Odlarlycka, Växthus Höst, Vinterodling, Växthus

Höstförberedelse av trädgården

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för odla.nu
 
Hejsan!
 
Sista september! Jösses vad tiden går fort! Idag för 22 år sedan blev jag mamma för första gången till en liten näpen tös som idag växt upp till en självständig tjej som nu pluggar engelska på universitetet. Tyvärr får jag fira henne på distans då jag fortfarande är krasslig, men övriga familjen ska åka iväg och fira. Känns så surt, men vad ska man göra? Jag har ingen lust att smitta ner folk, särskilt inte hennes lillasyster på pappas sida som inte är så jättegammal. 
 
Nu är det i alla fall dags att börja preparera trädgården inför nästa säsong, bland annat plantera lökar. Den här trädgården innehöll ingenting annat än stenar och skog när vi tog över (typ) så det går åt massor med tid och pengar att få en vettig trädgård av den. Inte en blomma fanns i trädgården så nu ska jag få lite lökar i jorden som kan blomma till våren. Tulpaner och krokus, det är väl vårigt?! På odla.nu har de rabatt på lökar och fröer som kan sås nu för att ha en fin rabatt till våren.
 
 
Katten kikade också nyfiket fram i hörnan och undrade vad jag pysslade med... 
 
 
Har införskaffat den här boken om vinterodling av Sara Bäckmo som jag håller på att läsa igenom nu. Jag ska ta och beställa lite fröer nu som jag ska prova att sätta i växthuset och se hur de överlever vintern där. Ska bli otroligt spännande. Hon har ju ett eget sortiment med fröer där jag ska testa bland annat vinterportulak, vintersallat och spenat.
 
Lunch/middag Borsjtj, Höst, Höstmat, Rödbetor, Rödbetssoppa

Godaste höstsoppan - borsjtj

Hej hej!
 
Allt väl med dig denna ljuvliga lördag? Jag hostar vidare jag, och hoppas att jag hinner bli frisk (i alla fall någorlunda frisk) till imorgon då min fina dotter fyller år och vi ska hem till henne och hennes sambo på tårta och sedan blir det ut och äta. Håll alla tummar ni har för mig, pretty please...
 
Idag tänkte jag bjuda på en av de godaste sopporna jag vet - en mustig, smakrik och billig borsjtj. Särskilt billig är den nu på hösten när alla rotgrönsaker är i säsong (om man inte har turen att ha dessa grönsaker själv förstås). Förra veckan hade de svenska rotgrönsaker på Ica Maxi för 2,90/kg, och då passade vi på att köpa på oss en del. Det som är bra med denna soppa är att man kan slänga ner lite halvvissna grönsaker också, de får ett nytt liv när de får koka i soppan. Jag är ju vegetarian så jag slängde i lite gröna linser också för att få den matigare, och det är ju något som övriga familjen äter också som tur är. Sonen och maken åt lite stekt chorizo till annars kan man ju lägga ner det i soppan - det ger extra must och extra protein.
Jag har inget färdigt recept utan brukar bara höfta till lite, men ungefär såhär gjorde jag för ca 6 portioner.
 
Riv 2 morötter och 4 stora rödbetor. Skala och skiva en stor gul lök. Strimla en klyfta vitkål (eller som jag tog en hel spetskål som låg i kylen och såg ledsen ut). Fräs grönsakerna i olja eller smör några minuter på medelvärme utan att de tar färg. Spara gärna lite rödbeta att ha i på slutet då rödbetorna lätt blir lite bruna när de kokar för länge, så för att få den där vackra röda färgen så tillsätter du lite rödbeta på slutet. Det blir lite extra spännande textur också på detta sätt. Täck grönsakerna med vatten och tillsätt några buljongtärningar (beroende på hur mycket vatten du har, men 2-3 st). Vrid några varv på pepparkvarnen och lägg i några lagerblad. För extra hetta kan man ha i några chiliflakes eller färsk hackad chili. Tillsätt ev ett par skivade korvar (t ex chorizo) som får koka med. Låt koka i ca 30 minuter. Smaka av med per peppar, salt och en skvätt vitvinsvinäger. Tillsätt ev lite extra förkokta bönor eller linser för att få det matigare och låt dem bli varma. Servera med en klick gräddfil eller smetana (jag hade bara creme fraiche hemma och det gick bra det med), lite persilja och ett gott brytbröd.
 
