Hemma hos Nina, Odling Pelargon, Vinterförvaring

Pelargoner

Hej på dig!
 
Hur har du det? Här i skärgården är det så grått och så trist att man blir rent av sur. Jag ville gå ut en sväng idag (jobbade hemma), men regnet har i princip konstant fallit, så det blev ingenting med det. Det blev hemmamys framför brasan istället med kaffe på bordet och datorn i knät. Det är ju en fördel med att jobba hemma vissa dagar, då kan jag jobba på valfri plats med valfria tillbehör (såsom kaffe i favoritmuggen och en knastrande brasa).
 
Nu har i alla fall alla mina uteväxter fått flytta in inför vintern. Mina "medelhavsväxter" som olivträden, fikonträdet, bouganvilleorna och neriumen bor ute i extrastugan som vi har på tomten. Där är det mestadels förråd just nu, men vi har tänkt fixa till det till ett extra boende så småningom. Där är det lagom svalt och ljust när jag ska övervintra mina växter, men pelargonerna är ett undantag. De brukar jag alltid ta in och sätta i söderfönster så de får mycket ljus. Enligt konstens alla regler så "ska" man inte göra så, de ska också vila, men jag brukar alltid göra såhär och så på vårvintern klipper jag ner dem och rotar de grenar jag klipper bort så får jag nya pelargoner. Så har jag alltid gjort i alla år och det funkar bra. Ett år testade jag att sätta pelargonerna i garaget för att övervintra, men det skulle jag inte ha gjort. De dog allihop. Så jag tar in dem och gör som jag brukar istället. Varför ändra ett vinnande koncept?!
Mina fina Mårbackapelargoner. De blommar för fullt ännu.
 
Den här sorten vet jag inte vad den heter. Jag kallar den "Spanienpelargon" och det finns en historia bakom. När jag var ung hade mina föräldrar ett hus på spanska solkusten, och första julen vi var där köpte vi ett par pelargoner som vi hade i fönstren. När jullovet var över planterade vi pelargonerna i vår spanska trädgård då vi inte ville kasta dem. Döm om vår förvåning när vi kom tillbaka till sommaren och de små krukväxterna hade växt till enorma träd! Vi hade sedan huset i 20 år, och när vi sålde det tog jag hem ett skott från pelargonen som minne. Huset såldes för 20 år sedan, så denna pelargon har jag lyckats få att överleva sedan dess, genom att föryngra med nya skott. Helt otroligt egentligen. Är det någon som vet vad denna pelargon heter? Den är så vacker med sina små, flikiga kronblad i djuprosa nyans. 
 
Rosengeranium eller dr Westerlunds (hälso-)blomma är en växt som tillhör pelargonsläktet som nu fått ett uppsving. Jag kommer ihåg denna växt från mitt barndomshem, men så försvann den någon gång på åttiotalet och nu har den blivit trendig igen. Bladen doftar så gott och sägs vara bra att ha i sovrummet. Vårt sovrum har norrfönster så det blir alldeles för mörkt där för den. Jag provade, men stackar'n blev alldeles ranglig och ful så den fick flytta tillbaka till söderfönstret.
 
Tulpanpelargon. Tyvärr glömde jag fota den när den blommade som bäst, det ser så häftigt ut att fota blommorna i närbild då det ser ut som en bukett tulpaner. Ska försöka komma ihåg att fota när den blommar igen.
 
Hela mitt enda söderfönster är fyllt av pelargoner i olika storlekar som nu ska ladda upp inför kommande vår. Jag har så mycket att flera krukor måste stå på ett bord intill för att få lite mer ljus än vad de skulle få i övriga fönster.
 
Tycker du också om pelargoner? Vad har du för sorter?
 
Follow my blog with Bloglovin
#1 - - Mösstanten:

Visst tycker jag om pelargoner fast vi har inga här hemma. Jag har tyvärr bruna fingrar istället för gröna. Min man lyckas hålla liv i en del krukväxter men som sagt, pelargoner har vi inte. Men hur fint är det inte att se dem hos andra? I somras var jag i Prins Eugéns gamla bostad på Waldemarsudde och där hade de mycket pelargoner. Det var härligt att se.

Svar: Jag har egentligen inte heller så jättegröna fingrar, men pelargoner är ju väldigt tacksamma att få att överleva i de flesta förhållanden. Bara de får ljus och vatten så är det lätt att få dem att blomma om.
Ninas hus