Lunch/middag Potatis, Potatissallad, Primörer, Vår

Växthuskrångel och potatissallad på vårens primörer

God kväll, fina du.
 
Hoppas du har haft en härlig majdag. Vi har pysslat här hemma och insett att vi måste minska ner växthuset eftersom stenbädden vi gjort var för liten ändå. Alltså suck, det känns inte så kul, men bara att bita ihop och lösa problemet istället för att bryta ihop (som vi först tänkte göra). Så nu minskar vi ner en båge och gör det 4,5x4 m istället för 6x4 m, och så gör vi klar bädden i höst så växthuset blir fullstort till nästa vår istället. Så får det bli. Snopet, men bara att svälja.
 
Nu måste jag få bjuda på en underbar potatissallad som jag hittade i mina gömmor. Den här åt vi hos min mamma och jag hade totalt glömt bort den. Så härlig att äta nu på våren och försommaren då den innehåller en massa goda primörer. Längtar tills jag kan själv gå och plocka primörerna från mitt eget grönsaksland.
 
800 g potatis
5 små eller 2 större morötter
1 knippa rädisor
½ gurka
10-15 sockerärtor
1-2 salladslökar
 
Dressing:
1 dl majonnäs
1 dl créme fraiche
½ dl sweet chilisås
1 vitlöksklyfta
1 tsk riven färsk ingefära
1 msk riven pepparrot
½ dl persilja (färsk eller fryst)
salt och peppar
 
Koka potatisen och låt den svalna. Skala och skär i lagom stora kuber. Lägg i en skål. Skär gurkan i skivor och lägg på ett fat. Häll över salt och låt dem stå 10 minuter för att dra ur vätska. Torka sedan bort saltet med hushållspapper och skär gurkan i kuber. Skala och slanta morötterna och koka dem knappt mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet och spola dem i kallt vatten så de svalnar. Skölj och dra av strängen på sockerärtorna och koka snabbt upp dem så de blir lite mjukare. Skölj i kallvatten och skär dem sedan i sneda skivor. Hacka salladslöken och skiva rädisorna och lägg ner i skålen med potatisen och övriga grönsaker.  Blanda ihop dressingen, smaka av och häll över. Blanda om och låt gärna stå kallt någon timme. Vid servering: klipp rikligt med gräslök över. Njut tillsammans med något gott grillat.
 
#1 - - Mösstanten:

Bra tips för varma dagar när kall mat känns bäst. Och primörer alltså! Läckerheter!

Svar: Ja det är så himla gott med primörer. Älskar det.
Ninas hus