Min favoritsoppa!
 
Bakat, Desserter, Fika, Godis Dadelbollar, Fika, Fredagsfika, Hälsosam

Veckans fredagsfika - hälsosamma och goda dadelbollar med lakrits och hallon

Hej och god fredag! 
 
Äntligen  är det fredag igen! Så ljuvligt! När jag jobbade i vården så kunde jag dock inte förstå charmen med fredagar eftersom jag jobbade så oregelbundna tider med helger, kvällar och nätter och då var fredagar som vilken annan dag som helst. Numera när jag jobbar regelbundna tider måndag till fredag så är det en helt annan sak. Nu är det plötsligt underbart med fredagar! Familjen samlas och myser tillsammans på kvällen med någon film och något gott att äta och gott att dricka. Det tycker vi om att göra som ett gott slut på arbetsveckan. Trevlig helg, eller som de säger på spanska: buen fin de semana.
 
 
För att fira in denna helg tänkte jag bjuda på lite hälsosammare dadelbollar med smak av lakrits och hallon som är helt ljuvliga! Hallonpulvret suger in lite i bollarna efter ett tag så den fina rosa färgen mattas av lite, men vad gör det? Smaken är kvar i alla fall.
Dadelbollar med lakrits och hallon. 12-15 bollar
1,5 dl cashewnötter
50 g mörk choklad av bra kvalitet (minst 70% kakao, helst ekologisk)
8 färska, urkärnade ekologiska dadlar
1 tsk kokosolja
1 tsk honung, agavesirap eller lönnsirap
1 krm vaniljpulver
1 msk lakritspulver
 
Hallonpulver att rulla bollarna i
 
Mixa nötterna. Smält chokladen i vattenbad eller försiktigt i mikron (akta så det inte bränns!) tillsammans med kokosoljan. Häll chokladen över nötmixen och sätt till resten av ingredienserna förutom hallonpulvret. Mixa ihop ordentligt. Smaka av om du tycker den blir lagom söt. Smeten blir ganska kladdig så det är bra att ha fuktade händer när du rullar bollarna. Rulla dem i hallonpulvret på en tallrik och ställ sedan att kyla minst en timme. 
 
 
Hoppas du får en underbar helg!
 
 
Livet i stort och smått, Må bra Förkylning, Husmorstips, Tips

7 förkylningstips

Hej du!
 
Hoppas du mår bättre än vad jag gör. Hua! Jag hostar snart ut lungorna, näsan rinner och halsen ömmar pga allt hostande. Jag var hos läkaren igår och fick en annan hostmedicin utskriven som ska vara bättre för slemhosta, men vi får se. Den är bättre mot slemmet, men inte mot hostan dessvärre.
 
Detta leder mig osökt in på olika tips på hur man kan lindra förkylningseländet när det väl fått fäste. Många av dessa tips är egentligen gamla husmorskunskaper sedan länge som man verkligen borde damma av igen. De var inte så dumma förr som man kan tro, trots att läkarvetenskapen var något mer bristfällig än idag och det var ju först på 1800-talet som man visste om bakterier (även om man inte var helt på det klara med exakt hur de smittade). Virus kom man på senare då de är mycket mindre än bakaterier och därför svårare att se i vanliga mikroskåp.
 
