Djur och natur, Må bra Mindfulness, Skog, Skogsbad, Stress

Skogsbad

Hej på dig.
 
Hoppas du har en fin torsdag. Själv är jag fortsatt hemma med feber, så jag tar det väldigt lugnt idag. 
 
Idag läste jag något spännande i lokaltidningen här på Värmdö. Det var en artikel om "skogsbad". Alltså att man går ut i skogen och är närvarande där. Man badar helt enkelt alla sina sinnen i skogen och känner (krama en tall, klappa ett blad, ligga i mossan och känna hur mjuk den är), hör (hur låter vindens sus i träden? Vad är det för fågel jag hör?), luktar (sniffa på en solvarm tall, dra in doften av våt jord i lungorna), ser (vilka färger ser jag? Hur ser träden ut?) och smakar (ät en näve mogna blåbär eller lingon) på hur skogen verkligen känns. Då är det ingen snabb skogspromenad vi talar om, utan en långsam närvaro i nuet. Ett pass mindfulness i skogen helt enkelt. Det här grundades i Japan under 1980-talet och kallas där för Shinrin-Yoku, en modell för att minska den galna stress vi har omkring oss ständigt och jämt, och det här är tydligen väldigt stort i Japan. 
 
 
Alla kan vi väl skriva under på vilken vägörande kraft det bor i en skogspromenad. Det är ju dit vi flyr när kraven blir för hårda (om man har turen att ha en skog nära inpå sig förstås - annars funkar en park lika bra), men de flesta kan också vittna om hur bra man mår efter en dag i skogen med kantarellplockning eller bärplockning eller bara att ta med sig hunden ut och gå och sätta sig på en sten med kaffetermosen. Det är verkligen läkande för själen att gå i skogen, och hur många av oss har inte löst ett knivigt problem när vi varit ute och gått i skogen? Räck upp en hand! Jag! Skogen erbjuder den billigaste formen av terapi vi kan tänka oss, bara vi ger oss själva ro att vara i nuet och njuta istället för att rusa igenom den med blicken i backen och tankarna på annat håll. I artikeln står att vi ska tänka mer som ett barn, de är mer närvarande i nuet och tar sig tid att stanna och uppleva saker, något vi stressade föräldrar inte alltid hinner med. Gör som barnen, gå ner på huk och undersök olika saker du ser. Ljuset i daggdroppen på lingonbladet, myrornas arbete, spindelnätets uppbyggnad, ja, vad du nu kan hitta på din färd i skogen. Kanske du har tur och hittar ett svampställe när du sitter där på huk? Vem vet vilka möjligheter som erbjuds.
 
 
Så på med stövlarna, packa ryggsäcken, klä dig varmt och gå ut och bli ett med skogen så ska du se vilket lugn som kommer sprida sig genom varenda cell i dig.
 
#1 - - Mösstanten:

Skogsbad måste vara Jättenyttigt! Oj! Ipaden gjorde om skogsbad till skogsbrand. Inte lika nyttigt. :-) nejmen allvarligt talat måste det vara balsam för själen. Jag tror till och med att det är välgörande att titta på dina fina skogsbilder.

Svar: Haha! Nej, jag håller med. Skogsbrand är verkligen inget att eftersträva. Hu så läskigt. Åh, tack vad glad jag blir! <3
Ninas hus

#2 - - Slow Living by Annika:

åh även jag älskar skogen. Den ger kraft och återhämtning. Mer skogsbad åt folket! Borde finnas på recept speciellt för oss som drabbats av utmattning och är stressade.

Svar: Ja, ATT det borde! Det finns ju fysisk aktivitet på recept, så varför inte skogsbad?!
Ninas hus