Odling, Ta tillvara, Växthus Höst, Mangold, Odlarlycka, Skörd, Ta tillvara, Växthus

Skördesäsong pågår

Hej!
 
Har du det bra? Själv vaknade jag med halsont och en mördande huvudvärk i morse, så jag är hemma och tar det lite lugnt idag (med!). Maken och sonen har gått iväg till en aktivitetsdag som vi har två gånger per år i samfälligheten, där vi röjer sly, städar och fixar i området. Men jag blir hemma och pysslar på här i lugn takt.
 
Nu är det ju verkligen skördesäsong i landet, och man ser överallt billiga grönsaker och frukter i affärerna. Nu ska man ju verkligen passa på att hamstra rotfrukter t ex, och på vår Coop kan man köpa stora påsar med svenska äpplen för ingen peng alls. Jättebra att göra mos på t ex. Eller bara äta och njuta. Kanske det finns någon självplock av rotfrukter där man kan få skörda och ta hem? Kolla upp det, för det är verkligen speciellt att få skörda sina egna grönsaker. Vi var förra helgen till ett lantbruk här på ön som erbjuder självplock av potatis och plockade på oss 52 kg. Nu har vi nog potatis så vi klarar oss ett tag i alla fall. Den här sorten, Princess, är  så vansinnigt god. Det är en tunnskalig, fast sort med en ljuvlig smak.
 
Även här hemma skördar vi för fullt. Tomatplantorna bara sprutar ur sig tomater, och jag hinner inte med att plocka alla. Vi trodde inte att vi skulle hinna få så mycket eftersom växthuset blev klart så sent på säsongen så plantorna fick inte flytta ut förrän i juni. Men oj så fel vi hade!
 
För någon vecka sedan tog jag tillvara på mangolden från växthuset. Det är bara kanske 10 plantor, men jösses så mycket det blir av dem! Jag har ändå fått ge bort en del mangold till kollegor, och ändå fick jag till 1,5 kg (enbart bladen!). Nu är det dags att skörda omgång 2 snart, eftersom de växer så det knakar fortfarande! 
(null)
De ser lite fula ut, men det är ju bara att ansa bort det som är skadat.
 
Ett BERG av mangold!
 
Ansad och sköljd.
 
Så förväller jag dem några minuter i saltat vatten innan jag sköljer av dem i kallt vatten och lägger i plastpåsar och fryser in. Jag har ca 250-300 g i varje påse, det räcker en bra bit.
 
(null)
T ex så kan man göra en vegetarisk lasagne med mangold. Ljuvligt gott! Ska lägga upp recept på den.
 
Har ni något tips på vad man kan göra med stjälkarna som blir över när de är lite större? Mindre mangold kan man ju bara strimla och låta den steka med när jag fräser mangold till paj t ex, men när den blir så pass stor att stjälkarna är som selleri? Känns dumt att bara kasta bort. 
 
#1 - - Mösstanten:

Klan man inte bara koka stjälkarna tills de blir mjuka och äta dem som en grönsak till maten?

Svar: Jag har faktiskt ingen aning, det borde man väl kunna tänker jag. Nackdelen är att de har hunnit bli lite träiga när de blir större. Men jag ska helt klart testa. Tack för tipset.
Ninas hus