Bröd, Jul Glutenfritt, Hälsobröd, Hälsosam, Jul, Jul 2018, Julmat, Vörtbröd

Hälsosammare vörtbröd till jul

Nu börjar nedräkningen till jul och förberedelserna är i full gång, även hos oss. Maken och jag ska börja planera julmaten snart, vad som kan förberedas och frysas in (köttbullar t ex) så man slipper stå dagarna innan jul och stressa ihjäl sig för allt som behöver göras. Nu kan man ju vara tidseffektiv och köpa det mesta om man vill, men både jag och maken föredrar hemgjort i så stor utsträckning som möjligt så det blir ömsom hemgjort ömsom köpt (prinskorv tex - det köper vi).
 
Till julen hör vörtbröd för mig, och det här lite nyttigare alternativet är faktiskt lika gott som det vörtbröd man köper i butikerna. Jag har mixtrat och testat mig fram till det här resultatet som jag delar med mig av här. Fördelen är att det inte är ett jäst bröd så det går snabbt att göra, det är klart på lite drygt en timme (förutom tiden det behöver att svalna). Hoppas ni gillar det!

För ett bröd

2 dl durramjöl eller teffmjöl

1 dl rismjöl

3,5 dl havremjöl

3 msk fiberhusk

1 tsk salt

1,5 msk bakpulver

2 msk vörtkrydda (använd inte färdig kryddmix om du är glutenintolerant - den innehåller gluten! Gör i så fall egen kryddmix)

1 dl russin (helst ekologiska)

2 msk dadelsirap

1 msk lönnsirap

3 dl havremjölk (eller valfri mjölk)

3 dl havregurt (eller valfri yoghurt)

1 ägg 

25 g smält kokosolja (smakfri)

Blanda först ihop de torra ingredienserna i en bunke (inklusive russinen). I en annan skål, blanda ihop havremjölk, havregurt, ägg, sötning och smält kokosolja. Blanda sedan ner i mjölmixen och rör ordentligt. Degen ska bli ganska kletig men fast. Låt stå och svälla 10 minuter. Värm under tiden ugnen till 175 grader och smörj en form med smält kokosolja. Lägg ner degen i formen och släta till ytan med hjälp av en sked och lite kokosolja. Pudra ev med lite rismjöl eller havremjöl. Grädda 55-60 minuter. Ta ut och låt brödet svalna 10 minuter i formen. Ta sedan ut det från formen och låt svalna helt inrullad i en bakduk. Glutenfritt bröd ska svalna helt och hållet innan man skär i det, annars blir det lite kladdigt.

Brödet håller sig fint 4-6 dagar i rumstemp eller (helst) kyl. Det går också bra att skiva upp och frysa för att sedan tina i rumstemp eller varför inte i brödrosten. Mums.

 
#1 - - Anonym:

Det där kan nog vara ett alternativ till vanligt bröd som kan passa många.

Svar: Ja, jag hoppas det, jag har försökt skapa ett bröd som ska passa de flesta. I mitt tycke så smakar det som "vanligt" vörtbröd, men är mycket nyttigare.
Ninas hus

#2 - - Anonym:

Hej. Konstig fråga kanske men jag undrar om du har varmluftsugn? Har testat receptet men brödet blev rått inuti. Tänkte att det kanske har att göra med vilken slags ugn man har. Hälsningar Marita

Svar: Hej Marita. Ja, jag har varmluftsugn, jag får kanske förtydliga det i receptet. Har man vanlig ugn så får man nog justera upp temperaturen en aning. Testa igen, för brödet är väldigt gott! Lycka till!
Hälsningar Nina
Ninas hus

#3 - - Anonym:

Tack så mycket!

Svar: Hör gärna av dig om du hittar "rätt" temp så kan jag uppdatera inlägget.😊
Mvh Nina
Ninas hus