DIY, Drycker, Jul Advent, Blåbär, Blåbärsglögg, DIY, Glögg

Hemgjord blåbärsglögg till första advent

Nu är första advent på gång (äntligen!) och glöggen korkas upp och värms och avnjuts med diverse goda tillbehör som pepparkakor och lussebullar. I mitt tycke så är köpt glögg så oerhört söt, och jag tycker bättre om att göra glöggen själv. Enklaste glöggen är den man gör på svartvinbärssaft (eller vin för alkoholhaltig glögg) med en påse färdiga glöggkryddor och eventuellt lite extra sötma till vinglöggen, men jag testade att göra en glögg på egenplockade, frysta blåbär och det var nog det godaste jag druckit i glöggväg! En skvätt mörk rom höjer verkligen smaken för vuxenglöggen. Mums!
 

För ca 10 koppar

1 liter blåbär

2 liter vatten

1 påse glöggkryddor

2 kanelstänger

2 stjärnanis

1 msk kardemummakärnor

10 hela nejlikor

1-2 cm färsk, skalad ingefära i skivor

rårörsocker efter smak

lite mörk rom för vuxenglögg

Lägg blåbär, vatten och kryddor i en kastrull och koka upp. Sänk värmen till medelvärme. Häll i rårörsocker, rör om och låt småkoka några minuter. Dra av från spisen, smaka av om du vill ha mer socker och sätt sedan på ett lock. Ställ svalt, gärna utomhus (om det inte är frost ute förstås), och låt dra över natten. Nästa dag: ta fram glöggen och sila den genom ett saftfilter eller en REN gammal kökshandduk som du lägger i en sil. Ta inte en finhandduk eftersom den kan vara svår att få ren efteråt, den kanske måste kastas! Låt glöggen rinna av i minst en halvtimme. Pressa ur den sista saften ur bären med sked. Häll i lite rom om man vill ha det och värm upp (inte koka!). Smaka av med eventuellt mer rårörsocker. Servera i fina koppar med lite mandel, russin och goda tillbehör.

Hoppas du vill testa denna underbara glögg.

 
DIY, Familjen, Inspiration, Jul Advent, Adventskalender, DIY, Jul, Julkalender

Julkalender för hela familjen

Istället för färdiga julkalendrar som man köper med en massa prylar som ändå bara blir liggande, så kan man göra en julkalender med barnen som innehåller olika aktiviteter. Det är aktiviteter med föräldrarna (eller för all del mor-/farföräldrar eller andra släktingar) som barnen minns bäst och uppskattar mest. Att vi tar oss tid att göra saker tillsammans och ha tid att småprata lite om stora och små saker i livet medan man pysslar. Det är så mysigt. Nu är min son 12 år och uppskattar inte lika mycket att pyssla ihop med mamma, men några aktiviteter lyckas jag ändå få med honom på.
 
På Pinterest hittade jag en massa fina adventskalendrar som tips på hur man kan göra, och längre ner har jag skrivit några förslag på saker man kan göra tillsammans.
(Alla bilder lånade från Pinterest)
 
1. Gå till biblioteket och låna en julbok
2. Baka julgodis
3. Tänd ljus till middagen
4. Gå ut och titta på stjärnorna
5. Baka en julkaka
6. Gör eget julpynt
7. Klä granen
8. Skriv julkort
9. Måla/rita en fin julteckning
10. Titta på en mysig julfilm
11. Ha en picknick utomhus med varm choklad och lussebullar
12. Ät middagen som en picknick inomhus
13. Spela ett spel
14. Sjung julsånger tillsammans
15. Gör knäck
16. Åk till badhuset
17. Åk skridskor/pulka
18. Gå på bio
19. Åk och hälsa på någon släkting
20. Ge bort en julklapp till någon som behöver det (flyktingar, hemlösa...)
21. Dekorera pepparkakor
22. Bygg upp ett vinterlandskap med bomull, kottar, mossa, tomtar, och allt vad ni har hemma och hittar ute i naturen
23. Lägg ut fågelmat
24. Säg något snällt till någon
25. Laga favoritmaten tillsammans
26. Bygg en snögubbe eller snölykta
27. Ha en pyjamasdag
28. Bygg pepparkakshus
29. Ge filtar till ett hem för hemlösa katter eller hundar
30. Åk och titta på julskyltningen
 
Om fantasin verkligen tryter så kan man lämna tomt och kanske låta humöret bestämma vad som ska ske just den dagen, eller så kan man ha lottdragning... Bara fantasin sätter begränsningar.
 
Drycker, Frukost/Mellanmål Acai, Björnbär, Blåbär, Bär, Smoothie

Blå bärsmoothie

Innan det blir alltför mycket julinlägg så tycker jag att vi bryter av med en väldigt o-julig smoothie som jag tycker är otroligt god och brukar göra med jämna mellanrum. 
 