Vad är skillnanden mellan virus och bakterier?
Bakterier är en egen livsform med egen ämnesomsättning och den försökar sig själv. Vi har gott om bakterier i vår kropp, och där måste de finnas för att vi ska må bra. På huden och i tarmarna har vi massor av goda bakterier t ex. Det är när de hamnar på "fel ställe" (tarmbakterier i mat t ex) som de gör skada. Virus behöver en "värdcell" som den kan hämta energi från och det är den värdcellen som bidrar till att den kan föröka sig genom att viruset överför sitt DNA till värdcellen och får den att bilda nya virus. Antibiotika är en sammanslagning av de grekiska orden anti = mot och bios = liv. Eftersom bakterier är levande så kan antibiotika användas mot bakterier, men virus är ju ingen levande organism och av den anledningen är det helt värdelöst att använda antibiotika vid virusinfektioner. Tvärtom så ökar risken för multiresistens om man äter antibiotika i onödan. Vid virusinfektioner så är det kroppens eget immunförsvar som ska jobba och ta död på inkräktarna. Feber är ett tecken på att immunförsvaret arbetar på för fullt, så det är egentligen onödigt att ta febernedsättande såvida inte man har andra sjukdomar som gör en känsligare, eller för barn och gamla eller om febern är så hög att man inte orkar äta eller dricka.  Men att slentrianmässigt ta ett par alvedon när man har 38 i temp är bara onödigt om man för övrigt är frisk. Den förhöjda kroppsvärmen bidrar nämligen till att bakterierna/virus dör då de ogillar temperaturer högre än 33-37 grader (dvs kroppstemp).
 
Här är några av mina tips att tänka på för att må bättre under en förkylning.
Raggsockor!
Jajamen. Fram med mormors hemstickade raggsockor ur garderoben bara. Att hålla sig varm om fötterna är faktiskt viktigare än man kan tro. Kalla fötter gör att blodet kyls ner i kroppen, och kyla är inte det man behöver. Eller varför inte ta ett varmt bad om man har ett badkar?! 
 
Håll onda kroppsdelen varm
Om man har ont i halsen t ex så är det jättebra med en halsduk runt halsen eftersom värmen gör att vita blodkropparna strömmar dit för att göra nytta och döda inkräktarna.
 
Ät nyttigt (om man orkar)
En förkylning är ingen ursäkt att vräka i sig choklad, chips och andra onyttigheter för att man inte orkar laga någon mat eller är sugen och vill trösta sig och få i sig snabba kolhydrater. Färsk frukt är superbra då de tillför vitaminer och mineraler som kroppen behöver för att kunna bekämpa virus eller bakterierna. Nu börjar ju citrussäsongen, så ladda med apelsiner, citroner och clementiner! Orkar man inte äta lagad mat så kan en bärsmoothie med en grov macka med avokado och skinka eller kokt eller stekt ägg vara ett alternativ.
 
Frisk luft
Frisk luft är jättebra för hälsan, så om du orkar: gå gärna ut en kort promenad (om du inte har feber förstås, då kan du ta det lugnt). Annars: öppna fönstret eller dörren och andas några djupa andetag så får du se hur gott det gör i kroppen.
 
Förkylnings-te
Ett jättebra te som lindrar onda halsar och tillför en massa godsaker som kroppen vill ha. Jag brukar brygga en kopp vanligt te (svart, grönt eller rooibos är valfritt). Skala och skiva i några cm färsk ingefära och en eller ett par citronskivor (jag brukar också pressa i lite extra citron i teet). Drick medan det är hett. När det svalnat av så tillsätter jag en tsk honung. Honung är väldigt bra mot förkylningar. Det är antibakteriellt men kan också hjälpa till vid virusinfektioner. Honung kan också lindra hosta. Grejen med honung är det inte ska hettas upp över 40 grader då de verksamma substanserna i honungen förstörs, därför tillsätter jag det i slutet när teet svalnat av. Man ska alltså inte tillsätta honungen i hett te som jag ofta brukar se i olika recept, då blir det mer en smaksättare än en hälsoeffekt.
 
Bildresultat för hygien
(Bild lånad från Internet)
Tänk på hygienen!
Är man förkyld kan man gärna använda en egen handduk så slipper man riskera att överföra smittan till andra. Sedan är det förstås viktigt att tänka på handhygienen. Tvätta händerna! Handsprit är onödigt när man är hemma, då räcker tvål och vatten. Använd gärna pappersnäsdukar som kan kastas direkt istället för som förr när man hade sina tygnäsdukar som användes gång på gång. 
 
Bildresultat för sleeping cats
(Bild lånad från Internet)
Vila och samla kraft
Förkylningar tar hårt på kroppen. Nattsömnen blir ofta störd och immunförsvaret jobbar hårt med att döda angriparna vilket tröttar ut en rejält. Passa på att vila och ta det lugnt när febern rasar i kroppen, men var inte rädd för att aktivera dig när du känner dig friskare. 
 
Hoppas du gillade mina tips. Har du något bra förkylningstips som du vill dela med dig av?
 
Drycker, Miljösnällt, Odlarlycka, Ta tillvara, Tillbehör Husmor, Körsbär, Likör, Miljösnällt, Mos, Nektariner, Plommon, Päron, Rabarber, Saft, Sylt, Ta tillvara, Äppelmos

September - en ta tillvara-månad

Hejsan!
 
Mår du bra i kylan? Visst är det LJUVLIGT med höst? Jag älskar sommaren, men hösten här i Sverige är så underbar med sin klara luft och vackra färger i träd och buskar. Många som bor utomlands brukar säga att de saknar just detta med Sverige; årstidsväxlingarna. Jag förstår dem verkligen. Den enda årstid jag kan vara utan är vintern såsom den är i november/december: regnig, dimmig, tung och mörk. Hu. Det klarar mitt kynne inte av ett längre tag. Tur då det kommer en jul med ljusstakar och stjärnor som lyser upp överallt. Jag älskar verkligen julen då det är så himla mysigt att umgås och äta god mat tills man spricker.
 
 
Men tillbaka till september. Den här månaden är det full fart bland mina grytor och kastruller då jag tar tillvara frukt och grönt för fullt. Både från egen odling, från generösa människors odlingar och det som är köpt. Vi brukar handla från Mathem, och där hade de sist en blandad kasse med frukt och grönt som var andra sortering pga någon liten defekt på skalet eller liknande. En sådan 4 kg kasse kostade oss inte många kronor och vi fick massor med goda frukter och jättefina grönsaker. En eloge till Mathem som gör detta, fler borde ta efter (OBS - jag är inte sponsrad här). Bland annat gjorde jag en marmelad på päron som började bli bruna och fula, men det var ju bara att skära bort det skadade och hacka ner i en kastrull med citron, vanilj, päronkonjak och socker så blev det en helt ljuvlig marmelad att ha till ost t ex.
 
Parallellkokning av päron- och plommonmarmelad.
 
Mer parallellkokning av nektarinsylt och rabarbersaft (1 september!)
 
Nektarinsylten. Underbart god!
 
Förra året testade jag att göra syltade gröna tomater eftersom det knappt blev någon tomatskörd då det var så kylslaget.
 
Den här märkliga sommaren förde också med sig en omskörd av rabarbern så jag kunde göra ett par liter rabarbersaft i början av september! Inte särskilt träig var den heller, men det spelar inte så stor roll om jag ändå ska göra saft av den.
 
 
Äppelmos i massor har jag gjort (så mycket att burkarna tog slut och jag fick frysa in i plastpåsar), och en underbart god körsbärslikör från pappas gamla recept (may he rest in peace).
 
 
Längtar till nästa år då jag har ett lite större grönsaksland där det kommer trängas massor med godsaker som sedan ska fylla upp mina förråd.
 
Brukar ni ta tillvara på höstens skörd att ha i frys eller skafferi? Vad har ni då? 
 
DIY, Hygien och hudvård, Inspiration, Miljösnällt DIY, Disktrasor, Miljö, Miljösnällt, Virka

5 skäl till varför man ska sticka/virka sina egna disktrasor

Hej!
 
Åh, så roligt att så många kom och besökte min blogg igår! Välkomna ska ni vara, och hoppas ni hittar tillbaka hit igen. Det verkar som stress engagerar många, och jag kommer förmodligen skriva mer om det framöver.
 
