torka i ugnen, men då blir man så "låst" av att ugnen är upptagen i många, många timmar, så det här känns som ett bra alternativ.
 
Rosenblad går jättebra att torka och antingen använda som dekoration eller i te t ex. De här bladen är från mina Austenrosor, och det doftar gott i köket nu när de torkar vill jag lova!
 
Späda hallonblad ligger också och torkar, och under dem ligger svartvinbärs-blad. Dessa blad ska bli te.
 
Brukar du torka blad? I så fall, vilka blad och vad gör du med dem sedan (te? bröd? dekoration?...)