Fika Fika, Fredagsfika, Ryttarkakor

Veckans fredagsfika - ryttarkakor

Friyay!
 
Hoppas du har en härlig fredagsfeeling! Jag ska snart iväg och jobba, men jag väntar på en leverans av stolsdynor som ska komma mellan 8-12. Klockan är snart 9, så det lär nog bli närmare 12 innan de kommer är jag rädd... Men nu är det dags för veckans fredagsfika tycker jag, och denna vecka blir det ryttarkakor. Denna ljuvliga browniekaka med täcke av kokostosca som bara får smaklökarna att hjula i munnen. Sååååååå gott! Jag gör en lite annan variant med muscovadosocker istället för vanligt socker, vilket ger en mycket godare smak (i mitt tycke). Ljust muscovadosocker ger mer kolaaktig smak (vilket ju passar bra i denna kaka), men även mörkt muscovadosocker kan passa om man vill ha lite mer lakritston på det hela. Har inte testat med mörkt ännu, men det ska jag nog göra. Man kan byta ut muscovadosockret mot farinsocker eller rörsocker eller förstås ta vanligt socker.
 
Jag hade också i lite extra smält choklad eftersom ... ja, kan det blir fel med extra choklad?! 
 
Browniekakan:
4 ägg
5-6 dl muscovadosocker (eller valfritt socker)
3 dl vetemjöl
6-7 msk ekologisk kakao
75 g smält mörk choklad (minst 70 %)
2 krm salt
1 tsk vaniljsocker eller 1 krm äkta vaniljpulver
175 g smält smör
 
Toscaglasyr:
75 g smör
2 dl muscovadosocker (eller valfritt socker)
1 ½ dl grädde
1 dl ljus sirap (funkar också med agavesirap)
1 påse kokos
 
Vispa ägg och socker poröst. Rör försiktigt ner övriga ingredienser. Häll smeten i en pappersklädd långpanna och grädda kakan i 225 grader i 10-12 minuter. Ta ut och låt svalna.
 
Blanda allt till toscan utom kokosen i en kastrull och koka upp. Låt sjuda några minuter under ständig omrörning så det inte bränns vid. Tillsätt kokos och låt koka ytterligare någon minut. Bred glasyren över kakan och grädda ytterligare 10 minuter tills kokostäcket fått fin färg. 
 
Skär i lagom stora rutor när kakan svalnat något. Förvara svalt. Går bra att frysa.