Idag tänkte jag byta ämne helt och prata om disktrasor. Närmare bestämt disktrasor man gör själv. Det är relativt snabbgjort (beroende på hur van du är att sticka/virka) och relativt enkelt (beroende på vilket mönster du använder). Mina disktrasor brukar jag virka i snäckmönster, men det går att virka hur som helst. Bara din fantasi sätter stopp. HÄR  finns t ex att ladda ner beskrivningar på både stickade och virkade trasor, annars är det bara att googla. Här är några av mina skäl till varför det är bättre att göra egna disktrasor än att köpa.
 
 
De flesta disktrasor idag förefaller inte innehålla så mycket plast som man skulle kunna tro, men å andra sidan så är materialet hårt processat med kemikalier och färger som påverkar vår miljö negativt. Sedan ska ju disktrasorna transporteras, vilket innebär vägslitage och bensinutsläpp som ökar på mikropartiklarna i luften som är skadliga för oss. I förlängningen så bidrar ju de hemgjorda trasorna också till att sopberget minskar en aning.
 
Att sitta försjunken i ett handarbete är faktiskt riktigt skönt, för då kan man verkligen inte tänka på något annat än "aviga och räta". Försöker man tänka på något annat så räknar man oftast fel och då får man irriterande nog börja om. Det är som ett pass mindfulness - man tvingas vara här och nu och släppa allt jobbigt omkring en för ett litet tag. Blodtrycket och pulsen sjunker och nivåerna av stresshormoner minskar i blodet. 
 
Att ge bort en hemvirkad eller hemstickad trasa är väl en underbar gåva till någon man tycker om?!  De finaste presenterna man kan ge till mig är det som är hemgjort. Barnens teckningar eller deras kreationer av toarullar t ex. Den födelsedagspresent jag blivit mest glad för var faktiskt ett recept på fruktsallad som min då 8-åriga dotter hade skrivit på en lapp, ritat fint och slagit in fint. Jag har kvar receptet än. En fd kollega till mig gav bort hemgjorda disktrasor till förskolepersonalen på hennes barns förskola, och de blev mycket uppskattade!
 
Inte för att disktrasor är det som kanske gräver djupa hål i hushållsekonomin och ruinerar en, men i längden så blir det ju billigare, även om du kanske köper ett dyrare garn. Dessa trasor kan återanvändas år efter år, och då de kan tvättas med vanliga tvätten så blir det ju ingen extra belastning
 
Sticka eller virka på gamla garnrester av bomull eller lin som ligger och skräpar till ingen nytta. Fråga farmor eller mormor om hon har något nystan någonstans som du kan få ta, så slipper du gå och köpa garn. Mycket bättre!
 
 
 
Hur sköter man om en virkad/stickad disktrasa?
  • Byt ofta (du behöver därför göra flera trasor att alternera mellan)
  • Skölj ur ordentligt efter varje användning
  • Häng upp att torka
  • Tvätta den med vanliga tvätten 60-90 grader
  • Koka i kastrull någon gång emellanåt (jag kör kanske 1 gång/månad) för att ta död på alla eventuella bakterier som ligger och lurar i vassen, nej, trasan menar jag. Trasan.

Stress och sjukdom - när ska vi få koppla av?

God förmiddag!
 
Hoppas du mår bra. Jag hostar och kraxar vidare och igår kväll hade jag en febertopp igen som däckade mig helt. Usch så drygt det är att vara sjuk.
 
