Inspiration, Miljösnällt, Ta tillvara #minskamatsvinnet, Maträddarna, Matsvinn

Om det helt galna matsvinnet

Hej!
 
Idag tänkte jag prata om ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat, och jag är så glad att det nu uppmärksammas mer och mer i medierna. Jag pratar om matsvinnet. Enligt naturvårdsverkets sida så kastar vi mat motsvarande 97 kg per person och år eller 1 kg/dag i en familj om 4 personer. 1 kilo mat per dag som kastas i en familj! Det är ju helt galet egentligen! Naturvårdsverket listar upp några orsaker till varför hushållen kastar så mycket mat:
 • planering av inköp blir eftersatt
 • överinköp leder till att livsmedel hinner bli för gamla
 • bäst före dag feltolkas
 • att alla delar av råvarorna eller resterna inte tas tillvara
 • förpackningar inte töms ordentligt
"Här handlar det i hög grad om konsumtionsmönster, beteende och attityder. Det höga tempot i samhället med allt högre förväntningar på materiell standard gör att hushållen idag ofta lider av brist på tid för att mer än nödvändigt engagera sig i matlagning." (källa: Naturvårdsverket)
 
Det jag tycker är mest beklämmande är att så många feltolkar "Bäst före-dag" och tror att det är samma sak som "Sista förbrukningsdag". I en artikel  från SVT läste jag att så många som en tredjedel av en grupp undersökta människor inte visste skillnaden på "Bäst före-dag" och "Sista förbrukningsdag"! En tredjedel som inte kan skillnaden mellan bäst före och sista förbrukningsdag! Inte konstigt att så mycket mat slängs. 
Den devisen ska man alltid utgå ifrån när det gäller mat. Mat som t ex ägg kan i kylskåpstemperatur hålla flera veckor eller till och med månader efter "Bäst före-datumet" som är baserat på om äggen förvaras i rumstemperatur. Att det finns bäst före på socker förvånar mig storligen ska jag erkänna. Socker är ju ett konserveringsmedel, och varför det behövs ett bäst före på det förstår jag faktiskt inte. Socker blir inte gammalt om det förvaras rätt. Mjöl däremot innehåller fetter som kan härskna, liksom nötter och frön så de ska slängas om de smakar illa. Där gäller återigen att smaka sig fram.
 
På SVT har en serie börjat sändas som jag tycker verkar lovande; Maträddarna. Det är kocken Paul Svensson som går i bräschen för att minska matsvinnet i restaurangbranschen och Anne Lundberg som ska ta reda på vad man kan göra för att minska svinnet och ger även lite tips och recept. Första programmet sändes förra veckan och kan ses på SVT-play. Klicka HÄR för att se programmet. Nästa program kommer på torsdag.
Bildresultat för maträddarna
(Bild från SVT)
 
I programmet pratas det om dumpstring, dvs att ta vara på mat som slängts från affärer t ex, och de följer en person som hämtar mat ur en container. Helt galet hur mycket bra mat som dumpas från affärerna för att de ser lite konstiga ut, t ex äpplen med små skador i skalet eller bananer med bruna prickar, paprikor som är lite skrynkliga. Så otroligt mycket mat som kastas som är fullt ätbar! Jag blir så arg när jordens resurser slösas på detta sätt! En tredjedel av den mat som produceras i världen slängs! Den maten kan föda 3 miljarder människor. Försök föreställa er de siffrorna. Det är helt groteskt när man sätter det i relation. Människor svälter i världen och här kastar vi morötter för att de är lite mjuka. 
 
Jag och min familj har helt klart blivit mycket mer medvetna om detta och försöker verkligen att ta vara på den mat vi köper. Vi har börjat göra matschema och börjar nu handla bara det vi ska äta i veckan för att slippa ha denna mat i kylen som ligger och tar plats, och sedan hamnar längst bak i kylen och måste sedan kastas för att det blir bortglömt. I helgen började jag rensa ur vårt skafferi på gammal mat som legat där som "bra-att-ha-mat" och som hunnit bli förstörd. Kaffe, nötter, mjöl, kex... Allt som hunnit bli gammalt och dåligt (enligt devisen ovan) hamnade i komposttunnan. Det skar verkligen i hjärtat att slänga så mycket, men nu ska det bli bättring på att inte handla hem så mycket onödig mat. 
 
 
 • Planera veckans mat - gör matschema
 • Köp inte mer än det som behövs för veckans matschema. Inget spontanköp eller "kan-vara-bra-att-ha-hemma".
 • Gör matlådor av överbliven middagsmat.
 • Blir det en stekbit över från söndagssteken? En bit julskinka eller överbliven kassler? Frys in - det är jättebra att göra pytt av.
 • Börjar frukten bli tråkig? Gör en smoothie till frukost eller skär i bitar och frys in.
 • Börjar grönsakerna bli vissna? Gör en god gryta eller en grytbas av grönsaker och frys in.
 • Se till att tömma förpackningar! En yoghurtförpackning t ex kan innehålla jättemycket om man inte klämmer ur ordentligt, och det är ju väldigt onödigt att slänga bort kanske 1 dl yoghurt för att man inte orkar klämma ihop förpackningen.
 • Leta mat i butiken som är på väg att närma sig Bäst före-datumet. Det är ofta billigare så man tjänar någon krona på det också.
 • Jag vill gärna tipsa om Matsmart (utan att på något sätt vara sponsrad) där man kan köpa mat som är nära utgångsdatum för en superbillig peng. 
 • Mathem (inte sponsrad här heller) har också en kasse med andra sorteringens frukt och grönt för en billig slant som vi brukar nyttja.
 • Sist men inte minst: titta, lukta, smaka! 
Hur går dina tankar kring detta? Har du något mer tips för att minska matsvinnet?
 
 
#1 - - Villa Ryttarängen:

Jag såg också det programmet. Jätteläskigt vad vi kastar och slösar. Nu är jag ganska så medveten men ändå, jag kan alltid bli bättre. Jag skulle gärna ta mat som butikerna "måste" slänga och jag köper ofta halva priset på kort datum. Ha en fin dag! Kraaam Pia

Svar: Visst är det hemskt?! Vi är också rätt så medvetna, men som du säger så kan man alltid få en tankeställare på att göra något nytt. Tyckte peston på morotsblast lät spännande! 🥕😊 Kraaam Nina
Ninas hus

#2 - - Mösstanten:

Vi tar hand om i stort sett allt här hemma men jag måste nog se det där programmet ändå. Visste inte att man kan äta morotsblast. Matinläggen på min blogg handlar ju mest om matrester. Jag tycker att det är viktigt att ta hand om maten. Bra för miljön och bra för plånboken. Oftast är det jäkligt gott också. Jättebra att du uppmärksammar detta!

Svar: Tack! 😊 Det är en programserie som borde vara en riktig ögonöppnare för många, då vi kastar 1/3 av all mat som produceras. Det är helt galet. Jag försöker också att ta vara på all mat och kastar så lite som möjligt. Härligt att läsa att du också är medveten kring detta. Ju fler desto bättre.
Ninas hus