God förmiddag!
 
Hoppas du har en härlig fredag! Själv är jag fortsatt hemma. Febern är på väg ner, men eftersom min kropp med alla sjukdomar behöver lite mer tid för återhämtning så tar jag det väldigt lugnt idag med. Har inte ens orkat lyssna på föreläsningarna eller orkat läsa kurslitteraturen, så det blir ju förstås ett extra stressmoment som läggs på mig, men det ska väl lösa sig. Jag kanske orkar börja läsa lite idag.
 
Men först lite fika! Denna vecka bjuder jag på en annorlunda kaka. En black bean brownie, alltså en mjölfri brownie med svarta bönor i! Det kan låta väldigt suspekt, men faktum är att bönorna inte alls känns. De används istället för mjöl och tillför dessutom antioxidanter och protein i kakan, vilket gör att den blir nyttigare utan att förlora sin goda smak. Testa!
 
För 24 små bitar:
1 förpackning ekologiska svarta bönor (ca 400 g)
3 ekologiska ägg
2,5 msk kokosolja
2 msk chiafrön
1 dl ekologisk kakao
1 krm salt
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
1,5 dl kokossocker, råsocker eller muscovadosocker
150 g ekologisk mörk choklad (70%)
 
Glasyr:
50 g ekologisk mörk choklad (70%)
1 tsk kokosolja
 
Hackade valnötter, pecannötter, hasselnötter, pistagenötter...
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form (ca 20x25 cm) med kokosolja. 
Skölj av bönorna ordentligt i ett durkslag och låt dem rinna av lite.
Mixa bönorna slätt. Tillsätt övriga ingredienser utom chokladen och mixa ihop. 
Smält chokladen i vattenbad och häll sedan i smeten. Rör ihop och häll sedan i formen. Platta till smeten lite.
Grädda ca 20-30 minuter (beroende på hur kladdiga du vill ha dem). Låt svalna.
 
Smält chokladen och kokosoljan till glasyren i vattenbad. Bred eller ringla över kakan och låt svalna. Lägg på valfri dekoration av nötter. Den här kakan kan med fördel få stå i kylen till dagen efter, då blir den ännu godare! Skär i små bitar, då den är väldigt mäktig. Serveras med en kopp kaffe och kanske någon färsk frukt eller en liten kula god frukt-/bärsorbet.
 
Mösstanten

Den kakan verkar vara förhållandevis nyttig. Och ser läcker ut.
Nu måste jag ha missat något. Vad studerar du?

Svar: Den är faktiskt riktigt god! Testa gärna. 😊
Oj, det kanske jag inte har nämnt, men jag studerar i alla fall religionsvetenskap på distans. Lite tufft med heltidsstudier men samtidigt är det jätteintressant. 😬😁
Ninas hus

Mösstanten

Men så intressant!

Svar: Ja! Det är superintressant! Just nu läser vi "kristendomens rötter", och det är inte bara Bibelhistoria utan även "vanlig" historia så man får en kontext till böckernas uppkomst. Som den historienörd jag är så är det ju jättespännande förstås. :D
Ninas hus

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress