Miljösnällt, Ta tillvara Jul 2018, Årets julklapp 2018

Årets julklapp 2018

Årets julklapp 2018 är en riktig vinst för miljön, och det gläder mig att HUI (Handelns utredningsinstitut) tänker lite utanför boxen och inser att köpa nya prylar inte ligger i tiden. För att få bli årets julklapp så behöver den uppfylla minst ett av följande kriterier:
  • Produkten skall vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse under året
  • Produkten skall representera den tid vi lever i
  • Produkten skall svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter
Årets julklapp är alltså det återvunna plagget, och HUI:s motivering lyder:

Årets julklapp 2018 – det återvunna plagget – speglar de svenska konsumenternas intresse för nya hållbara alternativ och ökande oro för klimat och miljö. Med det återvunna plagget fångas en tidsanda där nya affärsmodeller och tekniska innovationer föds och tillsammans skapar en mer hållbar konsumtion.

Konsumentmakt, råvarubrist och klimatförändringar har fått en hel bransch att börja tänka på hur de ska kunna jobba i ett mer cirkulärt system, där materialen i våra kläder ska gå att använda gång på gång. Konsumenternas efterfrågan och tekniska innovationer har gjort etik och miljö till ett konkurrensmedel där den långsiktiga överlevnaden i modehandeln kräver en hållbar kollektion.

Det återvunna plagget uppfyller alla tre kriterierna då det fått ett nyväckt intresse, det representerar den tid vi lever i och säljs i ett stort antal. Second hand och loppisar har aldrig varit så populära som nu, och butikerna satsar mer och mer på återvunnet material i olika produkter vilket är ett resultat av insikten att våra resurser inte är oändliga och ett ökat intresse för att leva hållbart hos befolkningen. Ett modernt och samhällsnyttigt beslut, tycker jag, och jag hoppas att intresset för och medvetenhet kring cirkulär ekonomi kommer öka i och med detta. Hurra! Det är trots allt inget revolutionerande som kommer hända i samhället, men det är i alla fall ett steg på rätt väg.

När jag handlade på loppis häromdagen så gav jag mig själv en tidig julklapp alltså. Kan inte bli bättre än så.

 
 

 

#1 - - Maria - Wikers Liv:

Hej! Och tack för påhälsningen hos mig! Alltid lika roligt att hitta till nya bloggar.
Årets julklapp... Ja men vad bra, då vet jag vad jag ska ge alla nära i julklapp... vi har en överfylld garderob så det blir lätt till alla vuxna i alla fall... haha ;) :)

/Maria

Svar: Håller med dig, jättekul med lite nya bloggar att besöka. :) Haha, gillar hur du tänker...!
/Nina
Ninas hus

#2 - - Mösstanten:

Det är så bra att detta uppmärksammas i Årets julklapp. Vi måste tänka annorlunda. En bra idé är ju att som du kolla på second hand efter julpynt. Jag ska nog göra det jag också om jag känner att vi behöver mer än det ganska lilla vi har.

Svar: Loppisar och tradera är mina bästa vänner, där hittar jag massor med skojiga saker året runt. Men jag håller med dig helt, vi måste börja tänka om nu.
Ninas hus