Lite hälsosammare (och asgod!) kanelbullekladdkaka

Hej och trevlig onsdag!
 
Idag har jag tänkt att försöka kurera mig så pass att jag kan gå till jobbet imorgon. Jag har bara en kort lektion på 2 timmar, så det borde jag orka med. Sedan får vi se om jag bara löser det mest akuta (elever som ska ut i praktik t ex) innan jag packar ihop och åker hem och gör resten hemifrån. Det har ju samlats en ansenlig hög med examinationer som ska rättas, och det är ju ett extra stressmoment förstås. Nåväl, en sak i taget nu. 
 
Imorgon är det ju kanelbullens dag! Jag är viktväktare numera så jag får se om jag kanske äter en liten kanelis (om det bjuds på jobbet t ex), men jag tror inte att jag går och köper en. Kanske. Vi får se. Det är ju så himla gott också...!
 
Annars har jag ju mitt alternativ med en lite hälsosammare kanelbullekladdkaka som är riktigt smarrig. Jag har i lite mindre socker i min kaka, så om man vill ha den ännu sötare så ta yttereligare ½ dl socker. Den är dessutom glutenfri, men lika god för det!
 
Kladdkakan
100 g smör
½ dl valfri grädde
3 ägg
2 dl kokossocker eller ljust muscovadosocker
1 krm vaniljpulver
½-1 tsk mortlade kardemummakärnor
1 tsk kanel
1 krm salt
1 dl mandelmjöl
1 dl rismjöl
1 dl kokosmjöl (Aman prana - den smakar inte kokos)
 
Kanelswirl
50 g smör
4 urkärnade dadlar
1 msk kanel
1 msk grädde

Smält smöret till kanelswirlen. Lägg ner färska dadlar, grädde och kanel och mixa lite lätt. Ställ åt sidan.

Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24 cm diameter. Jag bröade med pofiber.

Smält smöret till kakan och ställ åt sidan att svalna. Blanda ihop övriga ingredienser och tillsätt sist smöret. Häll ner i formen och häll sedan swirlen över. Dra runt med en tandpetare eller liknande för att få ett mönster. Strö ev. lite pärlsocker över kakan. Grädda i 175 grader i 15-20 minuter beroende på hur kladdig du vill ha den.

Servera med grädde eller glass.

 
En kommentar publicerat i Bakat, Desserter, Fika;
Taggar: Glutenfri, Kanel, Kanelbulle, Kanelbullekladdkaka, Kanelbullens dag, Kladdkaka
#1 - - Mösstanten:

Något mindre kolhydrater än vanliga bullar kanske?

Svar: Har inte räknat på det men det är det säkert eftersom det inte är något vetemjöl i denna kaka, plus att jag minskat på sockret. Så den borde vara bättre ur kolhydratsynpunkt än vanliga bullar.
Ninas hus