Livet i stort och smått, Må bra Förkylning, Husmorstips, Tips

7 förkylningstips

Hej du!
 
Hoppas du mår bättre än vad jag gör. Hua! Jag hostar snart ut lungorna, näsan rinner och halsen ömmar pga allt hostande. Jag var hos läkaren igår och fick en annan hostmedicin utskriven som ska vara bättre för slemhosta, men vi får se. Den är bättre mot slemmet, men inte mot hostan dessvärre.
 
Detta leder mig osökt in på olika tips på hur man kan lindra förkylningseländet när det väl fått fäste. Många av dessa tips är egentligen gamla husmorskunskaper sedan länge som man verkligen borde damma av igen. De var inte så dumma förr som man kan tro, trots att läkarvetenskapen var något mer bristfällig än idag och det var ju först på 1800-talet som man visste om bakterier (även om man inte var helt på det klara med exakt hur de smittade). Virus kom man på senare då de är mycket mindre än bakaterier och därför svårare att se i vanliga mikroskåp.
 
Vad är skillnanden mellan virus och bakterier?
Bakterier är en egen livsform med egen ämnesomsättning och den försökar sig själv. Vi har gott om bakterier i vår kropp, och där måste de finnas för att vi ska må bra. På huden och i tarmarna har vi massor av goda bakterier t ex. Det är när de hamnar på "fel ställe" (tarmbakterier i mat t ex) som de gör skada. Virus behöver en "värdcell" som den kan hämta energi från och det är den värdcellen som bidrar till att den kan föröka sig genom att viruset överför sitt DNA till värdcellen och får den att bilda nya virus. Antibiotika är en sammanslagning av de grekiska orden anti = mot och bios = liv. Eftersom bakterier är levande så kan antibiotika användas mot bakterier, men virus är ju ingen levande organism och av den anledningen är det helt värdelöst att använda antibiotika vid virusinfektioner. Tvärtom så ökar risken för multiresistens om man äter antibiotika i onödan. Vid virusinfektioner så är det kroppens eget immunförsvar som ska jobba och ta död på inkräktarna. Feber är ett tecken på att immunförsvaret arbetar på för fullt, så det är egentligen onödigt att ta febernedsättande såvida inte man har andra sjukdomar som gör en känsligare, eller för barn och gamla eller om febern är så hög att man inte orkar äta eller dricka.  Men att slentrianmässigt ta ett par alvedon när man har 38 i temp är bara onödigt om man för övrigt är frisk. Den förhöjda kroppsvärmen bidrar nämligen till att bakterierna/virus dör då de ogillar temperaturer högre än 33-37 grader (dvs kroppstemp).
 
Här är några av mina tips att tänka på för att må bättre under en förkylning.
Raggsockor!
Jajamen. Fram med mormors hemstickade raggsockor ur garderoben bara. Att hålla sig varm om fötterna är faktiskt viktigare än man kan tro. Kalla fötter gör att blodet kyls ner i kroppen, och kyla är inte det man behöver. Eller varför inte ta ett varmt bad om man har ett badkar?! 
 
Håll onda kroppsdelen varm
Om man har ont i halsen t ex så är det jättebra med en halsduk runt halsen eftersom värmen gör att vita blodkropparna strömmar dit för att göra nytta och döda inkräktarna.
 
Ät nyttigt (om man orkar)
En förkylning är ingen ursäkt att vräka i sig choklad, chips och andra onyttigheter för att man inte orkar laga någon mat eller är sugen och vill trösta sig och få i sig snabba kolhydrater. Färsk frukt är superbra då de tillför vitaminer och mineraler som kroppen behöver för att kunna bekämpa virus eller bakterierna. Nu börjar ju citrussäsongen, så ladda med apelsiner, citroner och clementiner! Orkar man inte äta lagad mat så kan en bärsmoothie med en grov macka med avokado och skinka eller kokt eller stekt ägg vara ett alternativ.
 
Frisk luft
Frisk luft är jättebra för hälsan, så om du orkar: gå gärna ut en kort promenad (om du inte har feber förstås, då kan du ta det lugnt). Annars: öppna fönstret eller dörren och andas några djupa andetag så får du se hur gott det gör i kroppen.
 
Förkylnings-te
Ett jättebra te som lindrar onda halsar och tillför en massa godsaker som kroppen vill ha. Jag brukar brygga en kopp vanligt te (svart, grönt eller rooibos är valfritt). Skala och skiva i några cm färsk ingefära och en eller ett par citronskivor (jag brukar också pressa i lite extra citron i teet). Drick medan det är hett. När det svalnat av så tillsätter jag en tsk honung. Honung är väldigt bra mot förkylningar. Det är antibakteriellt men kan också hjälpa till vid virusinfektioner. Honung kan också lindra hosta. Grejen med honung är det inte ska hettas upp över 40 grader då de verksamma substanserna i honungen förstörs, därför tillsätter jag det i slutet när teet svalnat av. Man ska alltså inte tillsätta honungen i hett te som jag ofta brukar se i olika recept, då blir det mer en smaksättare än en hälsoeffekt.
 
Bildresultat för hygien
(Bild lånad från Internet)
Tänk på hygienen!
Är man förkyld kan man gärna använda en egen handduk så slipper man riskera att överföra smittan till andra. Sedan är det förstås viktigt att tänka på handhygienen. Tvätta händerna! Handsprit är onödigt när man är hemma, då räcker tvål och vatten. Använd gärna pappersnäsdukar som kan kastas direkt istället för som förr när man hade sina tygnäsdukar som användes gång på gång. 
 
Bildresultat för sleeping cats
(Bild lånad från Internet)
Vila och samla kraft
Förkylningar tar hårt på kroppen. Nattsömnen blir ofta störd och immunförsvaret jobbar hårt med att döda angriparna vilket tröttar ut en rejält. Passa på att vila och ta det lugnt när febern rasar i kroppen, men var inte rädd för att aktivera dig när du känner dig friskare. 
 
Hoppas du gillade mina tips. Har du något bra förkylningstips som du vill dela med dig av?
 
#1 - - Mösstanten:

Många fina tips här. Bra att du skriver om virus. En hel del människor vet inte att antibiotika inte biter på virus. Och så ett litet tips från mig. Soppa. Det brukar kännas bra att äta när man har ont i halsen. En buljongtärning, vatten och lite blandade grönsaker från frysen så har man en soppa utan en massa jobb. Eller en buljongtärning , vatten och lite tomatpuré. Jag häller oftast grädde i soppor och olivolja häller vi i eller över nästan allt vi äter. Mycket fett här. Men som sagt. Soppa.
Hoppas att du snart kryar på dig.

Svar: Tack. Ja, jag har märkt bland mina elever att de inte kan skillnaden mellan virus och bakterier (och de utbildar sig till undersköterskor) så vi går igenom det noga.
Ja, soppa! Älskar verkligen soppa, och särskilt gott är det när halsen ömmar. Tack för enkla sopp-tips! Tar till mig av dem till nästa sjukperiod. 😁
Ninas hus

#2 - - Slow Living by Annika:

Bra tips! Jag brukar förutom citron, ingefära, honung även göra Jamu (recept finns på bloggen)
Krya på dig!

Svar: Jamu? Aldrig hört, det måste jag in och kika hos dig vad det är för något. :)
Ninas hus