Igår låg jag och funderade på detta med sjukdom och stress. Jag arbetar som vårdlärare på Komvux där eleverna läser sina kurser en dag/vecka i 10 veckor. När det är så intensivt så är det ju ganska sårbart när jag är sjuk. De missar mycket när de missar en lektion. Detta är jag medveten om, och försöker in i det längsta att gå till jobbet trots att jag inte mår bra. Så gör mina kollegor också, och så tror jag alla gör. Egentligen. Man tänker på andra hela tiden och sätter sig själv sist. På den tiden jag jobbade som sjuksköterska så visste jag att om jag var sjuk så fick mina kollegor ta hand om "mina" patienter som extra belastning och det är ju inte speciellt kul. Det räcker ju med de man har så att säga. Men så är det ju, någon måste ju ta hand om dem och då blir ansvaret på de andra syrrorna som är i tjänst den dagen. Någon extrasyster finns inte och fanns inte då heller (jobbade mellan 1996-2009) utan det var bara att kavla upp ärmarna och jobba. 
 
Samma är det idag i mitt jobb som lärare. Jag och mina kollegor täcker upp för varandra om det behövs, vilket innebär att om jag är sjuk så meddelar jag min kollega vad hon behöver göra. Oftast får jag sitta på tidig morgon och skriva ihop en uppgift lite snabbt (!) och skicka till henne så hon vet vad hon ska göra med dem. Nu är det ju vuxenelever så de kan sitta själva och jobba, men ibland behöver jag assistans med att sätta igång en film t ex och hon behöver ju skriva ut uppgiften åt dem. Helt galet egentligen att jag ska behöva sitta kl 7 på morgonen och fixa uppgifter till eleverna när jag är sjuk och borde ligga nerbäddad. Men de förlorar så mycket på min sjukdom så jag ser det som en nödvändighet att göra så (det är inget som är dikterat uppifrån att göra så, måste jag förtydliga - det är ett eget val).
 
Hur bra är det egentligen för ens tillfrisknande när jag känner att jag behöver sitta hemma och jobba, trots att jag är sjuk? En elev skickade sms till mig igår på min jobbtelefon för att fråga olika saker och jag kände att jag faktiskt inte orkade svara henne för att jag är sjuk, för det första. För de andra så var det lördag och då vill jag också ha helg och ledigt. Att inte känna att man kan få vara hemma i lugn och ro och bli frisk utan att känna stress över allt som man missar, och man vet att mailkorgen kommer att vara överfull när jag kommer tillbaka, det är inte kul alls. För 1,5 år sedan var jag sjukskriven i 2 veckor pga mitt hjärta och det var så otroligt stressande då jag visste att när jag kommer tillbaka så är det tusen saker att ta tag i, vilket gjorde att jag inte kunde koppla av. Rehabiliteringen efteråt gick inte så bra heller då jag prioriterade jobbet framför hälsan. Det är ju inte klokt egentligen att vi inte ska ha tid att få vara sjuka ens och få möjlighet att få vila upp sig från sjukdomar. Hur långt ska det behöva gå? Ingen tackar en ju när man sliter häcken av sig för att få allt att gå ihop och att man jobbar trots sjukdom, tvärtom. Det ligger liksom i en att man ska sätta andra framför sig själv och vad vinner man på det?! Inte ett dugg. Tvärtom så urgröper man hälsan mer och mer ända tills den en dag säger stopp. Då har vi hamnat i riskzonen för utmattningssyndrom, eller kanske till och med hunnit få utmattningssyndrom, och därifrån har vi en lång väg tillbaka. För att vi sätter andra framför oss själva.
 
Nu sitter jag alltså här på söndag förmiddag och har tvivel inför hur det ska bli imorgon. Hinner jag bli frisk så jag kan jobba eller inte? Om inte så kanske jag måste göra vissa saker hemifrån ändå, och så måste jag ställa in möte ditt och möte datt. Bara det stressar ju upp mig och gör att jag försöker känna efter "är jag inte frisk i alla fall"? Trots att jag inte är det.
 
Så idag är det lugn och ro som gäller för mig, så får vi se hur det känns imorgon.
 
Hur tänker ni kring detta?
 
Odlarlycka, Ta tillvara, Växthus Höst, Mangold, Odlarlycka, Skörd, Ta tillvara, Växthus

Skördesäsong pågår

Hej!
 
