God fredag!
 
Inte klokt vad veckan går snabbt, håller du inte med? Jag tyckte nyss det var fredag, och nu är det dags igen. Inte för att jag klagar, inte det minsta, utan bara en allmän reflektion. Nu är det bara lite drygt 3 v kvar innan jag har sommarlov, och det kommer ju bli 3 intensiva veckor som vanligt. Ljuvligt!
 
Dagens fredagsfika är en underbar rulltårta med försommarsmaker av jordgubbe och rabarber. Lika bra att passa på att trycka in en massa rabarber i allt, nu när den är så krispig och god. Om man vill kan man ta färska jordgubbar, men jag hade inte det hemma så jag tog vanlig (ekologisk) sylt istället.
 
Rulltårta
 
Sockerkakan:
3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl mjölk
 
Fyllning:
1 dl rabarbersmälta (100 g rabarber, 1-2 msk vatten och 1-2 msk socker)
1-1½ dl jordgubbssylt
 
Börja med rabarbersmältan. Skär rabarbern i 1 cm tjocka skivor. Lägg i kastrull med vatten och socker och låt koka på svag värme tills rabarbern är mjuk. Håll koll så det inte bränns! Ställ smältan åt sidan. När den svalnat, blanda med jordgubbssylten.
 
Vispa ihop ägg och socker så det blir vitt och pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i smeten. Vänd försiktigt med en slickepott. Häll sist i mjölken och blanda försiktigt. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna och grädda i 225-250 grader i ca 5 minuter (håll koll så den inte bränns). Vänd upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper och dra försiktigt av bakplåtspapperet som kakan gräddats i. Bred på jordgubbs-/rabarberblandningen och rulla ihop från långsidan. Låt den stå och svalna på "skarven". Skär upp i skivor och njut med en kopp kaffe i solen.
 
Mösstanten

Visst går veckorna fort. Igår sa jag till min man att det verkar som om veckorna har flera fredagar. Det blir fredag jättesnabbt. Men det är ju bra. Det vore värre om man upplevde att veckan har flera måndagar.

Svar: Haha. Jamen precis, det vore ju lite tyngre. 😂
Ninas hus

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress