Godaste höstsoppan - borsjtj

Hej hej!
 
Allt väl med dig denna ljuvliga lördag? Jag hostar vidare jag, och hoppas att jag hinner bli frisk (i alla fall någorlunda frisk) till imorgon då min fina dotter fyller år och vi ska hem till henne och hennes sambo på tårta och sedan blir det ut och äta. Håll alla tummar ni har för mig, pretty please...
 
Idag tänkte jag bjuda på en av de godaste sopporna jag vet - en mustig, smakrik och billig borsjtj. Särskilt billig är den nu på hösten när alla rotgrönsaker är i säsong (om man inte har turen att ha dessa grönsaker själv förstås). Förra veckan hade de svenska rotgrönsaker på Ica Maxi för 2,90/kg, och då passade vi på att köpa på oss en del. Det som är bra med denna soppa är att man kan slänga ner lite halvvissna grönsaker också, de får ett nytt liv när de får koka i soppan. Jag är ju vegetarian så jag slängde i lite gröna linser också för att få den matigare, och det är ju något som övriga familjen äter också som tur är. Sonen och maken åt lite stekt chorizo till annars kan man ju lägga ner det i soppan - det ger extra must och extra protein.
Jag har inget färdigt recept utan brukar bara höfta till lite, men ungefär såhär gjorde jag för ca 6 portioner.
 
Riv 2 morötter och 4 stora rödbetor. Skala och skiva en stor gul lök. Strimla en klyfta vitkål (eller som jag tog en hel spetskål som låg i kylen och såg ledsen ut). Fräs grönsakerna i olja eller smör några minuter på medelvärme utan att de tar färg. Spara gärna lite rödbeta att ha i på slutet då rödbetorna lätt blir lite bruna när de kokar för länge, så för att få den där vackra röda färgen så tillsätter du lite rödbeta på slutet. Det blir lite extra spännande textur också på detta sätt. Täck grönsakerna med vatten och tillsätt några buljongtärningar (beroende på hur mycket vatten du har, men 2-3 st). Vrid några varv på pepparkvarnen och lägg i några lagerblad. För extra hetta kan man ha i några chiliflakes eller färsk hackad chili. Tillsätt ev ett par skivade korvar (t ex chorizo) som får koka med. Låt koka i ca 30 minuter. Smaka av med per peppar, salt och en skvätt vitvinsvinäger. Tillsätt ev lite extra förkokta bönor eller linser för att få det matigare och låt dem bli varma. Servera med en klick gräddfil eller smetana (jag hade bara creme fraiche hemma och det gick bra det med), lite persilja och ett gott brytbröd.
 
Min favoritsoppa!
 
#1 - - Mösstanten:

Mums! Jag älskar soppor! Skulle kunna äta det nästan jämt. Rödbetssoppa har jag dock inte gjort på många år.

Svar: Soppor är väldigt underskattad mat. Det går ju att lägga precis vad som helst i en soppa (nå, nästan vad som helst) och de går ju att äta varma och kalla. Älskar också soppa och vi äter det ofta. 😊
Ninas hus