Bästa Nutellan ever - min hemgjorda!

Sweet lord vad gott det här var! Hemgjord nutella (eller hasselnötssmör med chokladsmak)! Jag är galet förtjust i Nutella, och det påminner mig dels om när vi bodde i Spanien och åt deras motsvarighet till Nutella (Nocilla tror jag den hette) till frukostmackorna. Jag slungas också tillbaka till mitten/slutet av 80-talet då jag hade en pojkvän i Belgien. De brukade till lunch äta färskt surdegsbröd från bageriet med ett tjoooockt lager Nutella på. Herregud så gott och så sliskigt. De gillade verkligen det, och helst skulle det vara lite chokladströssel på också för att lyxa till det lite. De chokladälskande belgarna förnekar sig aldrig, haha. Jag klagade inte, för gott var det. Nyttigt? Inte det minsta.
 
Jag har gjort en lite nyttigare variant som ändå är så vansinnigt god så den här kan man äta skedvis ur burken. Testa och du kommer bli frälst.
För en burk:
200 g ekologiska hasselnötter
2 msk ekologisk kakao
½ tsk vaniljpulver
2 msk agavesirap
1 msk dadelsirap
ca 1 dl rapsolja
 
Rosta nötterna i ugn, 175 grader i ca 10-15 minuter. Håll koll så inte nötterna bränns! Låt dem svalna lite och lägg i en bakduk. Gnugga nötterna så skalen lossnar. Det gör inget att skal kommer med, jag hade ungefär 1/4 av nötterna med skal på då jag rostade dem för lite så skalen inte lossnade så lätt. Lägg nötterna i en mixer och mixa dem till ett fint mjöl. Stanna mixern ofta och skrapa ner från kanterna. Mixa tills det börjar bli smörigt, men det tar ett tag (jag orkade inte vänta så länge då mixern tjurade lite - därför ser det lite grövre och tjockare ut). Blanda ner övriga ingredisenser och smaka sedan av med ev mer sötning. Om den blir för fast, tillsätt mer olja tills du är nöjd med konsistensen.
 
#1 - - Mösstanten:

Alltid bra med nyttigare alternativ. Och antagligen godare än köpt.

Svar: Ja, den blir ju inte lika sötsliskig som köpt, men det går ju att justera sötman själv, vilket är en stor fördel med hemgjort. :)
Ninas hus