Det sägs att blå färg signalerar lugn och trygghet, vilket kan vara en förklaring till att många nyhetsstudios är blå. Blått kan också upplevas som en "kall" färg, vilket jag såg när jag bodde i Spanien. Då var många väggar målade i blått för att det skulle ge ett svalare intryck. Jag tycker det är spännande med färger och vad de ger för signaler och hur de används. Det intressanta är också att färgernas symbolik är olika i olika kulturer.
 
Nu blev den här smoothien egentligen inte blå utan mer lila, och då signalerar det mer andlighet och rikedom. Så jag drack denna smoothie med andakt och kände mig rik eftersom jag plockat blåbären själv i vår egen skog.
 
Och ja, avstavningen i rubriken är medveten.
 
BLÅ smoothie
 
1 mogen, ekologisk banan
½ dl frysta eller färska blåbär
1 dl björnbär
1 tsk mandelsmör
1 msk hampafrö (valfritt - jag har i det för att ge lite extra protein och extra "crunch")
1 msk chiafrö
2 dl valfri mjölk (jag tog havre)
1 krm vaniljpulver
1 tsk lúcumapulver (valfritt - men jag tycker det ger en extra god smak)
1 tsk acaipulver
 
Mixa ihop allt, häll upp i ett fint glas och bara njut av en underbart god (och mättande) smoothie fylld med en massa nyttigheter.
 
Bakat, Jul Christmas, Christmas cake, Engelsk, Jul, Jul 2018, Julkaka, Jultraditioner

Engelsk julkaka - en viktig jultradition för mig

Till jul ska jag alltid ha en engelsk julkaka, det är ingen riktig jul utan den. Mamma hittade det här receptet i Ica-kuriren någon gång i mitten av 1980-talet (?) och tänkte att det här såg festligt ut. Så vi gjorde den och blev helt sålda. Efter det året så gjorde vi den här kakan i princip vartenda år till jul. Även sedan jag flyttade hemifrån så gjorde jag den, och jag gjorde till och med en glutenfri och sockerfri variant åt mamma ett år (som blev diabetiker och glutenintolerant på ålderns höst). 
Alltså frisyren och brillorna... jösses. 
 
Jag brukar inte göra alla momenten med tidningar som ska bindas runt kakformen längre som det står i beskrivningen och det går lika bra för det. Jag har bara bakplåtspapper i formen och ett dubbelvikt bakplåtspapper ovanpå som skydd så att ytan inte "torkar ut" under gräddningen.
 
 
Det här är ingen kaka man gör på en kafferast. Det går åt ganska mycket tid att göra den, men SOM det är värt det! Förberedelserna tar tid (många moment som ska göras), gräddningen av kakan tar 4-5 timmar, sedan ska den stå och safta till sig flera veckor i skafferiet. Efter det så ska den kläs med ett marsipanlager som ska torka ett dygn och slutligen ett lager sockermassa som ska torka ett dygn. Sedan ska den dekoreras innan den på julaftonen skärs i bitar och avnjuts med en kopp kaffe. Åh, jag känner hur det vattnas i munnen bara av tanken på att få äta den på julafton. 
 
Så nu är förberedelserna i full gång. Till att börja med så ska en massa frukt ligga och dra i konjak ett dygn eller längre. Har haft frukt som legat en vecka i konjaken innan jag gjorde själva kakan, och det gick hur bra som helst. Frukten hade hunnit dra åt sig all konjak så den blev riktigt marinerad, hehe.
 
Nerifrån och upp: korinter, sultanrussin (gula russin), suckat, kakfyllning och överst är vanliga russin.
 
Bilden gör inte kakan rättvisa då jag tog en snabb bild förra julen innan det var dags att äta. Dekorationerna är gjorda av marsipan. I år ska jag försöka hinna med att göra kristyrdekorationer också som vi brukar ha på kakan, men som jag inte hann/orkade göra förra året.
 

Vad jag önskar mig i julklapp

Så här dags börjar julklappsönskningarna trilla in från barnen (efter viss påtryckning från oss vuxna...) och nära och kära börjar även fråga mig vad jag önskar mig i julklapp i år. Jag tycker det blir svårare och svårare att säga vad jag önskar mig för varje år eftersom jag egentligen har allt jag behöver i prylväg. Min syster och jag brukar alltid ge strumpor till varandra, för det är ju något som man ALLTID behöver. Men för övrigt ... nej, jag behöver ingenting.
 
