Hygien och hudvård Ekologisk, Miljö, Miljösnällt, Tvätt, Tvätta ekologiskt, Tvättnötter

Tvätta miljösnällt - använd tvättnötter!

God kväll, fina du!

För mig är det viktigt att ta så mycket hänsyn som möjligt till miljön, eftersom vi måste fundera på vad det är för jord vi lämnar över till våra barn. Av den anledningen handlar vi så mycket ekologiskt och närproducerat som möjligt, och att handla och att äta klimatsmart blir mer och mer viktigt för oss.

 

Ett område där det går att göra mycket för att minska kemikalierna är tvätten. Jag har sedan snart ett år tillbaka tvättat med tvättnötter, och det är det bästa valet jag gjort. Tvättnötter är ingen nöt utan en frukt, så även nötallergiker kan använda dem. Nötterna kommer från ett träd som heter Sapindus, och vad jag kan se så kommer de flesta nötterna i Sverige från Indien där de används flitigt. Skalen innehåller saponiner som är ett löddrande ämne som ser till att tvätten blir ren. Det råder ju delade meningar om hur bra tvättnötter (eller såpnötter som de också kallas) egentligen är, och enligt en undersökning från Råd & Rön så ska det vara lika effektfullt att tvätta med vatten. Jag tror att det handlar dels om vad man förväntat sig, men också vad man vill bevisa med de här testerna. Råd & Röns test handlade om fläckbekämpning, och efter att ha använt tvättnötter ett tag nu så kan jag hålla med om att de inte är jättebra på att ta bort vissa fläckar som blod och choklad t ex. Men det finns andra lösningar för det. Jag brukar ha lite galltvål eller bikarbonat på fläcken direkt och gnugga in, och sedan köra lite extra galltvål (eller bikarbonat) i maskinen så brukar de flesta fläckar försvinna. En annan sak som jag lagt märke till är att färgerna i kläderna behålls mycket bättre än med vanligt tvättmedel (som ofta innehåller blekmedel), och om man betänker att nötterna kommer från Indien och tänker på att kvinnornas kläder ofta är färggranna och vackra, så kan man tänka att de är snällare för färgade kläder också. Som tvättmedel till vardagssmutsad tvätt så funkar tvättnötterna helt perfekt, men som sagt tvätt med fläckar behöver lite andra insatser. 

 

Det bästa med nötterna är:

 • de är dryga
 • de är miljösnälla (inga kemikalier) 
 • de gör tvätten mjuk utan att behöva tillsätta sköljmedel
 • man komposterar skalen när de är förbrukade
 • de tvättar rent
Nackdelar:
 • innehåller inga optiska vitmedel som vanliga tvättmedel så vita plagg blir lätt lite grådassiga (eller snarare naturliga)
 • sämre på att ta bort vissa svårare fläckar

Sedan brukar jag tillsätta ca 10 droppar eterisk olja (ekologisk) för att få tvätten att dofta ännu godare. Lavendel är min favorit, men citrongräs är jättefräscht också. Har man väldigt hårt vatten (som vi har härute på ön) så kan det vara bra att tillsätta lite ättika i sköljmedelsfacket då det motverkar dålig lukt och gör tvätten mjukare plus att det funkar bra som avkalkningsmedel för maskinen. 

 

Fler bra tvättråd för att tvätta ekonomiskt (och ekologiskt):

 • Det viktigaste rådet är att minska ner på torktumlingen. Tänk så mycket onödig energi som går åt!
 • Häng ut tvätten när vädret tillåter. Det luktar ju så gott om tvätt som torkat ute, men solen bleker också vittvätten (t ex vita lakan).
 • Låt bli sköljmedel (helt onödig grej)
 • Se till att fylla maskinen ordentligt så man inte kör halvtomma maskiner vilket drar onödig ström. 
Har du använt tvättnötter någon gång? Om du har - vad tycker du om dem? Eller har jag fått dig nyfiken på att testa? Berätta för mig!
#1 - - Mösstanten:

Tvättnötter har jag aldrig använt, men jag försöker att inte tvätta plagg i onödan. Ofta kan man ha dem längre än man tror innan tvätt. Det är bra att få tips på hur vi kan leva miljövänligare. Jag har en galltvål som jag brukar glömma att jag har.

Svar: Precis, det glömde jag ta upp att det går ju jättebra att bara vädra kläderna, de behöver inte alltid bli tvättade i tid och otid. Tack för tipset/påminnelsen. Testa att använda galltvålen, den går att köra bara som den är. 😊
Ninas hus