Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för odla.nu
 
Hejsan!
 
Sista september! Jösses vad tiden går fort! Idag för 22 år sedan blev jag mamma för första gången till en liten näpen tös som idag växt upp till en självständig tjej som nu pluggar engelska på universitetet. Tyvärr får jag fira henne på distans då jag fortfarande är krasslig, men övriga familjen ska åka iväg och fira. Känns så surt, men vad ska man göra? Jag har ingen lust att smitta ner folk, särskilt inte hennes lillasyster på pappas sida som inte är så jättegammal. 
 
Nu är det i alla fall dags att börja preparera trädgården inför nästa säsong, bland annat plantera lökar. Den här trädgården innehöll ingenting annat än stenar och skog när vi tog över (typ) så det går åt massor med tid och pengar att få en vettig trädgård av den. Inte en blomma fanns i trädgården så nu ska jag få lite lökar i jorden som kan blomma till våren. Tulpaner och krokus, det är väl vårigt?! På odla.nu har de rabatt på lökar och fröer som kan sås nu för att ha en fin rabatt till våren.
 
 
Katten kikade också nyfiket fram i hörnan och undrade vad jag pysslade med... 
 
 
Har införskaffat den här boken om vinterodling av Sara Bäckmo som jag håller på att läsa igenom nu. Jag ska ta och beställa lite fröer nu som jag ska prova att sätta i växthuset och se hur de överlever vintern där. Ska bli otroligt spännande. Hon har ju ett eget sortiment med fröer där jag ska testa bland annat vinterportulak, vintersallat och spenat.
 
Hej hej!
 
Allt väl med dig denna ljuvliga lördag? Jag hostar vidare jag, och hoppas att jag hinner bli frisk (i alla fall någorlunda frisk) till imorgon då min fina dotter fyller år och vi ska hem till henne och hennes sambo på tårta och sedan blir det ut och äta. Håll alla tummar ni har för mig, pretty please...
 
Idag tänkte jag bjuda på en av de godaste sopporna jag vet - en mustig, smakrik och billig borsjtj. Särskilt billig är den nu på hösten när alla rotgrönsaker är i säsong (om man inte har turen att ha dessa grönsaker själv förstås). Förra veckan hade de svenska rotgrönsaker på Ica Maxi för 2,90/kg, och då passade vi på att köpa på oss en del. Det som är bra med denna soppa är att man kan slänga ner lite halvvissna grönsaker också, de får ett nytt liv när de får koka i soppan. Jag är ju vegetarian så jag slängde i lite gröna linser också för att få den matigare, och det är ju något som övriga familjen äter också som tur är. Sonen och maken åt lite stekt chorizo till annars kan man ju lägga ner det i soppan - det ger extra must och extra protein.
Jag har inget färdigt recept utan brukar bara höfta till lite, men ungefär såhär gjorde jag för ca 6 portioner.
 
Riv 2 morötter och 4 stora rödbetor. Skala och skiva en stor gul lök. Strimla en klyfta vitkål (eller som jag tog en hel spetskål som låg i kylen och såg ledsen ut). Fräs grönsakerna i olja eller smör några minuter på medelvärme utan att de tar färg. Spara gärna lite rödbeta att ha i på slutet då rödbetorna lätt blir lite bruna när de kokar för länge, så för att få den där vackra röda färgen så tillsätter du lite rödbeta på slutet. Det blir lite extra spännande textur också på detta sätt. Täck grönsakerna med vatten och tillsätt några buljongtärningar (beroende på hur mycket vatten du har, men 2-3 st). Vrid några varv på pepparkvarnen och lägg i några lagerblad. För extra hetta kan man ha i några chiliflakes eller färsk hackad chili. Tillsätt ev ett par skivade korvar (t ex chorizo) som får koka med. Låt koka i ca 30 minuter. Smaka av med per peppar, salt och en skvätt vitvinsvinäger. Tillsätt ev lite extra förkokta bönor eller linser för att få det matigare och låt dem bli varma. Servera med en klick gräddfil eller smetana (jag hade bara creme fraiche hemma och det gick bra det med), lite persilja och ett gott brytbröd.
 
Min favoritsoppa!
 
Hej och god fredag! 
 
Äntligen  är det fredag igen! Så ljuvligt! När jag jobbade i vården så kunde jag dock inte förstå charmen med fredagar eftersom jag jobbade så oregelbundna tider med helger, kvällar och nätter och då var fredagar som vilken annan dag som helst. Numera när jag jobbar regelbundna tider måndag till fredag så är det en helt annan sak. Nu är det plötsligt underbart med fredagar! Familjen samlas och myser tillsammans på kvällen med någon film och något gott att äta och gott att dricka. Det tycker vi om att göra som ett gott slut på arbetsveckan. Trevlig helg, eller som de säger på spanska: buen fin de semana.
 
 
För att fira in denna helg tänkte jag bjuda på lite hälsosammare dadelbollar med smak av lakrits och hallon som är helt ljuvliga! Hallonpulvret suger in lite i bollarna efter ett tag så den fina rosa färgen mattas av lite, men vad gör det? Smaken är kvar i alla fall.
Dadelbollar med lakrits och hallon. 12-15 bollar
1,5 dl cashewnötter
50 g mörk choklad av bra kvalitet (minst 70% kakao, helst ekologisk)
8 färska, urkärnade ekologiska dadlar
1 tsk kokosolja
1 tsk honung, agavesirap eller lönnsirap
1 krm vaniljpulver
1 msk lakritspulver
 
Hallonpulver att rulla bollarna i
 
Mixa nötterna. Smält chokladen i vattenbad eller försiktigt i mikron (akta så det inte bränns!) tillsammans med kokosoljan. Häll chokladen över nötmixen och sätt till resten av ingredienserna förutom hallonpulvret. Mixa ihop ordentligt. Smaka av om du tycker den blir lagom söt. Smeten blir ganska kladdig så det är bra att ha fuktade händer när du rullar bollarna. Rulla dem i hallonpulvret på en tallrik och ställ sedan att kyla minst en timme. 
 
 
Hoppas du får en underbar helg!