19 november 2018

Glöggte

Drycker Jul

Det finns ett te som jag tycker är extra gott att dricka denna tid på året. Det är glöggte, och inte vilket glöggte som helst, utan det ska vara från Tehörnan i Umeå (OBS: inte sponsrad)! Jag har bott i Umeå i två omgångar i mitt liv. Första vändan pluggade jag engelska i två terminer 1987-88 och sedan läste jag två år av tre till sjuksköterska i Umeå 1991-92, och jag minns att jag (åtminstone under omgång 2 i staden) hängde mycket på Tehörnan och köpte en massa goda teer. Till julen var glöggteet obligatoriskt. Sedan flyttade jag från Umeå till Stockholm och glömde bort Tehörnan, eftersom Internet inte riktigt slagit igenom då med webshopar och så. Häromveckan läste jag dock i Underbara Claras blogg om hennes glöggte och jag kastade mig på datorn och beställde direkt 2 hg då jag insåg att de hade en webshop. Jag vet inte vad det är med just det teet, men det är verkligen extra gott tycker jag. Vilken härlig nostalgi. När jag fick paketet så stod jag bara i köket och drog in doften av teet djupt in i lungorna och förflyttades tillbaka till början av nittiotalet. Nu försöker jag hinna med att dricka en kopp på morgnarna, men jag är så infernaliskt trött vilket leder till att det allt som oftast blir en snabb frukost där en kopp te inte hinns med, tyvärr. Idag jobbar jag hemma dock, och då blir det ordentlig frukost med tända ljus och allt.
Min favoritkopp med glöggte och ett par tända ljus. Ljuvlig start på dagen.
 
De här underbara ljuslyktorna köpte jag i en liten butik i Turkiet. Så himla fina.
 
Har ni någon dryck eller maträtt som ni tycker är extra god och som får er att minnas något särskilt eller kanske till och med flyttas tillbaka i tiden?
 
God kväll!
 
Ja, jag vet att det fortfarande är två veckor kvar till första advent, men jag har så svårt att hålla mig. Jag vill börja adventspynta redan nu, men då skulle skilsmässan vara ett faktum, så jag får försöka hålla mig åtminstone en vecka till. Får sitta på händerna eller binda fast dem eller så... 
 
Men jag kan åtminstone få lite utlopp för min längtan efter jul här i bloggen, så jag mjukstartar min jul 2018 med lite inspiration från Pinterest.
När jag var liten så hade jag alltid en liten adventsgran i mitt rum med små kulor i. Jag vet inte varför jag har glömt bort att ha adventsgran hemma med barnen, men det har bara fallit ur minnet på något sätt. Otroligt nostalgiskt att se denna bild. Sedan älskar jag duken också.
 
Drömkök!!!
 
Ska ta också fixa till mina trätråg till advent och se vad jag kommer på för fint att göra med dem.
 
Så snyggt att karva ur skalen innan nejlikorna sätts i. 
 
Älskar enkelheten i detta. Ska torka lite apelsinskivor då de är otroligt dekorativa.
 
Vitt och grönt. Ruffigt och skirt. Slitet och nyutsprunget. Älskar kontrasterna i bilden.
 
Hyacinter är verkligen jul för mig. Så vackert att sätta en enkel lök i en kopp och lägga lite mossa runt om.
 
Hejsan.
 
Vilken underbar lördag, eller hur? Sol och +8 grader. Det är svårt att tro att det är den 17 november när man går ut. Ljuvligt!
 
När vi flyttade till det här huset för snart 2 år sedan så byggde vi om köket till ett stort lantligt kök, precis som jag ville ha det. Ett av kraven var att jag skulle ha ett stort, platsbyggt skafferi så det byggde maken upp själv då snickaren som byggde övriga köket inte hann med det (då det var en otroligt massa strul med köksbygget som drog ut på tiden). Älskar mitt skafferi för där får allt verkligen plats! Tyvärr alldeles för mycket som får plats ... ähum.
 
Inuti skafferiet ser det ut som kaos just nu då vi håller på och rensar ur och fixar till, men så småningom så kommer det bli så fint där.
 
Hittade den gammeldags skylten i en vintagebutik i Trosa, och lavendelkransen i plast (jag vet - inte så miljösnällt men den var så fin så jag kunde inte låta bli) köpte jag i en liten prylbutik i Gustavsbergs hamn.
 
Nu ska jag försöka leta gamla trälådor som jag ska ha i skafferiet. Tradera är min bäste vän just nu.