Har du det bra? Själv vaknade jag med halsont och en mördande huvudvärk i morse, så jag är hemma och tar det lite lugnt idag (med!). Maken och sonen har gått iväg till en aktivitetsdag som vi har två gånger per år i samfälligheten, där vi röjer sly, städar och fixar i området. Men jag blir hemma och pysslar på här i lugn takt.
 
Nu är det ju verkligen skördesäsong i landet, och man ser överallt billiga grönsaker och frukter i affärerna. Nu ska man ju verkligen passa på att hamstra rotfrukter t ex, och på vår Coop kan man köpa stora påsar med svenska äpplen för ingen peng alls. Jättebra att göra mos på t ex. Eller bara äta och njuta. Kanske det finns någon självplock av rotfrukter där man kan få skörda och ta hem? Kolla upp det, för det är verkligen speciellt att få skörda sina egna grönsaker. Vi var förra helgen till ett lantbruk här på ön som erbjuder självplock av potatis och plockade på oss 52 kg. Nu har vi nog potatis så vi klarar oss ett tag i alla fall. Den här sorten, Princess, är  så vansinnigt god. Det är en tunnskalig, fast sort med en ljuvlig smak.
 
Även här hemma skördar vi för fullt. Tomatplantorna bara sprutar ur sig tomater, och jag hinner inte med att plocka alla. Vi trodde inte att vi skulle hinna få så mycket eftersom växthuset blev klart så sent på säsongen så plantorna fick inte flytta ut förrän i juni. Men oj så fel vi hade!
 
För någon vecka sedan tog jag tillvara på mangolden från växthuset. Det är bara kanske 10 plantor, men jösses så mycket det blir av dem! Jag har ändå fått ge bort en del mangold till kollegor, och ändå fick jag till 1,5 kg (enbart bladen!). Nu är det dags att skörda omgång 2 snart, eftersom de växer så det knakar fortfarande! 
(null)
De ser lite fula ut, men det är ju bara att ansa bort det som är skadat.
 
Ett BERG av mangold!
 
Ansad och sköljd.
 
Så förväller jag dem några minuter i saltat vatten innan jag sköljer av dem i kallt vatten och lägger i plastpåsar och fryser in. Jag har ca 250-300 g i varje påse, det räcker en bra bit.
 
(null)
T ex så kan man göra en vegetarisk lasagne med mangold. Ljuvligt gott! Ska lägga upp recept på den.
 
Har ni något tips på vad man kan göra med stjälkarna som blir över när de är lite större? Mindre mangold kan man ju bara strimla och låta den steka med när jag fräser mangold till paj t ex, men när den blir så pass stor att stjälkarna är som selleri? Känns dumt att bara kasta bort. 
 
Bakat, Desserter, Fika Black bean brownie, Black beans, Brownie, Choklad, Fika, Fredagsfika, Hälsosam, Svarta bönor

Veckans fredagsfika: Black bean brownies

God förmiddag!
 
Hoppas du har en härlig fredag! Själv är jag fortsatt hemma. Febern är på väg ner, men eftersom min kropp med alla sjukdomar behöver lite mer tid för återhämtning så tar jag det väldigt lugnt idag med. Har inte ens orkat lyssna på föreläsningarna eller orkat läsa kurslitteraturen, så det blir ju förstås ett extra stressmoment som läggs på mig, men det ska väl lösa sig. Jag kanske orkar börja läsa lite idag.
 
Men först lite fika! Denna vecka bjuder jag på en annorlunda kaka. En black bean brownie, alltså en mjölfri brownie med svarta bönor i! Det kan låta väldigt suspekt, men faktum är att bönorna inte alls känns. De används istället för mjöl och tillför dessutom antioxidanter och protein i kakan, vilket gör att den blir nyttigare utan att förlora sin goda smak. Testa!
 