I år har jag sagt till maken att jag vill ha en gåva som gör gott för andra. T ex Stadsmissionen eller UNICEF har olika "julpaket" eller "julklappar" som hjälper barn och barnfamiljer på olika sätt. Så många barn i Sverige lever i fattigdom och önskar inget hellre än att få äta sig mätta till jul och kanske få en liten julklapp för att få en jul som "alla andra" kompisar och slippa känna sig utanför när de kommer tillbaka till skolan efter jullovet och alla pratar om vad de fått, vad de ätit och vad de gjort under lovet. Eller alla dessa barn som flyr från krig eller barn som lever under andra svåra förhållanden med sjukdomar och svält. Dessa barn vill jag försöka hjälpa istället genom att dela med mig av det jag har som de saknar, det vill säga pengar. Det önskar jag mig i år.
 
Relaterad bild
 
 

Färgglatt eller vitt till jul?

Jag är verkligen en människa som tycker om färg i tillvaron. Dessvärre är mina kläder inte så färgglada dock då jag får svårare att matcha dem, men annars vill jag gärna ha lite färg då det piggar upp. 

Julen är inget undantag, snarare tvärtom. Jag har kulor och glitter och annat julpynt i allehanda färger, och vår julgran brukar vara en färgbomb med kulörta ljusslingor och kulor. Gardinerna är julröda och dukarna går i rött och grönt. Ett år köpte jag vita gardiner men tyckte det var fint till advent, men jag saknade det röda till julen. Trenden med vita hem verkar vara lite på väg bort, så vi får se hur det ser ut om några år. Missförstå mig rätt, jag tycker det är väldigt vackert och smakfullt med vitt, grönt och silver till jul, och jag tycker att alla får göra precis som man känner för, men i mitt hem är det en färgglad jul som gäller. 
(null)
(null)
 
Färgglatt eller vitt? Hur har ni det i jul?
(null)

Bröd, Jul Glutenfritt, Hälsobröd, Hälsosam, Jul, Jul 2018, Julmat, Vörtbröd

Hälsosammare vörtbröd till jul

Nu börjar nedräkningen till jul och förberedelserna är i full gång, även hos oss. Maken och jag ska börja planera julmaten snart, vad som kan förberedas och frysas in (köttbullar t ex) så man slipper stå dagarna innan jul och stressa ihjäl sig för allt som behöver göras. Nu kan man ju vara tidseffektiv och köpa det mesta om man vill, men både jag och maken föredrar hemgjort i så stor utsträckning som möjligt så det blir ömsom hemgjort ömsom köpt (prinskorv tex - det köper vi).
 
Till julen hör vörtbröd för mig, och det här lite nyttigare alternativet är faktiskt lika gott som det vörtbröd man köper i butikerna. Jag har mixtrat och testat mig fram till det här resultatet som jag delar med mig av här. Fördelen är att det inte är ett jäst bröd så det går snabbt att göra, det är klart på lite drygt en timme (förutom tiden det behöver att svalna). Hoppas ni gillar det!

För ett bröd

2 dl durramjöl eller teffmjöl

1 dl rismjöl

3,5 dl havremjöl

3 msk fiberhusk

1 tsk salt

1,5 msk bakpulver

2 msk vörtkrydda (använd inte färdig kryddmix om du är glutenintolerant - den innehåller gluten! Gör i så fall egen kryddmix)

1 dl russin (helst ekologiska)

2 msk dadelsirap

1 msk lönnsirap

3 dl havremjölk (eller valfri mjölk)

3 dl havregurt (eller valfri yoghurt)

1 ägg 

25 g smält kokosolja (smakfri)

Blanda först ihop de torra ingredienserna i en bunke (inklusive russinen). I en annan skål, blanda ihop havremjölk, havregurt, ägg, sötning och smält kokosolja. Blanda sedan ner i mjölmixen och rör ordentligt. Degen ska bli ganska kletig men fast. Låt stå och svälla 10 minuter. Värm under tiden ugnen till 175 grader och smörj en form med smält kokosolja. Lägg ner degen i formen och släta till ytan med hjälp av en sked och lite kokosolja. Pudra ev med lite rismjöl eller havremjöl. Grädda 55-60 minuter. Ta ut och låt brödet svalna 10 minuter i formen. Ta sedan ut det från formen och låt svalna helt inrullad i en bakduk. Glutenfritt bröd ska svalna helt och hållet innan man skär i det, annars blir det lite kladdigt.

Brödet håller sig fint 4-6 dagar i rumstemp eller (helst) kyl. Det går också bra att skiva upp och frysa för att sedan tina i rumstemp eller varför inte i brödrosten. Mums.

