Drycker, Jul Glögg, Glöggte, Nostalgi, Te, Tehörnan, Umeå

Glöggte

Det finns ett te som jag tycker är extra gott att dricka denna tid på året. Det är glöggte, och inte vilket glöggte som helst, utan det ska vara från Tehörnan i Umeå (OBS: inte sponsrad)! Jag har bott i Umeå i två omgångar i mitt liv. Första vändan pluggade jag engelska i två terminer 1987-88 och sedan läste jag två år av tre till sjuksköterska i Umeå 1991-92, och jag minns att jag (åtminstone under omgång 2 i staden) hängde mycket på Tehörnan och köpte en massa goda teer. Till julen var glöggteet obligatoriskt. Sedan flyttade jag från Umeå till Stockholm och glömde bort Tehörnan, eftersom Internet inte riktigt slagit igenom då med webshopar och så. Häromveckan läste jag dock i Underbara Claras blogg om hennes glöggte och jag kastade mig på datorn och beställde direkt 2 hg då jag insåg att de hade en webshop. Jag vet inte vad det är med just det teet, men det är verkligen extra gott tycker jag. Vilken härlig nostalgi. När jag fick paketet så stod jag bara i köket och drog in doften av teet djupt in i lungorna och förflyttades tillbaka till början av nittiotalet. Nu försöker jag hinna med att dricka en kopp på morgnarna, men jag är så infernaliskt trött vilket leder till att det allt som oftast blir en snabb frukost där en kopp te inte hinns med, tyvärr. Idag jobbar jag hemma dock, och då blir det ordentlig frukost med tända ljus och allt.
Min favoritkopp med glöggte och ett par tända ljus. Ljuvlig start på dagen.
 
De här underbara ljuslyktorna köpte jag i en liten butik i Turkiet. Så himla fina.
 
Har ni någon dryck eller maträtt som ni tycker är extra god och som får er att minnas något särskilt eller kanske till och med flyttas tillbaka i tiden?
 
#1 - - Villa Ryttarängen:

Glöggte har jag aldrig testat. Vilka fina ljuslyktor du har. Jag minns en dryck från när jag var liten. Den finns inte mer. Jorgubbsoboy. Woooow så gott. Det var tider det. Kraaaam Pia

Svar: Prova gärna, det är jättegott med glöggte. Tack, visst är de fina?! Åhhhhh jordgubbs-oboy! Ja, det kommer jag ihåg! Det fanns med blåbär också, men jordgubb älskade jag! Ja, det var verkligen tider det. Herregud vilken nostalgi du bjöd på nu. :D
Kraam!
Ninas hus

#2 - - Mösstanten:

En gång har jag testat glöggte. Det var lite för sött för min smak så jag köpte kryddte istället. Men jag tror att jag ska testa glöggte igen. En före detta kollega har startat te- och kaffehandel och om hon inte har kryddte så testar jag nog hennes glöggvariant.

Svar: Kryddte är också väldigt gott. Vad kul med tehandel, säg gärna till om du testar glöggte och vad du tycker.
Ninas hus