För 24 små bitar:
1 förpackning ekologiska svarta bönor (ca 400 g)
3 ekologiska ägg
2,5 msk kokosolja
2 msk chiafrön
1 dl ekologisk kakao
1 krm salt
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
1,5 dl kokossocker, råsocker eller muscovadosocker
150 g ekologisk mörk choklad (70%)
 
Glasyr:
50 g ekologisk mörk choklad (70%)
1 tsk kokosolja
 
Hackade valnötter, pecannötter, hasselnötter, pistagenötter...
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form (ca 20x25 cm) med kokosolja. 
Skölj av bönorna ordentligt i ett durkslag och låt dem rinna av lite.
Mixa bönorna slätt. Tillsätt övriga ingredienser utom chokladen och mixa ihop. 
Smält chokladen i vattenbad och häll sedan i smeten. Rör ihop och häll sedan i formen. Platta till smeten lite.
Grädda ca 20-30 minuter (beroende på hur kladdiga du vill ha dem). Låt svalna.
 
Smält chokladen och kokosoljan till glasyren i vattenbad. Bred eller ringla över kakan och låt svalna. Lägg på valfri dekoration av nötter. Den här kakan kan med fördel få stå i kylen till dagen efter, då blir den ännu godare! Skär i små bitar, då den är väldigt mäktig. Serveras med en kopp kaffe och kanske någon färsk frukt eller en liten kula god frukt-/bärsorbet.
 
Djur och natur, Må bra Mindfulness, Skog, Skogsbad, Stress

Skogsbad

Hej på dig.
 
Hoppas du har en fin torsdag. Själv är jag fortsatt hemma med feber, så jag tar det väldigt lugnt idag. 
 
Idag läste jag något spännande i lokaltidningen här på Värmdö. Det var en artikel om "skogsbad". Alltså att man går ut i skogen och är närvarande där. Man badar helt enkelt alla sina sinnen i skogen och känner (krama en tall, klappa ett blad, ligga i mossan och känna hur mjuk den är), hör (hur låter vindens sus i träden? Vad är det för fågel jag hör?), luktar (sniffa på en solvarm tall, dra in doften av våt jord i lungorna), ser (vilka färger ser jag? Hur ser träden ut?) och smakar (ät en näve mogna blåbär eller lingon) på hur skogen verkligen känns. Då är det ingen snabb skogspromenad vi talar om, utan en långsam närvaro i nuet. Ett pass mindfulness i skogen helt enkelt. Det här grundades i Japan under 1980-talet och kallas där för Shinrin-Yoku, en modell för att minska den galna stress vi har omkring oss ständigt och jämt, och det här är tydligen väldigt stort i Japan. 
 
 
Alla kan vi väl skriva under på vilken vägörande kraft det bor i en skogspromenad. Det är ju dit vi flyr när kraven blir för hårda (om man har turen att ha en skog nära inpå sig förstås - annars funkar en park lika bra), men de flesta kan också vittna om hur bra man mår efter en dag i skogen med kantarellplockning eller bärplockning eller bara att ta med sig hunden ut och gå och sätta sig på en sten med kaffetermosen. Det är verkligen läkande för själen att gå i skogen, och hur många av oss har inte löst ett knivigt problem när vi varit ute och gått i skogen? Räck upp en hand! Jag! Skogen erbjuder den billigaste formen av terapi vi kan tänka oss, bara vi ger oss själva ro att vara i nuet och njuta istället för att rusa igenom den med blicken i backen och tankarna på annat håll. I artikeln står att vi ska tänka mer som ett barn, de är mer närvarande i nuet och tar sig tid att stanna och uppleva saker, något vi stressade föräldrar inte alltid hinner med. Gör som barnen, gå ner på huk och undersök olika saker du ser. Ljuset i daggdroppen på lingonbladet, myrornas arbete, spindelnätets uppbyggnad, ja, vad du nu kan hitta på din färd i skogen. Kanske du har tur och hittar ett svampställe när du sitter där på huk? Vem vet vilka möjligheter som erbjuds.
 
 
Så på med stövlarna, packa ryggsäcken, klä dig varmt och gå ut och bli ett med skogen så ska du se vilket lugn som kommer sprida sig genom varenda cell i dig.
 
Visa fler inlägg