Supergott hälsobröd

Hembakat bröd är ju bland det godaste som finns. Här är ett bröd som förvisso är glutenfritt, men det spelar egentligen ingen roll. Det är snabbgjort och så otroligt gott, och samtidigt gör det gott för kroppen. Här finns utrymme för eget tycke och smak då man kan blanda i vad man känner för och kan variera i det oändliga med nötter, frön och frukt.
 

För ett bröd:

3 dl havregryn 

3 msk fiberhusk

1 dl havremjöl 

1 dl durramjöl, teffmjöl eller bovetemjöl

1 tsk salt

½ dl nyponskalsmjöl

2 msk bakpulver

½ dl solrosfrön

½ dl hampafrön eller sesamfrön

1 dl russin (eller hackade aprikoser eller fikon)

4,5 dl yoghurt

2 msk dadelsirap

½ dl mandelsmör

 

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Blanda sedan havreyoghurten, dadelsirapen och mandelsmöret i en annan skål och rör sedan ner i torrvarorna tillsammans med russinen. Rör om ordentligt tills degen tjocknar. Klä en avlång form med bakplåtspapper eller smörj den noggrant. Tryck ner degen och platta till. Dekorera ev med lite frön eller havregryn. Ställ i ugnen och grädda 50 minuter. Ta ut och låt svalna ett par minuter. Rulla sedan in brödet i en ren kökshandduk och låt svalna. Glutenfritt bröd ska svalna helt och hållet innan man skär i det, då det kan vara lite degigt och svampigt när det är varmt. 

Förvaras svalt, då håller det upp till en vecka.

 
3 kommentarer publicerat i Bröd
Taggar: Baka, Bröd, Glutenfritt, Hälsobröd
#1 - - Hemma Hos Felicia:

ojj så gott! Det där måste jag nog prova, älskar att testa nya recept!

Svar: Vad kul att du tycker det. Testa gärna, jag tycker att det är supergott! 😊
Ninas hus

#2 - - Hanna Karlsson:

Åh så gott det låter! Tack för tipset. :-)

Svar: Varsågod. 😊 Hoppas du gillar det lika mycket som jag.
Ninas hus

#3 - - Villa Ryttarängen:

Härligt! Precis vad jag behövde nu. Ett bröd som inte är så fullproppat med vetemjöl. Kraaaam Pia

Svar: Vad bra. Hoppas du gillar det lika mycket som jag. :)Kraaam!
Ninas hus