Start av projekt vinterodling

Hej och god lördag!
 
Hur mår du denna ljuvliga brittsommardag? Ser att det är riktigt varmt och skönt inne i landet, men här ute i skärgården är det svalare. Vi håller väl en 15 grader i alla fall, och det är ju skönt ändå jämfört med de mer modesta temperaturer som varit de senaste veckorna. 
 
Idag har jag startat projektet vinterodling i mitt växthus. Förmodligen aningen för sent, men eftersom jag har legat sjuk så länge så har det inte blivit av. Jag hoppas ändå att det kanske lyckas och att jag kan få fram några blad att äta i vinter. Det vore ju riktigt kul.
Först vattnade jag igenom pallkragen ordentligt så det blev blött.
 
Dessa fröer ska jag testa och se vad som kommer upp. Spenat, mâchesallat, vinterportulak och dill.
 
Fröerna på plats i lådan och raderna är uppmärkta så jag kommer ihåg vad jag sått i vilken rad.
 
Så ett lager jord över och så täcker jag alltihop med fiberduk så det blir bättre tempererat därunder.
 
Ikväll ska vi äta torskrygg med stekt, färsk mangold och så ska vi ta lite morötter och tomater som är kvar att ha till. Vilken lyx att kunna plocka sin mat från växthuset.
 

Torkade kantareller

Hej!
 
Dagarna rullar på och jag med dem. Förkylningen frodas ännu och jag var återigen hos läkaren idag då jag känner av både öron och bihålor. Hon kikade igenom både öron och in i näsan och tryckte över bihålorna och så fick jag ta en snabbsänka (stick i fingret). Sänkan var i princip normal och hon såg ingen irritation i öron eller näsan, så det verkar vara ett vansinnigt segt virus som vägrar släppa taget om mig. Jahapp, bara att härda ut alltså och fortsätta dricka hostmedicin, spraya näsan och hosta ut lungorna. Blä.
 
I förrgår kom maken hem med en påse kantareller som han fått från en kollega. Hon hade tydligen plockat så mycket att hon inte kunde göra av allt själv så hon gav bort till sina kollegor. Det var underbart fint av henne tycker jag, så maken fick en påse. Jag är själv ingen svampplockare även om jag ÄLSKAR att äta allt som innehåller svamp. Jag har aldrig lärt mig känna igen olika svampar så jag behöver verkligen få en erfaren människa med mig ut i skogen så jag lär mig, för det verkar ju så oerhört mysigt att gå och plocka. I alla fall så rekommenderade kollegan att torka svampen för att sedan förvara i burk, så det har vi gjort.
 
Det känns riktigt lyxigt att ha flera burkar med kantareller som bara väntar på att få bli uppätna. Mumsfilibabba!
 
Brukar ni plocka svamp? Hur förvarar ni den sedan hemma? Förväller? Torkar?
 

En lugn och avkopplande helg

Hej på dig, fina du!
 
Hoppas du haft en skön och avkopplande helg! Jag var HELT slut efter att ha jobbat i 2 dagar, så på fredagen låg jag bara i soffan och bara koncentrerade mig på att andas och överleva. Haha. På kvällen kom makens kusin från Pajala och hälsade på en sväng. Hon är i Stockholm några dagar och hälsar på lite folk, så hon kom hit och sov över till lördagen. Så mysigt att bara sitta och surra en hel dag vid köksbordet.
 
Idag rensade jag lite i växthuset och satte in några av mina växter i vår extrastuga på tomten där de ska få övervintra. Bland annat en fikonplanta, två bougainvillor och två nerium. Senare ska mina olivträd få flytta in också, men de ska få komma inomhus i stället. De var dock för tunga för mig att släpa upp själv till huset när min ork är närapå noll. Det var nog jobbigt att riva bort gamla tomatplantor och dra dem till komposten, och jag fick stå ett tag och dra efter andan innan jag gav upp och gick in. Usch. Men skönt att få det gjort i alla fall. Nu ska jag preppa bäddarna för vintersådd (ett rent experiment från min sida) och se om jag får till något.
 
Hur har din helg varit? Berätta för mig.
 
Visa fler inlägg