 
Familjen, Livet i stort och smått #lifeisgood, Glögg, Jul, Julbord, Julmat, Pepparkakor, Pepparkaksbakning

Pepparkaksbakning och försmak på julens mat

Så är vi hemma igen efter en helg hos syster med familj för det årliga pepparkaksbaket. Som alltid så är det mysigt och trevligt med denna tradition då vi alltid har julmusik i bakgrunden när vi bakar och så dricker vi lite glögg till för att öka julstämningen ännu mer. Som alltid så testar vi årets glögg, och i år så är den smaksatt med citron och franska örter. Faktiskt helt okej, även om den inte är den godaste jag druckit.
 
Årets pepparkaksdeg var lite svårbakad, så kakorna blev lite tjocka då degen hela tiden sprack om man försökte kavla ut den. Men så otroligt goda! Så syrran fick 2 stora burkar, jag 2 burkar och dottern med sambo en burk. Det är så lyxigt att äta hembakade pepparkakor.
 
 
När kakbaket var klart så blev det middag med försmak av jul. Ett mini-julbord helt enkelt. Syrrans sambo hade griljerat skinka, gravat lax och gjort julköttbullar. Till detta blev det sill, ägghalvor med räkor, Jansson med rökt lax istället för ansjovis och dopp-i-grytan. Så himla mätta vi blev!
 
 
På kvällen satt vi och jäste framför tv:n med film, nybakade pepparkakor och glögg. En perfekt lördag!
 
 
Hoppas ni har haft en härlig helg!
 
Familjen, Jul Hembakat, Jul, Jultraditioner, Pepparkakor, Traditioner

Dags för traditionsenligt pepparkaksbak

Idag åker vi till min syster med familj för vårt traditionella, årliga pepparkaksbak. Denna tradition har vi haft varje år sedan barnen var små förutom något år när någon av barnen varit sjuka, men annars är det här en tradition som vi INTE ruckar på. Vi använder oss av mammas gamla recept på pepparkakor från 60-talet som är så otroligt gott, och det brukar bli en rejäl hög med kakor som bakas under dagen. 
När kvällen sedan tar vid så ska vi - helt traditionsenligt - se filmen "Ett päron till farsa firar jul". Den ser vi också varje år. Syrran och jag kan snart varenda replik i filmen, men det är ju liksom charmen med traditioner - att man känner igen sig. Syrrans äldsta söner bor i Estland just nu, och de ville så gärna vara med och baka. Min dotter som är 22 och utflyttad sedan 1,5 år kommer med oss dock. Det känns ju kul att vi lyckats skapa en så mysig jultradition för våra barn.
 
Har ni någon särskild jultradition hos er?
 
 
DIY, Desserter, Frukost/Mellanmål, Godis DIY, Hemgjord, Home made, Nutella

Bästa Nutellan ever - min hemgjorda!

Sweet lord vad gott det här var! Hemgjord nutella (eller hasselnötssmör med chokladsmak)! Jag är galet förtjust i Nutella, och det påminner mig dels om när vi bodde i Spanien och åt deras motsvarighet till Nutella (Nocilla tror jag den hette) till frukostmackorna. Jag slungas också tillbaka till mitten/slutet av 80-talet då jag hade en pojkvän i Belgien. De brukade till lunch äta färskt surdegsbröd från bageriet med ett tjoooockt lager Nutella på. Herregud så gott och så sliskigt. De gillade verkligen det, och helst skulle det vara lite chokladströssel på också för att lyxa till det lite. De chokladälskande belgarna förnekar sig aldrig, haha. Jag klagade inte, för gott var det. Nyttigt? Inte det minsta.
 
Jag har gjort en lite nyttigare variant som ändå är så vansinnigt god så den här kan man äta skedvis ur burken. Testa och du kommer bli frälst.
För en burk:
200 g ekologiska hasselnötter
2 msk ekologisk kakao
½ tsk vaniljpulver
2 msk agavesirap
1 msk dadelsirap
ca 1 dl rapsolja
 
Rosta nötterna i ugn, 175 grader i ca 10-15 minuter. Håll koll så inte nötterna bränns! Låt dem svalna lite och lägg i en bakduk. Gnugga nötterna så skalen lossnar. Det gör inget att skal kommer med, jag hade ungefär 1/4 av nötterna med skal på då jag rostade dem för lite så skalen inte lossnade så lätt. Lägg nötterna i en mixer och mixa dem till ett fint mjöl. Stanna mixern ofta och skrapa ner från kanterna. Mixa tills det börjar bli smörigt, men det tar ett tag (jag orkade inte vänta så länge då mixern tjurade lite - därför ser det lite grövre och tjockare ut). Blanda ner övriga ingredisenser och smaka sedan av med ev mer sötning. Om den blir för fast, tillsätt mer olja tills du är nöjd med konsistensen.
 
Visa fler inlägg