Hemgjord blåbärsglögg till första advent

Nu är första advent på gång (äntligen!) och glöggen korkas upp och värms och avnjuts med diverse goda tillbehör som pepparkakor och lussebullar. I mitt tycke så är köpt glögg så oerhört söt, och jag tycker bättre om att göra glöggen själv. Enklaste glöggen är den man gör på svartvinbärssaft (eller vin för alkoholhaltig glögg) med en påse färdiga glöggkryddor och eventuellt lite extra sötma till vinglöggen, men jag testade att göra en glögg på egenplockade, frysta blåbär och det var nog det godaste jag druckit i glöggväg! En skvätt mörk rom höjer verkligen smaken för vuxenglöggen. Mums!
 

För ca 10 koppar

1 liter blåbär

2 liter vatten

1 påse glöggkryddor

2 kanelstänger

2 stjärnanis

1 msk kardemummakärnor

10 hela nejlikor

1-2 cm färsk, skalad ingefära i skivor

rårörsocker efter smak

lite mörk rom för vuxenglögg

Lägg blåbär, vatten och kryddor i en kastrull och koka upp. Sänk värmen till medelvärme. Häll i rårörsocker, rör om och låt småkoka några minuter. Dra av från spisen, smaka av om du vill ha mer socker och sätt sedan på ett lock. Ställ svalt, gärna utomhus (om det inte är frost ute förstås), och låt dra över natten. Nästa dag: ta fram glöggen och sila den genom ett saftfilter eller en REN gammal kökshandduk som du lägger i en sil. Ta inte en finhandduk eftersom den kan vara svår att få ren efteråt, den kanske måste kastas! Låt glöggen rinna av i minst en halvtimme. Pressa ur den sista saften ur bären med sked. Häll i lite rom om man vill ha det och värm upp (inte koka!). Smaka av med eventuellt mer rårörsocker. Servera i fina koppar med lite mandel, russin och goda tillbehör.

Hoppas du vill testa denna underbara glögg.

 
#1 - - Anonym:

Vilket bra tips!

Svar: Tack! Hoppas du testar, det är jättegott! Kram
Ninas hus