Hallon och rabarberpaj med lakritstwist

Hej på dig!
 
Återigen en ljuvlig dag till ända där vi satt utomhus och åt middag på terrassen. Så himla skönt att kunna göra det innan myggorna invaderar och gör livet surt för oss. 
 
Det om detta. Jag lovade ju igår att bjuda på ett recept på en fantastiskt god smulpaj med rabarber och hallon och lite lakrits i smulorna, och här kommer det. Jag är ju väldigt förtjust i lakrits, och hallon och lakrits tillsammans är himmelskt. I den här pajen så satte jag till lite lakritspulver i smuldegen, och det blir en fantastisk eftersmak av lakrits tillsammans med hallonen och rabarbern. Gudomligt gott!
 
Det är en sådan lyx att kunna gå ut i trädgården och plocka färsk rabarber att göra en god paj av. Nu är den här rabarberplantan så himla liten och späd, så jag ska nog sätta en till så jag kan göra rabarbersaft som är - näst efter häggbärssaft - det godaste som finns att dricka. Nu såhär på våren och försommaren så är rabarberstjälkarna så pass mjälla så det behövs inte skalas, men stänglar som skördas senare på sommaren kan man behöva skala bort lite med vass kniv eller potatisskalare då de kan vara lite träigare.
 
Fyllning:
300 g rabarber
200 g hallon (frysta eller färska)
½ dl strösocker
1 msk potatismjöl (om du använder frysta hallon - använder du färska behövs det inte)
1-2 krm äkta vaniljpulver
 
Smuldeg:
100 g smör
1 dl socker
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1-2 tsk lakritspulver 
 
Sätt på ugnen på 200 grader. Skölj och skär rabarbern i bitar (max 1 cm) och lägg i smord pajform. Lägg på hallon och strö över socker, vanilj och potatismjöl. Smält smöret till degen på svag värme i en kastrull. Lägg ner havregrynen och låt dem svälla någon minut i smöret. Sätt sedan till socker, lakritspulver och vetemjöl och blanda tills det blir smuligt. Häll smulorna över och grädda sedan ca 20 minuter, eller tills smulorna fått fin färg och rabarbern är mjuk.
 
Servera med glass, vaniljvisp, grädde eller vaniljsås. Sååååå gott!