Göra egen havremjölk

Hej och god kväll!
 
Idag är det torsdag och snart är denna vecka slut. Himmel vad fort det går! Jag har redan börjat ladda inför julen med att buda på en massa julprylar på tradera. Maken knorrar lite, men jag budar vidare. Hehe... 
 
Idag blir det ett recept på egen, hemgjord havremjölk. Att köpa havremjölk i butik är jättedyrt så det blir mycket billigare att göra egen, särskilt för mig som inte dricker vanlig mjölk utan använder bara havremjölk, t ex i kaffe/te. Det är snabbgjort (förutom tiden då det ska rinna av) och så käns det bra att göra egen mat. Om man dessutom gör mjölken på ekologiska havregryn och ekologisk olja så är det ju ännu bättre.
 
Det här behöver du:
1 liter kallt vatten
3 dl havregryn 
3 msk neutral olja (t ex raps)
1 krm salt
 
Så här gör du:
Blanda ihop allt i en bunke och mixa med mixerstav en stund tills det blir som en välling. Häll upp i silduk (finns billigt på t ex Åhléns, Ica eller Coop) eller en gammal handduk som man lägger i en sil och låt rinna av 30-60 minuter. Det blir lite kleggigt i silduken så man får röra om lite så rinner det på bättre.
 
Häll upp i en kanna eller en fin flaska. Den här satsen räcker till typ 7-8 dl havremjölk och konsistensen blir som mellanmjölk. Vill man ha tunnare så ta mer vatten. 
 
I butik kostar en liter havremjölk runt 20 kr/liter, men om man gör själv landar det på 3-4 kr/liter om man tar ekologiska gryn och olja. Det blir stor skillnad om man använder mycket havremjölk!
 
Jaha, och "havreklegget" som blir kvar i silduken? Det bakar jag bröd på. Här slängs ingenting!