Bakat, Jul Christmas, Christmas cake, Engelsk, Jul, Jul 2018, Julkaka, Jultraditioner

Engelsk julkaka - en viktig jultradition för mig

Till jul ska jag alltid ha en engelsk julkaka, det är ingen riktig jul utan den. Mamma hittade det här receptet i Ica-kuriren någon gång i mitten av 1980-talet (?) och tänkte att det här såg festligt ut. Så vi gjorde den och blev helt sålda. Efter det året så gjorde vi den här kakan i princip vartenda år till jul. Även sedan jag flyttade hemifrån så gjorde jag den, och jag gjorde till och med en glutenfri och sockerfri variant åt mamma ett år (som blev diabetiker och glutenintolerant på ålderns höst). 
Alltså frisyren och brillorna... jösses. 
 
Jag brukar inte göra alla momenten med tidningar som ska bindas runt kakformen längre som det står i beskrivningen och det går lika bra för det. Jag har bara bakplåtspapper i formen och ett dubbelvikt bakplåtspapper ovanpå som skydd så att ytan inte "torkar ut" under gräddningen.
 
 
Det här är ingen kaka man gör på en kafferast. Det går åt ganska mycket tid att göra den, men SOM det är värt det! Förberedelserna tar tid (många moment som ska göras), gräddningen av kakan tar 4-5 timmar, sedan ska den stå och safta till sig flera veckor i skafferiet. Efter det så ska den kläs med ett marsipanlager som ska torka ett dygn och slutligen ett lager sockermassa som ska torka ett dygn. Sedan ska den dekoreras innan den på julaftonen skärs i bitar och avnjuts med en kopp kaffe. Åh, jag känner hur det vattnas i munnen bara av tanken på att få äta den på julafton. 
 
Så nu är förberedelserna i full gång. Till att börja med så ska en massa frukt ligga och dra i konjak ett dygn eller längre. Har haft frukt som legat en vecka i konjaken innan jag gjorde själva kakan, och det gick hur bra som helst. Frukten hade hunnit dra åt sig all konjak så den blev riktigt marinerad, hehe.
 
Nerifrån och upp: korinter, sultanrussin (gula russin), suckat, kakfyllning och överst är vanliga russin.
 
Bilden gör inte kakan rättvisa då jag tog en snabb bild förra julen innan det var dags att äta. Dekorationerna är gjorda av marsipan. I år ska jag försöka hinna med att göra kristyrdekorationer också som vi brukar ha på kakan, men som jag inte hann/orkade göra förra året.
 
#1 - - Villa Ryttarängen:

Åhh mamma brukar göra en fruktkaka till jularna, en som skulle stå ett tag så den blev saftig. Hon hade aldrig någon marsipan på. Fast vad fint du pyntat din. Mums så gott! Kraaam Pia

Svar: Det kan säkert vara något liknande som "min" kaka. Det är så otroligt gott med bara själva fruktkakan, och jag tror det var en ganska vanlig kaka förr. Minns att min farmor gjorde fruktkaka någon gång.
Kram Nina
Ninas hus