Odling, Tillbehör Hemgjord, Husmor, Hållbart, Jordgubbar, Jordgubbssylt, Sylt

Hemgjord jordgubbssylt

God förmiddag.
 
Åh, vilken värme som kom tillbaka igen! Ljuvligt! Jag låg ute i solstolen igår och lyssnade på Gustav och Marie Mandelmanns sommarprat i P1, och det var riktigt skönt och avkopplande. Ser fram emot dagens sommarpratare Mark Levengood. Han verkar så genomgod.
 
Häromdagen gjorde jag lite sylt av de överblivna jordgubbarna från midsommaren som låg och såg trötta ut i en kartong i kylen. Istället för att kasta dem så blev de en överjordiskt god sylt som slungade mig tillbaka till barndomen. Vi hade ett jättestort jordgubbsland hemma på tomten, och mamma kokade alltid en otrolig massa sylt och frös in jordgubbar så vi skulle ha att äta som efterrätt under övriga delen av året. Hon bara skivade dem och sockrade lätt och frös in. När de tinat så blev de som en saftsoppa (bären vattnade sig rejält vid upptining) och det var SÅ gott tillsammans med lite lättvispad grädde med vanilj i. Överhuvudtaget så var mina föräldrar väldigt bra på självhushåll med frukt, bär och grönsaker, och matkällaren var full med sylt-, äppelmos- och marmeladburkar, krukor med inlagda rödbetor, saftflaskor, lökar i knippen, potatissäckar och morötter i hinkar med sand. Vi var så bortskämda med god hemgjord saft och sylt, och jag minns hur trött man blev på att alltid äta hjortronsylt till pannkakorna, alltid äta mandelpotatis till maten och alltid få mammas svartvinbärssaft att dricka. Vid något tillfälle frågade jag om de inte kunde köpa "vanlig" pannkakssylt eller apelsinsaft i affären, men mamma sade väl några väl valda ord (minns inte idag vad hon sade) och jag frågade aldrig igen. Jag vill försöka överföra lite av den glädjen av hemodlat till barnen (även om dottern inte bor hemma längre), så jag är så tacksam för min tomt som kan ge mig massor av odlingsmöjligheter.
 
2 liter jordgubbar
5 dl syltsocker
 
Skölj och snoppa bären och skär dem i mindre bitar i en kastrull. Varva med sockret i kastrullen. Koka upp (försiktigt!) under lätt omrörning och låt koka på svag värme ca 15 minuter. Skaka om kastrullen då och då, men rör inte i sylten. Skumma av. Häll upp den heta sylten i väl rengjorda, varma burkar och skruva på locket. Låt svalna upp och ner. Om sylten ska förvaras ett tag är det bäst att sterilisera burkarna. Antingen i ugnen på 100 grader, eller så kan man (som jag brukar göra) ta en tsk Atamon (ett konserveringsmedel) i en dl kokande vatten och skaka om ordentligt.
 
#1 - - Mösstanten:

Det här får mig att minnas doften när mamma syltadeoch saftade när jag var liten.

Svar: Det är en underbar doft, och det är samma för mig. Minns hur mamma stod i timmar och kokade sylt.
Ninas hus