Desserter Havtorn, Hjortron, Pannacotta

Havtornspannacotta med hjortronsylt

Hej!
 
Men alltså, det är verkligen 50 shades of grey just nu utomhus! Gud, så tråkigt väder det är! Mitt humör är verkligen väderberoende, så när det är så här grådassigt ute så känner jag mig verkligen hur energin liksom har svårt att komma fram från någon vrå därinne i min kropp. Helst av allt vill jag bara lägga mig ner i soffan under en filt och sova fram till april ungefär, men det går ju inte. Fast å andra sidan så missar jag ju julen då, och det går ju inte för sig! Julen är den bästa tiden på året (näst efter sommaren), så den kan jag inte hoppa över!
 
Idag har vi firat far i huset med tårta, present, skönsång (well...) och lunch på restaurang. Mysigt. Eftersom min egen far inte lever längre så kommer han hedras ikväll med ett tänt ljus och en bit choklad (som han älskade).
 
Idag vill jag tipsa om en underbar efterrätt som kan pigga upp lite såhär i hösttider. Den innehåller havtorn och hjortron, och eftersom båda bären är rika på C-vitamin så är det en ypperlig dessert att servera nu när det är som mörkast och tråkigast. Den är sådär härligt sötsyrlig och ljuvlig! Mums!

4 portioner

4 dl valfri grädde (jag tog Oatlys iMat)

1 msk agavesirap

3-4 msk havtornspuré (koka fryst havtorn någon minut och passera dem genom en sil för att få bort kärnorna)

2 gelatinblad

1 tsk vaniljpulver (inte vaniljsocker, utan enbart vaniljpulver)

 

Sylt:

2 dl hjortron

1-2 msk agavesirap

 

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Gör havtornspurén. Koka upp grädden med vaniljpulver, men var försiktig så det inte bränns eller kokar över! Blanda ner havtornspurén och agavesirapen och smaka av. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och vispa ner i den heta grädden. Fördela i portionsglas och ställ i kylen att svalna minst en timme.

Smält ihop hjortronen och agavesirapen i en kastrull på svag värme. Skeda över pannacottan när den svalnat. Servera.

 
#1 - - Mösstanten:

Vilken vacker höstfärg det blev på desserten. Det ser jättegott ut. Och tänk att nu äntligen tittar solen fram igen. Åtminstone här i Linköping. Man blir genast lite gladare.

Svar: Jag lovar, den är jättegod! Vilken tur ni har, här i skärgården är det fortfarande grått och eländigt med en tjock dimma som ligger som en filt över oss. Längtar efter sol nu!
Ninas hus